Full Sjømann (Combretum indicum eller Quisqualis indica) er en klatrende busk som blir opptil 8 meter høy og klatrer ved å slynge seg til venstre rundt trær og gjenstander. Den er veldig retningsorientert, haha..
Denne planten ble jeg oppmerksom på da jeg i en diskusjon ytret at jeg visste bare om én plante hvor vi norsktalende bruker blomsternavn som begynner på Q. Nemlig den meget spesielle Quesnelia. Det finnes sikkert fler, så veldig norske er ikke navnene. Mangelen på norsk navn gjør at man bruker det botaniske latinske navnet, og da gjerne det første hvis man kun bruker et av navnene. Det første navnet er artsslekt og og det andre navnet er en vitenskapelig artbeskrivelse.
Uansett, noen påstod at planten Quisqualis indicum blir kalt kun Quisqualis, at den ikke har norsk navn, men jeg fant jeg fant: ‘Full Sjømann’! Kult sant??!! Har visst lett for å forville seg, haha..
På Full Sjømann sitter bladene motsatt og er avlange, de er 5-18 cm lange og 2,5-7 cm brede. De duftende blomstene sitter i aks eller klaser. Frukten er avlang med fem ribber. Den er først rød, men blir grønnsvart eller brun som moden.
Nyutsprungne blomster er hvite, horisontale og åpner seg i skumringen. Neste dag skifter de til rosa eller rød og blir hengende. Dette er veldig kult!! Om natta besøkes de hvite blomstene av svermere, men ingen oppsøker de røde. Om dagen besøkes de rosa og røde blomstene av en rekke dyr, som solitære bier, honningbier, fluer og solfugler.
Full Sjømann trives best i områder med tropisk regnskogklima, men kan også vokse i andre klimasoner. Den forekommer i skog, kratt, vegkanter, langs elvebredder og på brakkmark. Arten er naturlig utbredt i tropisk Asia, på øyene i Indiahavet og Stillehavet og langs kysten i Øst-Afrika. Den finnes forvillet andre steder i Afrika, Australia og Mellom- og Sør-Amerika og er ofte ansett som et plagsomt ugras som fulle sjømenn ofte kan være, lol… Men den er flott å se på i mine øyne.
Full Sjømann dyrkes som prydplante overalt i tropene, og på engelsk kalles den ‘Rangoon creeper’ og ‘Drunken sailor. Andre brukte navn er ‘Akar Dani’, ‘Iranske Malli’ og ‘Udani’. I Indonesia blir unge skudd spist som en grønnsak, og i Afrika brukes stenglene til å lage kurver og fisketeiner. Frøene inneholder en sterk nervegift og er blitt brukt som medisin mot innvollsormer.
‘Hagebonden’ er kallenavnet til en nogenlunde aktiv leser av denne bloggen, både iht blomsterinnlegg og samfunnsaktuelle innlegg, utdannet bioøkolog. Vedkommende gjorde meg oppmerksom om at frøene til denne og beslektede arter (Q. fructus og Q. chinensis), inneholder den kjemiske quisqualinsyren mm og disse kjemikaliene er knyttet til eksitotoksisitet, altså celledød. Det advares mot å ha denne planten der barn og dyr ferdes.
For de som trygt kan ha denne ‘fulle sjømannen’ så er det en raskt voksende klatrende vinranke med klaser av vakkert velduftende veldig pene rørformede blomster. Den er flott for å dekke vegger og espalier i gårdsrom og sådan, samt flott som containerplanter for uteplasser, vinterhager og drivhus. Den vil avløve i lett frost, men vil vanligvis vokse tilbake fra røttene.
Den er lett å dyrke. Såes rett i jorden og kort tid etter kommer den raskt. Den krever full sol/delvis sol, men vil santidig være litt skjermet. Kravet er at så lenge det er godt drenert jord, så er den ikke kravstor ellers, bare å vanne regelmessig gjennom sommeren, mindre om vinteren, og la overflaten tørke mellom vanningene. Nitrogenfór i vekstsesongen.
Full Sjømann ja, hahaha..
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#fullsjømann #rangooncreeper #drunkensailor #quisqualis #bunnytrash #bunny