Mandeltre.

Prunus Dulcis

Mandeltre (Prunus dulcis) er et tre i kirsebærslekta i rosefamilien som har utrolig vakre rosa blomster på bar kvist. Jeg visste ikke at mandeltreet var så utrolig flott inntil nylig da det dukket opp et bilde i sosiale media. Jeg bestemte meg for å lese litt om dette treet, hvor det kommer fra, hvor det kan dyrkes og så videre. Det ble litt vanskelig, for de aller fleste steder overskygges treet av frukten, altså mandel (Prunus amygdalus), som er selve frukten på treet. Men et lite sammendrag har jeg fått til…

Prunus triloba

Hvis en har frø, så såes disse i perioden februar til april. De bløtlegges helst først i varmt vann i et døgn. Det tar minst et år få til frukt på et tre. Det er flerårig, blir inntil 3 meter høyt og får vakre rosa blomster.

Bløtlegg frøene i varmt vann i ett døgn. Stratifiseres i tre måneder. Sås innendørs. Plantejord blandes med 1/4 torv og 1/4 perlitt eller finkornet grus. Dekk frøene med sand eller perlitt. Vannes nedenfra. Kan også dyrkes i potter året rundt som espslietre, må overvintres frostfritt. Om høsten danner det sammensittende, gulgrønne frukter med mandler.

Prunus nana

Som de fleste skjønner så er Mandel navnet på frukten til Mandeltreet, en steinfrukt hvor det vi oftest betegner som mandel er frøet i frukten. Så det er mandel man sår for å få Mandeltre.

Mandeltreet er et lite løvtre som opprinnelig stammer fra Sentral-Asia og finnes naturlig i Iran, fra nordvestlige Saudi-Arabia nord, gjennom vestre Jordan, Israel, Palestina, Libanon, vestre Syria til sørlige Tyrkia. Arten vokser også mange steder på Kanariøyene. Nå dyrkes dette treet i de fleste middelhavsland.

Prunus dulcis var. amara

Blomstene er enkle, lyserøde (søtmandel) eller hvite, og kommer oftest før bladene. Fruktkjøttet er seigt og læraktig, loddent og med en gul stein som inneholder mandlene, oftest én, sjeldnere to.

I Sør-Europa gir et tre omtrent 25 kg frukter i året.
Mandelfruktene brukes i husholdningen eller til utvinning av mandelolje. Viltvoksende trær kan ha frø som smaker bittert, bittermandel, som man lager bittermandelvann av.

Mandeltre – Prunus dulcis

Mandel plantes av og til i Norge, men oftere plantes Rosemandel (Prunus triloba) som stammer fra Øst-Asia og som oftest har fylte blomster.
Dvergmandel (Prunus nana) er en meterhøy busk som stammer fra Sørøst-Europa. Den har enkle blomster og finnes av og til plantet i Norge. Og det er mange mange fler.. med smellvakre blomster!!

Har dere sett noen form for mandeltre her til lands?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#mandeltre #mandel #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg