Vandrejøde.

Vandrejøde (Tradescantia fluminensis) er hjemmehørende i Sør-Amerika. Det er en av flere planter kjent under det vanlige navnet vandrende jøde. I dag kalles den mest utbredte av dem som mange har som stueplante for ‘Husvandrer’. Denne derimot har beholdt navnet Vandrejøde, men kalles også for blant annet «Vandrende Willie» og «Speedy Henry».

Slekten av ‘vandrende jøder’ biologiske navn er oppkalt etter de engelske naturforskerne og oppdagelsesreisende John Tradescant den eldste (1570-1638) og John Tradescant den yngre (1608–1662). Det vanlige navnet ‘Vandrende jøde’ (Vandrejøde) kommer av at folk har gitt hverandre avleggere, og på den måten har planten «vandret» fra hus til hus, men også refereres det til en karakter fra tidlig kristen mytologi.

Vandrejøde er en flerårig plante som sprer seg langs bakken med myke, hårløse stilker og blader. Planten har ovale, mørkegrønne blader med spisse spisser som er skinnende, glatte og litt kjøttfulle 3,2 – 6,4 cm lange.

De nydelig vakre hvite blomstene er på en 1,5 cm lang stilk, de har tre kronblad og er cirka 1,3 – 2,5 cm i diameter. Begerbladene er 5 – 7 mm store. De tre hvite kronbladene er 8 – 9 mm store. Støvbærerne er løsrevet. Blomstene produseres i små klaser om sommeren og blomstene kan lage flere frø.

Vandrejøde dyrkes som hageplante eller stueplante mange steder. Planten krever en fuktig jord for å klare seg bra. Den tåler kraftig skygge og vokser saktere i når det er mye sol. Den er likevel hardfør og tåle tørke ut i lange perioder fordi den holder på vannet i lengre perioder med tørrhet bare for å gjenoppta veksten når bedre forhold kommer tilbake.

Vandrejøde (Tradescantia fluminensis) regnes som skadelig ugress eller skadedyrplante mange steder og er følgelig målrettet for utryddelse. Den overtar territorier hvorav alvorlig berørte områder inkluderer Australia, New Zealand,  det sørøstlige USA og Portugal (inkludert Azorene og Madeira). Den er også klassifisert som en invasiv art i Sør-Afrika hvor den derfor ikke lenger plantes, formeres eller tillates å spre seg, og all handel med deres frø, stiklinger eller annet formeringsmateriale er forbudt, i både landlige og urbane områder.

De alvorlig invasive egenskapene til ‘Vandrejøde’ skyldes en kombinasjon av attributter. Ved å danne en tett matte under skogtredekket til 30 centimeter eller enda mer, kveler den planter på bakkenivå og forhindrer naturlig regenerering av andre arter, og hvis den ikke kontrolleres, kan det føre til ødeleggelsen av innfødte skoger.

Vandrejøde har et vanvittig beundringsverdig ‘overlevelsesinstinkt’ og sprer seg også raskt med vinden, gjennom transport med mennesker og dyr. Så det er vel trygt å si at en ikke trenger instruksjoner om hvordan få denne til å vokse seg til. Den er så levedyktig at om en forsøker utrydde den med ugressmidler og sådan, så har hvert segment evnen til å regenerere, så det er i stand til å gjøre et raskt comeback, spesielt i myk jord der stengler kan forbli under overflaten. Dette er en ‘survivor’, en ekte jøde som ikke gir seg uten kamp!

«Husvandrer»

«Virginiavandrejøde»

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#vandrejøde #vandrendewillie #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Jeg har en i en potte sammen med Engletrompet som står inne i dvale om vinteren. Vandreren går også i dvale og våkner opp til en flott plante om sommeren. Det jeg lurer på er om den hadde overlevd ute om vinteren? Jeg har tenkt å prøve ute med litt nå i vinterPå engelsk kalles den også Wanderingdude

      1. Røttene kan overleve milde vintere her til lands, men vi vet jo aldri hva vi får. Vinteren som var hadde vi noen uker med sprengkulde som tok knekken på mange av plantene mine. Men som sagt, Vandrejøde er en tøffing. Lykke til 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg