Kornblomst.

Kornblomst (Centaurea Cyanus) er en av Norges eldste blomster og har vært her siden steinalderen. Den har sin opprinnelse i Midtøsten og er i dag utbredt i det meste av Europa.

Navnet har blomsten fått fordi den stortrivdes i kornåkre, hvor den ble ansett som ugress. I dag er blomsten mye brukt i hager som både prydblomst, til urtemedisin og som matdekor.

Blomstringsperioden strekker seg fra juli til september. Plukker du blomstene regelmessig og kniper av de visne blomsterhodene, kan du forlenge blomstringsperioden. Du kan også så frø om høsten med ønske om en tidligere blomstring, men det er imidlertid ikke garantert at blomstringen vil skje tidligere.

Kornblomst er en ettårig sommerblomst som ikke krever forkultivering. Blomsten er selvsående, men vil du være sikker på at bedet er fint og fullt sommeren etter, anbefales det å så dem på nytt hvert år.

Kornblomsten kan du enkelt så direkte i jorden og den egner seg godt i både potter og i bed, og fremgangsmåten er veldig enkel. Såtid på våren rundt mai. Velg et solrikt sted i hagen. Riv jorda løs med en rive. Så frøene i en dybde på en halv til en hel centimeter. La det være 15 centimeter mellom hvert hull og 45 centimeter mellom hver rad. Dekk hullene med jord og vann rikelig.

Kornblomst kan få flere blomster på en plante. Det skjer dersom man planter flere sammen. Desto flere planter sammen, desto flere blomster får den enkelte plante. Ettersom plantene blir høye og slanke, kan de ha en tendens til å vippe litt på sensommeren. Kornblomsten er lett å vedlikeholde og trenger ikke mye stell. Men hvis sommeren er tørr, er det lurt å vanne regelmessig.

Kornblomsten tiltrekker seg en rekke sommerfugler og bier. Blomsten er rik på nektar og har høy pollenverdi som er bra for både honningbier, ville bier og andre insekter. Så denne blomsten kan skaffe masse liv til hagen. Kornblomsten egner seg også godt som snittblomst. Plukk gjerne blomstene like får dem spirer, kan du ha gleden av dem lenger.

Kornblomsten er spiselig og kan brukes på uttalige måter på kjøkkenet. Blomsten har en lett krydret smak som minner om nellik. De helt ferske skuddene har smaken av erter. I tillegg til den gastronomiske verdien, fungerer blomsten også som et dekorativt element i matlagingen. Den kan brukes på desserter og i kaker, fryses i isbiter, som pynt i müsli, eller på julekonfekten. Blomsten kan tørkes og lagres for senere bruk. De tørkede blomstene kan også brukes til te.

Denne asurblå sommerblomsten har gått fra å være en forhatt ugressplante til å bli en favoritt hageblomst som dyrkes av både forskjønnede og kulinariske årsaker. Har du kornblomst?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#kornblomst #kornblom #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Nei, har ikke den (enda). Derimot har jeg honningknoppurt 😃. Mer rufsete – men humlene elsker den 👍.

      1. Usikker på om jeg ser forskjell om jeg ikke ser dem sammen. Din er mer rufsete og mindre på toppen, men likevel.. veldig like.

        1. Du vil se det i virkeligheten. Honningknoppurten vokser i tue og er flerårig, mens kornblomsten står alene og i utgangspunktet er ett-åring 😊.

          Nydelige er de begge, synes jeg. Sådd Rød lin i dag, og spent om det dukker opp noen.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg