Oleander.

En leser kommenterte i går da jeg postet blomsten «Rød Middlemist» at den lignet veldig på «Oleander». Noen ganger tenker jeg at folk ser forskjellig, at det handler om øynene som ser, men i dette tilfellet så skjønner jeg bare ikke at noen ser likhet mellom disse to. «Rød Middlemist» er en Camellia med en tett fyldig blomst med masse kronblader som ligner veldig på en rose. «Oleander» er gjerne helt enkle, med da helst kun fem kronblader ytterst på stengelen. Men «Oleander» er veldig vakker den også..

Oleander (Nerium oleander) er en eviggrønn busk eller lite lite tre om du vil. Oleander er en subtropisk plante som vokser i et vidt område fra Marokko og Portugal til Kina, der den som oftest danner kratt langs bekker, vassdrag og elveleier som tørker ut om sommeren.

Videre leser jeg at Oleander har vært dyrket i middelhavslandene siden klassisk oldtid. Den er fortsatt en vanlig prydplante i hager og parker i de sørligere deler av Europa, og brukes som hekk langs mange veier. Den har vært dyrket i oransjerier (bestemt type drivhus) og på slott siden 1600-tallet.

I Norge har Oleander lenge vært brukt som potteplante, det er mindre av den nå da man er mer opplyste om at planten er uhyre giftig, og bare litt av plantesaften er nok til å ta livet av barn og dyr og skape store problemer for voksne. Den holder på giften selv etter uttørkning. Røyken som utvikles ved brenning er også giftig og jeg leser at det har vært tilfeller hvor folk har blitt forgiftet av å grille kjøtt på greiner av oleander.

Oleander har likevel vært svært populær fordi den er vakker og fordi det ikke er så mange andre blomstrende planter som tåler så mye sol og varme som nettopp den. Den er svært glad i sol og trives godt utendørs om sommeren. Som mange andre planter fra middelhavsområdet vil den gjerne ha en kjøligere hvileperiode om vinteren.

Den er flerårig, selges ofte som ettårig.

I vill tilstand kan den bli en svær busk på opptil fem meter i høyden og seks meter i diameter. Blomstene er hjulformet, fylte eller enkle, og sitter gruppevis ytterst på stengelen. De har en behagelig, mild duft. Den naturlige fargen på blomstene er rosa, men de dyrkede formene fins i flere rosa nyanser samt hvitt. Bladene er lange, smale og læraktige.

Oleander blomstrer mest og trives best i vinterhager hvor den kan overvintre på et lyst sted uten frost (temperatur 12-14 grader). Maksimalt antall godt utviklede skudd i en busk oppnås med alder, den må bli mer enn et år.

Hvis det ikke er behov for å samle frø, fjerner mann blomsterskuddets spiss etter blomstring. Beskjæres forsiktig. Oleander vokser fort, så en bør helst beskjære både på sensommeren og om våren. Hvis en beskjærer for sent om sensommeren kan en risikere at fuktig høstvær kan angripe de åpne sårene og resultere i soppangrep på planten. Oleander er motstandsdyktig mot skadedyr og sykdommer, men i skyggen, kan uventilerte områder gi soppsykdommer.

Om sommeren er ideell temperatur 23-28 grader celcius. Om vinteren bør temperaturen reduseres til 10-15 grader celcius. Vannes rikelig, umiddelbart etter at matjorden tørker. Hvis temperaturen i rommet om høsten og vinteren ikke overstiger 20 grader celsius, anbefales det å vanne blomsten ikke mer enn tre ganger i uken. Det er veldig viktig å overvåke vanningen og forhindre forsuring av jorda. Ellers begynner rotsystemet å råtne og oleander kan dø.

Liker gjerne å bli sprayet med vann også innimellom, vis luften i rommet er for tørr, begynner bladspissene å tørke ut. En kan sikre et høyt luftfuktighetsnivå ved å bruke en blomsterpotte med våt drenering, plassert ved siden av busken. Om våren og sommeren, når oleanderen vokser og blomstrer, trenger den mating. For dette kan du bruke organisk eller spesiell kompleks gjødsel. Det anbefales å mate blomsten om morgenen eller om kvelden, en time etter vanning.

Igjen, Oleander er svært giftig. Giftig ned berøring, det anbefales å bruke hansker. Den inneholder kraftigvirkende hjerteglykosider. En kan få uregelmessig hjertevirksomhet og kramper og forstørrede pupiller. Barn kan dø. Dette er viktig at man er klar over at dersom man ønsker å dyrke oleander må man aldri plassere den i små barns rekkevidde. Selv små doser av giften kan få alvorlige konsekvenser.

Nevnt tidligere at folk har blitt forgiftet av å grille kjøtt på greiner av oleander, det er ikke registrert slike tilfeller i Norge. Man kjenner faktisk ikke til mange tilfeller av alvorlig forgiftning fra Oleander hos mennesker her til lands. La det fortsette slik, velg dine planter med omhu. Ønsker du ha Oleander i ditt hjem eller sådan, dyr- og barnesikre den!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#oleander #rødmiddlemist #bunnytrash #bunny

8 kommentarer

    1. Mor hadde eitt rosetre som hu kalla Oleana. Om det er det verkelege navnet eller ikkje, kan eg seia.
      Det var fyldege, djup rosa, middels store roser, og kan nok likne noko på Rød Middlemist.
      Kanskje det var den vedkomande meinte då h*n skreiv Oleander.
      Det er fort gjort å mikse to så like navn.

      1. Tja, du sier noe. Mest sannsynlig er Oleana en hybrid, en fremdyrket ny versjon av Oleander som sikkert har fyldigere blomst 🐰 perspektivet mitt her var vel kanskje i utgangspunktet trangt da Oleander har vært en plante jeg alltid har kjent til og visst navn og utseende på. Fem kronblader, da ligner den hverken på rose eller middlemist. Må si jeg ble nysgjerrig på den Oleana, for siden din mor hadde den, så ved ettertanke antar jeg at det ikke er snakk om en nyutviklet hybrid eller mutant 🐰

        1. Nei, ny er den iallefall ikkje, då hu hadde denne då eg var liten. Me snakkar om 50+ år sidan.
          Det var nok ein framdyrka type, men eg hugsar ikkje historia bak, og kvifor den fekk navnet.
          Uansett er dei “long gone” frå hagen på Kvitsøy, då dei fraus ihjel ein vinter der kom knallfrost etter ein regnværsperiode.
          Dei hadde kraftege greiner, med “sjukt” mykje torner.
          Rosene var ca 7-10cm og omlag fargen til Red Middlemist.
          Det var i grunnen flotte roser, men fryktelege å stella, pga alle tornene.

          1. Aaarrgh.. når noen kommer med slike fortellinger så blir jeg som besatt, sitter her og søker både på google og safari.. 🙈😂🐰

            1. Eg kan dessverre ikkje hjelpa deg 😢.
              Dei som eventuelt kunne vita noko om deisse rosebuskane mor hadde, har forlatt jorderiket 😢. Om navnet stemmer, veit eg som sagt ikkje. Eg veit berre at mor kalla dei Oleanabuskane sine.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg