Panda ansikt.

Panda ansikt (asarum maximum) er en planteart i Holurtfamilien (Aristolochiaceae). Den er opprinnelig fra, endemisk for Kina, som pandaen også er, altså dyret panda som også kalles pandabjørn og kjempepanda, og er en bjørn som utelukkende lever i Kina der den er totalfredet og av mange regnes som en nasjonalhelligdom. Pandabjørnen er også et viktig symbol for naturvernere verden rundt, og inngår som sådan i logoen til Worldwide Fund for Nature.

Tilbake til planten ‘Panda ansikt’ som ikke ligner på en pandas ansikt, men blomsten har et utseende som kan minne enkelte om pandabjørnen. Den er som nevnt fra Kina og kalles der ofte for ‘Ling Ling’ og rundt om i verden for ‘Panda face ginger’. Noen steder blir den også kalt ‘Litte juggs’ (små mugger).

Ginger betyr ‘ingefær’. Plantens blomster har en tydelig lukt av sopp, mens røttene lukter tydelig likt ingefær, derav navnet ‘ginger’ (ingefær), krydderet som brukes i matlaging. Men denne planten er helt uten slekt med vanlig ingefær, og de fleste deler av planten er faktisk giftig.

Panda ansikt har mørkegrønne, blanke blader med overlegg av lysere grønt. Bladverket er eviggrønt i de varmere sørlige regioner. Spennende fløyelsmyke unike sorte og hvite blomster (ca 3 cm i størrelse) henger rett under løvet tidlig på våren og vises godt i midten til slutten av våren.

Panda ansikt er lett å dyrke. Best vokser den i delvis skygge til full skygge plassert i fuktig, men godt drenert jord. Altså den skal ha jevnt fuktig jord. Forplantes med frø, en kan dele planteklumpene og dermed få flere planter. Den har langsom vekst og krever at man er tålmodig. Den gir et attraktivt og hjortbestandig bunndekke, er «høflig» og sprer seg sakte for å lage en klump to-tre ganger bredere over cirka 10 år. Yupp tålmodig må man være.

Voksen størrelse:

Høyde: 15-30 cm.
Spredning: 60-93 cm.

Søt liten plante som krever 16-24 grader celcius for å trives ideelt. Stabil temperatur forebygger stress, den liker ikke trekk eller direkte varme. Dette er en staude, men den tåler ikke lavere temperatur enn -2 grader celcius og vil derfor ikke overvintre utendørs i Norge. Må behandles med kjærlighet og omtanke.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Jeg har grupper hvor jeg publiserer mine innlegg etterhvert som de blir produsert. Dere er mer enn velkommen til å følge disse.

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#pandaansikt #pandaface #pandafaceginger #lingling #littlejuggs #asarummaximum #bunnytrash #bunny

2 kommentarer
    1. Tenk så mange morsomme planter som finnes 🙂 Du har jammen funnet noen av de morsomste jeg har sett innimellom. Jeg LER nesten av og til. Disse var sjeldne også. Hvor mange blomster er svarte liksom. Ikke mange.. Eller?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg