Susanne med det sorte øyet.

Susanne med det sorte øyet (Thunbergia alata) er en fascinerende vekst som dyrkes som prydplante. Det finnes egne grupper i sosiale media hvor denne planten omtales, diskuteres og deles erfaringer om. Navnet ‘Black-eyed Susan’ aka ‘Susanne med det sorte øyet’ antas å ha kommet fra en karakter som figurerer i mange tradisjonelle ballader og sanger. I diktet «Ballad of Black-eyed Susan» av John Gay går Susan ombord på et skip for å spørre sjømennene hvor kjæresten hennes William har blitt av..

‘Susanne med det svarte øyet’ er en hurtigvoksende slyngplante som trives i sol-halvskygge i næringsrik og veldrenert jord. Må ikke tørke., og kan vokse til en høyde på 5 meter i varmere soner, men blir selvsagt mye mindre som en potteplante eller som en ettårig. Den har snoende stengler med hjerte- eller pilformede blader. De tre og en halv til syv og en halv centimeter lange og to og en halv centimeter brede bladene er trekantede til hjerteformede. Kantene deres er bølgete og begge overflatene er hårete. Bladene sitter på opptil seks og en halv centimeter lange bladstilker, som fester seg i en avstand på 4,5 til 13 centimeter på den en til den en millimeter tynne stammeaksen.

De hårete, for det meste oransje-gule blomstene har fem kronblader og vises gjennom hele vekstsesongen, som vokser på opptil åtte og en halv centimeter lange blomsterstandsøkser. De er vanligvis varm oransje med en karakteristisk mørk flekk i midten. Det sentrale to centimeter lange kronrøret er svartfiolett. Hver av enkeltblomstene har to trekantede til ovale, hårete dekkblader som smalner mot utsiden. De er 18-20 millimeter lange og 9-10 millimeter brede. Det taggete begeret er omtrent to millimeter langt og har mellom 15-17 sylformede fliker. Kronerøret måler rundt fire centimeter og viser fem to centimeter store kronelapper med høyre dekkende knopper på utsiden.

‘Susanne med det sorte øyet’ blomstrer fra midtsommer til første frost, men den vil blomstre hele året i mildere, frostfrie klimasoner. De 16-18 millimeter lange fruktene er fint hårete. Ved basen har de en diameter på syv millimeter. De fire frøene måler 3,5 millimeter.

‘Susannes’ frø er lett å spire i humusrik jord med litt sand og ‘Susanne’ kan også dyrkes fra stiklinger. Å bløtlegge frøene i en skål med varmt vann over natten vil bidra til å forbedre frøspiringen når de plantes. ‘Susanne’ vokser raskt, blomstrer raskt, med lett trimming som oppmuntrer til flere blomster. Det finnes kultivarer med røde, oransje, rød-oransje, hvite, blekgule eller knallgule blomster, med eller uten det karakteristiske sjokolade-lilla sentrum som inspirerer til det vanlige navnet.

‘Sussnne med det sitte øyet’ er opprinnelig fra Øst-Afrika, og har ut- og innvandret nesten over hele verden, inkludert tropiske og subtropiske områder som Kina, østlige Australia, Hawaii, Sør-USA i delstatene Texas og Florida, Colombia, Puerto Rico, Mexico, Sør-Afrika, Portugal, Japan, New Zealand, Cerrado-vegetasjonen i Brasil, Argentina, Madagaskar, India, Thailand og Filippinene og så videre og så videre. ‘Susanne’ er meget populær!

‘Susanne med det sorte øyet’ brukes over hele verden som hageplante, men har klart å «rømme» til villmarken, naturalisert seg i tropiske og tempererte skoger. Hun har blitt mye rapportert som invasiv art, spesielt i øyene i Karibien og Stillehavet, fra Mexico til Colombia, og i Japan, på grunn av hennes raske vekst og hennes enkle kjappe villpollinering i sporadiske blomstringstider, samt hennes «strategi» som kveler eller skaper skygge på andre planter, og det faktum at hun er vanskelig å utrydde for hånd fordi hun etterlater jordstengler som raskt vokser tilbake, og ikke minst fordi det er mangel på vanlige rovdyr i ikke-innfødte regioner.

’Susanne med det sorte øyet’ er på mange måter en skadelig plante med en skadelig natur. Folk som er uvitende om dens skadelige natur for andre planter i villmarken har en tendens til å beundre hennes hypnotiserende skjønnhet og velger å ikke fjerne henne. ‘Susanne med det sorte øyet’ må holdes under kontroll, hun må begrenses, eller tar hun over!!

I Norge ansees ikke ‘Susanne’ som et problem da hun ikke liker vår vinter. Her til lands dyrkes hun som en ettårig sommerblomst. Hun kan overvintre som en stueplante i et solrikt sørvendt vindu, men hennes popularitet går på at om hun plantes i store potter, med mulighet til å slynge seg rundt espalier eller gjerder kan hun bli noe aldeles ekstra, en spektakulær sommerblomst, rett og slett!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#susannemeddwtsorteøyet #blackeyedsusan #susanne #susan #thunbergiaalata #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg