Flaggermusansikt (Rød Cuphea).

Flaggermusansikt (Cuphea llavea) er en av rundt 260 arter av Cupheas i kattehalefamilien (Lythraceae). Dette er en raskt voksende, eviggrønn plante (busk) som er hjemmehørende i Mexico. Den selges andre steder som en ettårig eller stueplante hvor det er kjøligere klima. På grunn av sin unike blomsterform får den gjerne mye oppmerksomhet og blir samtaletema.

Navnet Flaggermusansikt (bat-faced cuphea) kommer som mange kan se, fra likheten mellom endene av blomsten, imitasjonen av et lite flaggermus-ansikt. Men noen kaller den ganske enkelt ‘rød cuphea’ eller bare cuphea (sammen med flere andre arter cuphea).

Flaggermusansikt er ikke samme som Flaggermusblomst. Dette er «Flaggermusblomst» (<— link)

Planten, altså Flaggermusansikt, kan bli cirka 75 cm høy, men når denne dyrkes som sesongbasert ettårig blir den vanligvis bare 30-45 cm med en lik spredning. Flaggermusansikt har en avrundet, buskete vane og løvet forblir friskt hele sesongen hvis den vannes tilstrekkelig. Stilkene er massivt fylt med vekselvis mørkegrønne, tykke sandpapirblader på opptil 7,5 cm. Hvert eggformede blad er spisst og hårete. Bladverket tåler lett frost, men ikke hard frysing.

Flaggermusansikt begynner å blomstre på slutten av våren og fortsetter til frost, og produserer klynger av mange blomster i bladaksene. Hver blomst har en cirka 5 cm hårete lilla beger med to oppovervendte røde kronblader på slutten, og danner «ørene» til «flaggermusansiktet». De resterende fire kronbladene er små piggete rester i arten, men i noen kultivarer er disse fullt utviklet. Blomstene, eller flaggermusansiktene er attraktive for kolibrier og sommerfugler. De små, brune linseformede frøene finnes i bunnen av brukte blomster som blir igjen på planten.

Det er en rekke kultivarer tilgjengelig som varierer fra arten, inkludert: ‘Diablo’ som har varme røde blomster på høye, grasiøse planter. Hybriden ‘Flamenco Samba’ som har seks lett rufsete, velutviklede mørkerøde kronblader med et blåaktig støp på en 25 cm høy viltvoksende plante. Så er der ‘Cha Cha’, ‘Rumba’ og ‘Tango’ med henholdsvis lyse lilla, lys røde og varme rosa blomster. Videre er det ‘Sriracha’ som  har store kronblader med en papiraktig konsistens i separate rose-, fiolett- og rosavarianter og ‘Tiny Mice’ som har to små rødoransje kronblad på en liten plante som blir omtrent en 30 cm høy.

‘Torpedo’ har en større blomstrende form med blomster som er omtrent 7,5 cm lange. ‘Totally Tempted’ er en hybrid med større, prangende blomster med velutviklede knallrøde kronblad på en kompakt plante. ‘Vienco’ er en hybrid med åpnere, mer prangende blomster med krøllede kronblader i seks farger, inkludert tofargede og hvite.

Flaggermusansikt plantes gjerne i ettårige bed, langs kantene av grenser eller stier, eller i containere/potter, inkludert hengende kurver, der dens unike blomster kan bli verdsatt på nært hold. Et godt tips er å kombinere Flaggermusansikt med planter med lilla løvverk eller lyse lilla blomster for å komplementere de mørke «ansiktene» til blomstene. Eller plant sammen med (knall)røde blomster, for å koordinere med «ørene». Containerdyrkede, altså Flaggermusansikt dyrket i potter og sådan, kan flyttes innendørs for å overvintre på et lyst, solrikt sted med minst fire timer med direkte sol. Reduser vanningen og oppbevar relativt kjølig, 15-16 grader celcius.

Dyrk Flaggermusansikt ute i full sol i bakken eller i store potter og containere. Gi regelmessig fuktighet, selv om plantene vil tolerere tørre forhold av og til. Gjødsle planter i containere og potter flere ganger i løpet av sommermånedene. Klyp tilbake eller skjær hvis plantene blir for lange senere i vekstsesongen.

Flaggermusansikt formeres fra frø, korte stiklinger ksn taes sent på våren, eller store planter kan deles. Så frø innendørs 10-12 uker før gjennomsnittlig siste dato for frost. Frøene trenger lys for å spire, så det er bare å dytte lett inn i jordoverflaten eller så vidt dekke over frøene med såjord. Frø bør spire i løpet av 8-10 dager hvis de holdes ved 21 grader C.

Lykke til!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Jeg har grupper hvor jeg publiserer mine innlegg etterhvert som de blir produsert. Dere er mer enn velkommen til å følge disse.

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#flaggermusansikt #batfacedcuphea #rødcuphea #cuphea #cupheailavea #bunnytrash #bunny

6 kommentarer

Siste innlegg