Elefanteple.

Elefanteple (dillenia indica) er en art av Dillenia som opprinnelig er fra/er hjemmehørende i Kina, India og tropiske Asia. Den finnes i steinete elvebredder og er beskrevet som en eviggrønn stor busk, eller et lite til mellomstort tre, noe som forundrer meg da det vokser til å bli 30 meter høyt. For kortvokste lille meg er det ganske stort, haha..

Stammen er skjev og uregelmessig, dette treet vokser aldri rett opp. Bladene på dette treet er 15-36 cm lange, som også virker ganske stort i mitt syn. Blomstene beskrives som store, de er 15-20 cm i diameter, så ja de ER store!! Hver blomst har fem hvite kronblad og har to sett med støvbærere: ytre rette støvbærere 13-15 mm lange og indre bøyde gule støvbærere 20-22 mm lange.

Fruktene på dette treet er store, runde og grønngule og består av 15 fruktblader sammen med en diameter på 5-12 cm. Hver karpell har fem frø innebygd i en spiselig, men fibrøs og klebrig fruktkjøttmasse.

Navnet elefanteple kommer fra det faktum at det produserer en stor, hard og spiselig frukt som bare er tilgjengelig for megaherbivorene (Megaherbivorer er store planteetere som kan overstige 1000 kg i vekt. Altså neshorn, flodhester, neshorn og giraffer). I dette tilfellet er det elefanter mest som nyter disse fruktene = elefanteple! Studier har vist at asiatiske elefanter ser ut til å ha en spesiell forkjærlighet for nettopp disse fruktene og derfor er elefanter viktige frøspredere for dette treet.

Med utsiktene til utryddelse av elefantene har dette treet utviklet et reservesystem, der dets harde frukter som bare var tilgjengelige for megaherbivorer, altså gigantiske dyr, sakte begynt å mykne på skogbunnen gjennom den tørre årstiden for så å gi tilgang til suksessivt mindre dyr som makaker, gnagere og ekorn. Frø fra både gamle og myke frukter er i stand til å spire godt, noe som gjør at utholdenheten til dette treet nå kan være uavhengig av overlevelsen til dets store megaherbivore-spreder.

Fruktkjøttet er surt og brukes i indisk mat i karriretter, syltetøy (ouu khatta) og gelé. Fordi det er en hovedkilde til mat for elefanter er innsamling av frukt fra kjerneområdene i skogen forbudt. Kommersielt salg av frukten er også forbudt, i et forsøk på å forhindre at skogens næringskjedesystem demonteres totalt.

Treet krever masse sol og masse vann og ønsker temperaturer rundt tropiske 40 grader. Det vokser ikke i det hele tatt under 20 grader og blir bare stående, selv om det tåler lave temperaturer ned til 0 grader. En kan bare drømme om å dyrke disse i Norge.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Jeg har grupper hvor jeg publiserer mine innlegg etterhvert som de blir produsert. Dere er mer enn velkommen til å følge disse.

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#elefanteple #ouukhatta #dillenia #dilleniaindica #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg