Spøkelsesplante.

Spøkelsesplante (Monotropa uniflora) er også kjent som ‘spøkelsespipe’ eller ‘indisk pipe’ og er en urteaktig flerårig plante som er hjemmehørende i tempererte regioner i Asia, Nord-Amerika og Nord-Amerika, men med store hull mellom områdene.

Spøkelsesplante er noen ganger helt voksaktig hvit, men har ofte svarte flekker eller blekrosa farge. Sjeldne varianter kan ha en dyp rød farge. Navnet «Monotropa» er gresk for «en omdreining» og «uniflora» er latin for «én blomstret» da det er en skarpt buet stilk for hver enkelt blomst.

Stilkene når høyder på 5–30 centimeter, omhyllet med sterkt reduserte blader knapt 5–10 millimeter lange, best identifisert som skjell eller dekkblader. Disse strukturene er små, tynne og gjennomskinnelige; de har ikke bladstilker, men strekker seg i stedet på en skjedelignende måte ut av stilken. Ehh, kremt..

Som det vitenskapelige navnet antyder, og i motsetning til den beslektede Vaniljerot (Monotropa hypopitys), men som det nære forholdet til en annen spøkelsesplante (Monotropastrum humile), har stilkene en enkelt blomst på 10–20 mm lang, med 3–8 gjennomskinnelige kronblader, 10–12 støvbærere og en enkelt pistill.

Spøkelsesplanter blomstrer fra tidlig sommer til tidlig høst, ofte noen dager etter nedbør. Frukten, en oval kapsellignende struktur, forstørres og blir oppreist når frøene modnes, på dette tidspunktet ser stilken og kapselen uttørket og mørkebrun eller svart ut.
Frøene er små, og varierer mellom 0,6–0,8 mm.

I motsetning til de fleste planter er den hvit og inneholder ikke klorofyll. I stedet for å generere mat ved å bruke energien fra sollys, er den parasittisk. Vertene er visse sopp som er mykorrhizal med trær, noe som betyr at den til slutt får maten fra fotosyntetiske trær. Siden den ikke er avhengig av sollys for å vokse, kan den vokse i svært mørke omgivelser som i undergrunnen til tett skog. Det komplekse forholdet som gjør at denne planten kan vokse gjør også forplantning vanskelig.

Blomstene til Spøkelsesplanter besøkes av forskjellige bier- og fluearter, oftest humler. Humlene er veldig viktig pollenspredningsmiddel for denne planten.

Det sies at det er supervanskelig, om ikke umulig, å dyrke spøkelsespipe hjemme. Hvis du imidlertid har gjort det, gi meg beskjed, mange mennesker vil være interessert, inkludert meg, haha.. saken er at planten er avhengig av tre (bøk) og sopp for å leve, en må da ha det rette treet med riktig soppnettverk på plass, ellers spirer ikke frøet, så det er ikke bare å stikke noen frø i jorden og vente på at de skal vokse.

Planten inneholder glykosider og kan være giftig for mennesker, men det er rapporterte medisinske bruksområder hvor spøkelsesplante har blitt brukt som angstdempende middel i urtemedisin helt siden slutten av 1800-tallet.

Til tross for at planten muligens er giftig, kan hele planten tilberedes, noen anser den som en delikatesse, steker den og serveres som asparges da den faktisk har en smak som minner om asparges. Lyst å smake?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#spøkelsesplante #ghostplant #ghostpipe #indianpipe #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. ,Da kjør vi’ Masse lykke tii i dag. Skulle gjert der, men alvorlig sykdom setter stopp for det, dessvette. Håper dere får en flott dag!

    2. Var jo flotte å sjå til då 😊, men trur ikkje eg skal prøve meg på dei 😜.
      For å erstatte asbarges, trur eg eg held meg til “fiolinhalsar”. Altså vanlege bregner (ormegras) før dei sprett ut.
      Steikte i smør, med salt og pepper, er dei fantastisk godt tilbehør til steikt fisk, røykt svinekam, mm.
      Ei av dei mest næringsrike grønnsakene me har, veks vilt, og er gratis.
      Tar ein bort alle utsprutte bladene, vil der kome nye “fiolinhalsar”.
      Om hausten, bør ein la bladene stå til dei er visne og brune, slik at rota får ta opp næringa i dei.
      Det kan og vera flotte fotomotiv.
      God helg 😊, og lykke til med bloggtreffet 😊.

      1. Aldri hørt om. Men jeg skulle gjerne hatt noen spøkelser på tallerken, synes det er moro å teste nytt, og disse ser jo morsommere ut enn gress 😜

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg