Judastre.

Judastre (Cercis siliquastrum) er et vakkert løvfellende tre som tilhører familien Fabaceae. Treet har sin opprinnelse i Sør-Europa og Vest-Asia, men har også blitt introdusert og dyrket i andre deler av verden på grunn av sin vakre blomstring.

Judastre tilhører erteblomstfamilien (fabaceae) og blir mellom 5 og 9 m høyt. Barken har fine furer. Bladene er enkle, helrandede, håndnervede og avrundede med hjerteformet basis. Blomstene sitter på eldre greiner men i hovedsak på selve stammen. Blomstringen begynner før eller samtidig med løvsprett om våren. Blomstene er purpurrosa, noen ganger, men mer sjeldent blir de hvite. Blomstene er 15–20 mm lange, begeret er klokkeformet med butte «tenner».

Treet har en rund og tett krone, og barken er gråbrun og glatt når det er ungt, men blir mer furet med alderen. Bladene er hjerteformede og glinsende, og er omtrent 7-12 cm lange. Frukten er en rødbrun, flat belg som er 7–10 cm lang og 1,5 cm bred.

Etter blomstringen produserer arten langstrakte, flattrykte frukter som er ca. 10-15 cm lange, og som modnes om høsten. Fruktene har en flat og rund form, og inneholder vanligvis 6-10 frø. Judastre trives best i en godt drenert, kalkrik jord, og bør plantes i full sol eller delvis skygge.

Judastreet vokser i steinete åssider og kratt. Det forekommer naturlig i det sentrale og østlige middelhavsområdet, men er vanlig dyrket og naturalisert i Spania, Portugal, Kaukasia og Krim. Det kan plantes på gode steder i Danmark og Sør-Sverige, men er for lite hardført til å brukes i Norge. Det finnes selvfølgelig unntak, det har noe med at den som intet våger, intet vinner!

Judastre elsker full sol til delvis skygge, dyrkes lett i godt drenert jord. Fungerer best i moderat fruktbar jord med jevn fuktighet. Den beste blomsterproduksjonen oppnås i full sol, men delvis skygge er best i varmt sommerklima. Trenger en vinterkuling før blomstene setter seg skikkelig.

Navnet judastre kommer fra myten om at Judas Iskariot hengte seg i et slikt tre og at treet derfor rødmer av skam.

Noen sier også ‘Orientjudastre’. Har dere noen gang sett dette treet i Norge? Flott altså!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#judastre #orientjudastre #tre #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg