Rakettblomst (Korallrakett).

Rakettblomst (Kniphofia uvaria) er det navnet jeg hører folk flest bruke, men Korallrakett er ganske vanlig. Jeg synes den har et kult utseende og vet at den er begynt å blomstre flere steder nå.

Navnet ‘Kniphofia’ er etter botanikeren Johann Jeremias Kniphof og ‘Uvaria’ er av uva = drue. Rakettblomsten tilhører Aloefamilien (Asphodelaceae).

Rakettblomst er en 70-100 cm høy flerårig plante, en staude, med en kraftig jordstengel og tallrike, opprette, lange, 2-5 cm brede, stive, spisse, eviggrønne grunnstilte blad som danner tette rosetter. Stenglene er bladløse og bladene har en tydelig kjøl og ru kanter. Den har røde og gule, rørformede blomster i et rakettlignende aks, derav navnet.

De rørformede blomstene er 3-4 cm lange, litt hengende blomster med en 6-fliket krone som er samlet i et tett aks på et høyt, opprett, kraftig blomstersalget. De øvre blomstene i akset er korallrøde, mens de nedre blomstene er gule.

Rakettblomst trives best i jevnt fuktig, veldrenert, dyp, godt sandblandet, leirholdig moldjord på en solrik, varm og vindskjermet vokseplass. Plantene må beskyttes mot fuktighet om høsten og vinteren.

Normalt bruker jeg ikke skrive klimasone i innleggene mine, for jeg vet at i mange tilfeller så får folk til diverse planter selv om de normalt ikke skulle kunne overleve klimaet. Jeg liker at folk prøver likevel, og ser hva som skjer. Men altså, rakettblomsten tilrås plantet til klimasone H3-4. Om mulig kan plantene tas opp om høsten og overvintres inne.

Rakettblomst plantes gjerne i rabatter og ofte ved vann. Planten er en god snittblomst. Veldig fin! Den kan formeres med deling og med frø. Plantene kan så seg selv. Denne er viltvoksende i Sør-Afrika og kom så til Europa i 1707. Flere navnesorter er i handelen og blomstrer helst i juni-august.

Kul sant??!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#rakettblomst #korallrakett #kniphofia #kniphofiauvaria #bunnytrash #bunny

8 kommentarer

Siste innlegg