Krim fra virkeligheten: Wilhelm Voigt!

Wilhelm Voigt

Hei og god morgen igjen. I dag har jeg en krimhistorie fra virkeligheten som stiller seg annerledes fra de fleste tidligere, denne har en kløktig gjennomførelse, og det beste er hvordan tjene på kriminelle handlinger etter å ha blitt tatt for dem, dømt og fengslet..

Wilhelm Voigt ble født i 1863 og startet livet tidlig som en lurendreier og småkriminell. Bare 14 år gammel, ble han dømt til 14 dagers fengsel for tyveri, noe som førte til at han også ble utvist fra skolen. Deretter gikk han i skomakerlære hos sin far.

Innen Voigt var 28 år gammel var han dømt til fengsel for i alt 25 år for tyveri, forfalskning og innbrudd. Den lengste straffen var en 15-års dom for et mislykket innbrudd i domstolens kassererkontor. Han slapp ut tidlig i 1906 og hadde allerede da sittet mesteparten av livet sitt, til da, i fengsel.

Voigt driftet fra sted til sted og endte opp i Rixdorf i nærheten av Berlin der han en kort tid var ansatt hos en velrenommert skomaker til det lokale politiet jaget ham fra Berlin som uønsket, utelukkende basert på det faktum at han var en eks-fange. Da endret han adresse til Hamburg, selv om han forble i Berlin som uregistrert bosatt. Han gjorde seg så klar til sitt neste kupp.

Det var 16. oktober 1906. Voigt hadde kjøpt deler av en brukt kaptuniform fra forskjellige gateselgere og testet virkningen på soldater. Denne datoen tok han uniformen på og gikk til den lokale hærens brakker, stoppet fire grenaderer og en sersjant og ba dem om å komme med ham, en ordre de etterfulgte uten å stille spørsmål. Deretter kommanderte han ytterligere seks soldater fra en skytebane i nærheten. Så fulgte de han med toget til Köpenick, øst for Berlin, okkuperte byens rådhus og ba «sine» soldater om å stenge alle utganger. Han beordret også politiet til å sørge for «lov og orden og hindre telefonering til Berlin i en time». Alle han beordret fulgte ordre.

Wilhelm Voigt fikk så flere prominente personer i Köpenick arrestert, deriblant selveste ordfører Georg Langerhans, med påstand om mistanke om falsk bokføring. Med det konfiskerte (stjal) han det som i dag tilsvarer over 20 000 kroner, hvilket var en særdeles betydelig sum i 1906. Han signerte konsfiskeringen/tyveriet med navnet på sin tidligere fengselsdirektør. Deretter befalte han grenaderene om å ta de arresterte med til Berlin for avhør. Så byttet han selv til sivile klær og forsvant.

I de følgende dagene spekulerte den tyske pressen på hva som egentlig hadde skjedd. På samme tid drev også hæren med sin egen undersøkelse. Det tyske folk var faktisk helt over seg i begeistring da det viste seg at hele kuppet var utført av en eneste person som også greide latterliggjøre både myndigheter og hele systemet. Det hele lot seg faktisk utføre takket være den legendariske prøysserdisiplinen, der man følger ordre uten å stille spørsmål.

Begrepet «köpenickiade» stammer fra denne hendelsen, om svindel i stor stil. Wilhelm Voigt ble arrestert etter 10 dager idømt fire års fengsel for «uautorisert uniformsbruk, forstyrrelse av offentlig orden, frihetsberøvelse og grovt dokumentfalsk».

Etter 2 år ble han benådet av keiseren som også synes det hele var morsomt og utrolig bra gjennomtenkt og utført. Voigt besluttet deretter å tjene på den berømmelse han fikk etter dette. Han ble faktisk «hyllet» og hans voksfigur dukket opp i vokskabinettet i «Unter den Linden» kun fire dager etter han ble løslatt. Det ble satt opp teaterstykker som handlet om han, og han selv dukket opp ved museer og teater og signerte bilder av seg selv mot betaling. Han ble pålagt forbud om dette, men turnerte likevel både til Dresden, Wien og Budapest til forskjellige show, restauranter og fornøyelsesparker. I 1909 ga han ut en bok om det hele, og den solgte godt. Til og med i London ble det satt opp statue av han, i det velkjente og meget populære vokskabinettet Madame Tussauds.

Link: Wilhelm Voigt (Wikipedia)

Link gårdagens krimhistorie: Al Capone!

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Hehe.. jeg likte denne historien jeg, meget spesiell og morsom, eller hva?

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny Trash i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#wilhelmvoigt #köpenick #berlin #köpenickiade #prøysser #prøysserdisiplinen #kupp #voigt #madammetussauds #historie #krim #bunny #bunnytrash

2 kommentarer
    1. De som påstår at alle kriminelle er dumme, vet ikke helt hva de snakker om. Mannen var jo smart, som klarte å gjennomføre en sånn handling uten at noen fattet mistanke. Tenkt hva han kunne ha utrettet på lovlig vis om han hadde forsøkt. Kan se at Keiseren syntes at det var morsomt og benådet ham. Lurer på om han fortsatt er å finne hos Madam Tussaud?

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg