Tahiti vaniljeorkidé.

Tahiti-vaniljeorkidé (Vanilla × tahitensis) også kalt bare Tahitivanilje, er en hybridorkide i slekten Vanilla. Den ble først beskrevet i 1933 da den ble funnet Raiatea på Selskapsøyene (Fransk Polynesia) der den ble funnet voksende på trær etter å ha forvillet seg (rømt) etter å ha blitt dyrket frem som hybrid.

Altså, Tahitivaniljeorkidé (Vanilla × tahitensis) er en polyploid som er en krysning mellom Vanilla planifolia og Vanilla odorata. Denne hybridiseringen skal ha skjedd i perioden 1350–1500 i tropisk Amerika.

Den ble brukt av aztekerne, og smaken viste seg å være populær blant spanjolene. En mann ved navn Hernán Cortés brakte vaniljestenger til Europa hvor de ble dyrket i drivhus, og dyrking ble forsøkt på forskjellige tropiske steder. Frø fra Madagaskar ble tatt til Tahiti i 1848 av den franske admiralen Ferdinand-Alphonse Hamelin, og det var denne grunnstammen som nå dyrkes som Tahitivanilje (Vanilla tahitensis) i Fransk Polynesia.

I Mexico blir den pollinert av en spesifikk bieart, så når den dyrkes andre steder, må blomstene pollineres for hånd for at belgene skal utvikle seg.

Tahitivaniljeorkidé er en slyngplante som vokser på trær for å gi støtte. Den har sikksakkformede stilker, smale elliptiske blader og gulgrønne blomster, som etterfølges av bunter med bønnelignende belger. Sammenlignet med den mer utbredte Vanilla planifolia er belgene kortere og bredere, og smaken og duften er også særegen.

Frøet plantes ved foten av et lite tre, og ranken klatrer oppover stammen. Når den blir for høy til å nås lett, løsnes den fra stammen og vikles rundt den, slik at stammen blir omgitt av flere lag med ranker. Planten begynner å blomstre når den er tre år gammel, og siden blomstene bare varer i én dag, må de håndpollineres raskt. Belgene utvikler seg over en periode på omtrent ni måneder, og de plukkes for hånd når de blir rødbrune. Deretter soltørkes de om dagen og plasseres i svettebokser om natten. Herdings- og gjæringsprosessen varer i omtrent tre måneder, og i løpet av denne tiden mister belgene mye av fuktigheten sin og blir smidige og oljete.

Belgene er relativt smakløse når de plukkes for første gang, og de typiske smakene og aromaene oppstår under herdingsprosessen. De viktigste aktive ingrediensene er vanillin, 4-hydroksybenzosyre, 4-hydroksybenzaldehyd og vanillinsyre.

Har du lyst på en Vaniljeorkidé hjemme og ønsker vite mer om hvordan dyrke dem, les her om vaniljeorkidéene Vanilla Planifoloa og Vanilla Pompona.

Les mer om Orkidé her: «Orkidé».

Spesielle orkidéer:

«Frynsete Orkidé»

«Snødronning Orkidé»

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#tahitivanilje #vaniljeorkide #vanillaorchid #tahitendis #orkide #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg