Krim fra virkeligheten: Al Capone!

God morgen for noen, god ettermiddag for andre. I dag er det tid for å kortfattet oppsummere en kriminell legendes liv og virke, en gangsterlegende hvis genialitet og brutalitet vil stå uforglemmelig i mange kommende generasjoner, og hans liv allerede er filmatisert x antall ganger, blant annet i storfilmene «Al Capone», «The Rising of Al Capone», «The Shot», «The Rising Enemy», «The War», «The Lost Honor» og «Scarface». Sistnevnte finnes i to utgaver, en fra 1932 og en fra 1983. 1983-utgaven anser jeg som et genialt mesterverk av Brian DePalma, med screenplay av Oliver Stone, musikk av Giorgio Moroder og fremragende skuespillere: Michelle Pheiffer, Mary Elisabeth Mastrantonio, Robert Loggia og selveste Al Pacino som «Scarface» himself!

Valentines Day 1929 stoppet en bil full av uniformerte menn utenfor hovedkvarteret til Moran-banden, en av de mest beryktede gjengene i Chicago ledet av en av eraens mest beryktede gangstere «Bugs» Moran. Ut av varebilen sprang det ikke politimenn, men medhjelpere til gangsterlegenden ‘himself’ Al Capone. 150 maskinpistolkuler senere lå de seks medlemmene fra «Bugs» Morans gjeng livløse i sitt eget blod på bakken. En hendelse som i kriminalhistorien er blitt kjent som «Valentinesdagmassakren».

Al Capone ble født i Brooklyn New York i 1899. Al ble utvist fra skolen i sjette klasse, etter at han hadde banket opp læreren sin. Al mente, som mange andre amerikanske barn, at USA var mulighetenes land, og også at det viktigste var å få makt. Men dette viste seg å være vanskelig da folk begynte å diskriminere ham på grunn av hans etniske bakgrunn. Hans løsning på problemet var å nå sitt mål om makt, på kriminelt vis.

Capone jobbet seg opp innad kriminelle gjenger og miljøer. I begynnelsen av «forbudstiden», da produksjon og salg av sprit var forbudt i USA dro Capone i 1919 fra Brooklyn til Chicago for å unngå tiltale for mord, gambling, prostitusjon og spritsalg.

I Chicago ble han med i en ny farlig gjeng, og da lederen for gjengen rømte landet overtok Capone. Motstanden mot spritforbudet var økende i samfunnet, noe Capone tjente gode penger på, og han fortalte selv til en reporter at «Jeg tjener penger ved å tilfredsstille folk. Hvis jeg bryter loven, blir mine kunder … noen av de beste menneskene i Chicago, like skyldige som meg». Trussel, advarsel.. kall det hva du vil, men det sitatet ble ofte gjentatt.

Med brutal vold vant Al Capone opp og frem. Han var kjent for å drepe forretningspartnere som han anklaget for å svindle han eller annet. Han tok over småbutikker så vel som store firmaer med trusler og vold. Han ble rik, fikk makt og ble i manges øyne mer og mer en respektert forretningsmann enn slem kriminell. Mange, til og med politimedlemmer, begynte å se opptil ham og beundre ham. Mellom 1927 og 1931, ble han ansett som en av de mektigste og mest innflytelsesrike menn i Chicago.

Likevel om Capone var en respektert forretningsmann så var han en kaldblodig kriminell. Han bestakk guvernører, borgermestere og andre mektige mennesker for å slippe innblanding i arbeidet sitt, og han var ansvarlig for drap på hundrevis av mennesker.

Herbert Hoover var president i USA årene 1929–1933 og han gjorde alt i sin makt til å få stoppet Capone og hans virksomhet. Og dette synes jeg personlig er beundringsverdig, ingen klarte å få noe på Al Capone. Si meg gjerne imot hvis du ikke deler mitt syn om beundring her, hehe.. Altså, i papirene var Al Capone en suksessfull møbelhandler, de greide aldri ta han hverken for utpressing, illegal gamling, hallikvirksomhet eller alkoholsmugling som han bedrev i enormt omfang. Alle drap han hadde beordret, all volden han sto bak, ingenting av dette greide de å ta han for. Masseskytingen og drapene på Moran-gjengen på Valentines Day 1929 slapp han lett unna, selv om alle visste at dette ble gjort på hans ordre.

Ironien med historien om Al Capones liv og virke var at han ble arrestert og fengslet for skatteunnlatelse. Dette må ha blitt jobbet hardt med for å få til. En mann som hadde evne til å slippe unna de verdt tenkelige kriminelle handlinger, ble steinrik, bestakk eliten og oppnådde stor makt, ble liksom i oktober 1931 dømt til ti års fengsel- og straffarbeid for skatteunnlatelse?!

Mesteparten av tiden sonet Capone i Alcatraz fengsel, og etter å ha blitt løslatt på prøve i 1939 tilbrakte han resten av livet sitt i på Palm Island i Florida der han døde, visstnok av hjertestans, 25. januar 1947, 48 år gammel.

Link til gårdagens ‘Krim fra virkeligheten’: «Marianne Bachmeier».

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny Trash i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#alcapone #scarface #capone #gangsterkonge #valentinesdagmassakren #bugsmoran #bugs #moran #valentinesdaymassacre #herberthoover #hoover #brooklyn #newyork #chicago #alcatraz #palmisland #florida #usa #historie #krim #bunny #bunnytrash

 

2 kommentarer
    1. Jeg er enormt fasinert av Al Capone, ikke av handlingene hans, men mannen selv. For han var smart og slu, og visste hvordan han skulle komme unna lovens lange arm. En arm som etter hvert spiste av hånden hans, vel noen gjorde det. Brutaliteten i handlingene hans er jeg vel mindre fasinert av… Jeg pleide å se på svart/hvit versjonen (tv-serie) av The Untouchables, med Robert Stack i hovedrollen Eliot Ness. Serien gikk på amerikanske skjermer i perioden 1959 – 1963.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg