Bouganvillea Trillingblomst.

Bougainvillea heter denne planten, og hver gang jeg ser utgaven med de knall ceriserosa blomstene (som egentlig ikke er selve blomsten, les lengre ned) så kjenner jeg den varme godhetsfølelsen bre seg i kroppen min. Den minner meg først og fremst om Alanya i Tyrkia hvor jeg først forelsket meg i den og hvor den vokser nærmest overalt. Det forrige hotellet vi bodde på i Alanya hadde et utrolig vakkert uteområde med denne.

Sjekk dette —> Her er det bare psyykt vakkert!!

Men det er ikke bare Tyrkia, på greske øyer har vi sett mye av denne. På Balkan og så videre. Den trives i varmere strøk, akkurat som meg. Bouganvillea er en tropisk planteslekt i nellikordenen i mirakelblomstfamilien. Den finnes i flere vakre farger, men denne nydelige ceriserosa er mest vanlig.

Dette er slyngplanter som klatrer ved hjelp av stengeltorner. Også på Kanariøyene er planten Bouganvillea glabra synlig i hager og parker, som sagt den liker seg i varmere strøk, som meg, og blomstrer da med stor glede. Men planten stammer faktisk fra Syd-Amerika.

Bouganvillea har små hvite blomster. Blomsterstandene er omgitt av tre store, sterkt fargede, svøpblad som er fiolette, røde eller hvite i mange sjatteringer. Planten har fått sitt navn etter den franske oppdagelsesreisende Louis Antoine de Bougainville.

Det er mange forskjellige Bouganvillea, vi snakker arter, mutanter, hybrider og varianter. Så her snakker jeg om ‘Bouganvillea glabra’ og denne er svært varme- og tørketolerant og da også frostfølsom.

BG forplantes lett med stiklinger. Den trenger fullt sollys, varmt vær og godt drenert jord for å blomstre godt. Arten brukes ofte i kultur, i områder med frost i glasshus, ellers utendørs. Den lignende ‘Bougainvillea spectabilis’, som skiller seg fra ‘Bougainvillea glabra’ ved den fløyelsaktige filtaktige undersiden av bladene, dyrkes også, men sjeldnere.

Medisinsk brukes infusjonen av plantens ømme blader og dekkblader oralt for å behandle gastrointestinale problemer som diaré og magesmerter, samt luftveissykdommer som astma, bronkitt, katarr, brystsmerter, feber, lungebetennelse og kikhoste. Så mao er den vakker både på innsiden og utsiden.

Siste årene har jeg sett Bouganvillea dukke opp stadig oftere på hagesentre og i fjor hadde blomsterforhandleren midt på Drammens Torg (Bragernes) flere av den. Her går den nå under navnet Trillingblomst og omtalen er at den ‘trives best i lys og varme, gjerne i et sørvendt vindu eller på en varm uteplass om sommeren. Det bes om at vi lar den tørke ut mellom hver vanning. Vokser her til lands helst i en stor potte med dreneringshull med lecakuler i bunnen av potten. Bruk moldrik, næringsrik og veldrenert jord. Middelhavsjord eller Premiumjord passer bra. Plantes om til større potte for hvert år.

Trillingblomsten ‘Bouganvillea’s iøynefallende cerise- og lillarosa blomster er egentlig høyblader som omgir de små og beskjedne hvite blomstene. Planten overvintrer sikrest ved 5-12 °C på et lyst sted. Vannes ytterst sparsomt. Plant om på våren og økt vanningen gradvis i takt med utviklingen av nye blader.

Jeg elsker trillingblomsten Bouganvillea!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#bouganvillea #trillingblomst #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg