Chilipepper (Capsicum annuum) er også kjent som paprika, rød pepper, søt pepper, jalapeño, cayenne og paprika som er en fruktplante nattskyggefamilien og hjemmehørende i den nordlige delen av Sør-Amerika og det sørvestlige Nord-Amerika.
Planten produserer frukt/bær i mange farger, inkludert rødt, grønt og gult, ofte med skarp smak. Det er også en av de eldste dyrkede avlingene, med domestisering som dateres tilbake til rundt 6000 år siden i regioner i Mexico. Slekten Capsicum har over 30 arter, men Capsicum annuum er den primære arten i slekten, ettersom den har blitt dyrket mye for konsum i en betydelig periode og har spredt seg over hele verden. Denne arten har mange bruksområder i kulinariske applikasjoner, medisin, selvforsvar (pepperspray), og kan til og med være dekorativ.
Det finnes mange varianter av chiliplanter å velge mellom, og hver sort har forskjellige varme- og lyskrav. Hvis du skal dyrke selv, velg en sort som passer ditt prefererte smaksnivå og som er egnet for innendørs dyrking.
Som en blomstrende plante med variasjoner er det forskjellige former for blomster og frukt produsert på individer som vanligvis har stjerne- eller klokkeformede blomster som kommer i en rekke farger, inkludert lilla, hvitt og grønt. Akkurat som blomstene, kommer fruktene til denne arten i forskjellige former (bærform til paprikaform), og farger, som nevnt, rød, gul og grønn, men også svart.
Du kan enten kjøpe frø fra en pålitelig leverandør eller kjøpe ferdige frøplanter fra et hagesenter. Hvis du velger å starte fra frø, bør du så dem i små beholdere fylt med fuktig, godt drenerende jord. Plasser frøene i jorden med en dybde på omtrent 0,5 cm og dekk dem forsiktig med jord.
Chiliplanter trives best i temperaturer mellom 20-30°C. Plasser plantene på et solrikt vindu hvor de får mye direkte sollys. Hvis det ikke er tilgjengelig, kan du vurdere å bruke vekstlys eller LED-lys for å gi plantene tilstrekkelig lys.
Chiliplanter liker jevn fuktighet, men overvanning bør unngås for å unngå rotproblemer. Vann plantene når toppen av jorden føles tørr, og sørg for å tømme overflødig vann fra brettet under potten.
Gjødsle chiliplantene med en balansert plantegjødsel for å gi dem nødvendige næringsstoffer. Følg instruksjonene på gjødselpakken og gjødsle plantene omtrent hver 2-4 uke. Jeg bruker knuste eggeskall i jorden
Chiliplanter har en tendens til å bli buskete og kan trenge støtte etter hvert som de vokser. Du kan bruke små støtter eller pinner for å holde plantene oppreist. I tillegg kan det være lurt å fjerne visne blader eller eventuelle skadede deler for å opprettholde plantens helse.
Chilifrukter kan høstes når de er modne og har fått riktig størrelse og farge i henhold til sorten. Bruk en liten hagesaks eller kniv til å klippe av fruktene fra planten. Deretter kan du nyte dine hjemmedyrkede chili i matlagning og oppleve den krydrede smaken som du har skapt!
Desember er en utmerket måned å så chilifrø!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#chili #pepper #paprika #bunnytrash #bunny