På tross av at Orkidé i mange år har vært min favoritt av «innendørs» planter så har jeg faktisk til i dag ikke nevnt disse med et eneste ord enda her under konseptet Bunnys Blomster. Hvis dere klikker dere inn på linken vil dere se mange fantastiske blomster og planter, men det er ikke før i dag jeg har oppdatert siden med Orkidé. Og etterhvert vil det nok oppdateres med ganske mange arter og sorter, for Orkidéens verden er virkelig flott, spennende og utrolig fascinerende. Jeg simpelthen elsker Orkidéer!!
Orkidéfamilien er en av verdens største plantefamilier med nesten 25 000 forskjellige arter. Phalaenopsis er den klart mest populære sorten i Norden. Det er den folk flest tenker på når man nevner Orkidé. Den trives lett og sprer mye glede i hjemmene våre, ihvertfall mitt hjem. Det er denne jeg har flest av, og noen av dem er mange år. Skulle ønske folk flest ville bruke navnet ‘Brudeorkidé’ for å skille den fra alle andre, ikke bare si Orkidé.
Det vitenskapelige latinske navnet er Orchidaceae i familien Orkidéer, Asparagales.
Orkidé vokser vilt både i Asia og Australia, hvor de klamrer seg fast til trær og fanger opp lunkent regnvann fra trestammene. Legg merke til dét, lunkent vann. Som nevnt, her i Norge heter den vanligste varianten Brudeorkidé (phalaenopsis). Denne kommer i en rekke farger. Det finnes myter om at orkidéer er kresne og vanskelige å ta vare på, men sannheten er egentlig at planten er svært lettstelt. At man «ikke får til» denne ligger i hodet. Da tror man egentlig at den steller seg selv, men som med alt liv så trengs, vann og næring og så videre.
Orkidéen elsker lys, men vil ikke stå i direkte sollys. Men hellige kaninmåner da mennesker, IKKE plasser dem i mørket!! Men sånn ellers trives disse bra i romtemperatur på mellom 18 og 25 grader.
Orkidéer heter seg skal plantes i spesiell orkidéjord som består av barkbiter med ulik struktur. Dette gir et porøst materiale hvor røttene til orkidéen trives.
Den er grei, men her må jeg bare skyte inn at mine orkidéer står uten jord og barkbiter. De står direkte i vann, og som sagt så har jeg hatt dem i mange år. De trivdes veldig godt i forrige leilighet, mens her jeg bor nå ikke like godt, det tror jeg har med at vinduene er vendt i feil retninger og det er panelovner (sentralfyring) under karmene. De blomstrer enda, men de er blitt «stusseligere». Så her må jeg passe på og gjøre små endringer nå og da for å se hva som fungerer. Orkidéer blir ofte gjerne en egen hobby.
På nettsidene til aktører som Mester Grønn, Plantasjen, Hageland og så videre blir man rådet til å vanne Orkidéer når røttene ser grå ut og orkidéen virker lett. Generelt sett hver femte til tolvte dag, sjeldnere under hvileperioder og oftere under vekstperioder. Men som sagt, mine står hele tiden i vann, men får se etterhvert om det blir endret på da de ikke er like fantastisk flotte dom de var i forrige leilighet.
Plantasjen skriver:
Sett blomsten i en bøtte med romtemperert vann til den er gjennomvåt. Løft opp orkidéen og la vannet renne ut. Før du setter planten tilbake, bør du fylle potten med dekorasjonssteiner. Fyll deretter vann opp til steinenes kant. Det gir høy luftfuktighet, noe orkidéen elsker!
Under blomstring gis det orkidénæring en gang i måneden samtidig som du vanner. Det finnes spesiell næring tilpasset orkidéer, både i flytende form og som næringspinner. Følg anvisningene på pakken, og ikke bruk for mye. Dette sier jeg meg enig om.
Videre anbefaler Plantasjen at Orkidéer må plantes på nytt når de begynner å vokse ut av potten eller når komposten i jorda er så nedbrutt at den har mistet luftigheten. Bruk en gjennomsiktig potte ved ompotting, da røttene liker å stå lyst. Dette med gjennomsiktige potter har helt klart stor betydning, jeg personlig bruker kun gjennomsiktige potter.
Om en ønsker at orkidéen skal blomstre gjentatte ganger, bør en klippe vekk visne og tørkede stilker. Når stilken er brun, er det på tide å klippe den vekk. Luftrøttene samler vann og gir energi til planten, klipp derfor ikke vekk disse eller andre røtter som er grønne. Yupp, dette er jeg med på!!
Har bladene fått små, svarte flekker? Det har personlig aldri jeg opplevd, men da heter det seg at orkidéen står i FOR sterkt sollys. Bytt plassering, eller lag skygge for planten.
Noen blomsteraktører anbefaler å ha en sprayflaske i nærheten, og spraye plantene med vann innimellom, for å gi plantens blader økt luftfuktighet i tørt innendørsklima. Personlig sprayer jeg ikke Orkidéene mine, de lever fuktig da de som nevnt står i vann. De er også i gjennomsiktige potter som da er som vaser, høye sylindere som er nesten like høye som planten når den blomstrer. Jeg må si, dersom dere velger å spraye på plantene, IKKE spray direkte på blomstene, bare IKKE gjør det.
Tilbehør du bør ha for at planten skal trives optimalt er orkidéjord og tilhørende næring.
Råd og tips om Orkidéer er alltid velkommen! Orkidéer er fantastiske, er du ikke enig!?!!
Spesielle orkidéer:
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#orkide #phalaenopsis #bunnytrash #bunny
Orkidéer er flotte når de blomstrer, men kjedelige i mellomfasen. Jeg hadde drøssevis der jeg bodde tidligere, siden alle vennene våre av en eller annen grunn fant ut at de skulle kjøpe orkidéer i innflyttingsgave 😀 De fikk stå i vinduskarmen på vaskerommet når de ikke hadde blomster, og komme tilbake til kjøkkenvinduene når de blomstret. 🙂
Mine får stå i ro hele tiden, da blomstrer de mer og lengre. Har ingen det ikke er blomster på.
Wow, så bra! 🙂
Ja elsker dem, men som skrevet er dem litt stusseligere her enn forrige leilighet. Om det er fordi dem er gamle, eller pga panelovner og muligens feilvendte vinduer har jeg ikke funnet ut av enda. På tide med noen nye til våren for å finne ut av ting og tang.
Lykke til med nye orkidéer! 🙂
Takk.. venter til det er blitt litt mer vår, vinteren kom visst for fullt tilbake her 🤪
Her også!
La aldri røttene stå i vann. Står det i mitt gartner leksikon 😉
Jeg har ikke alltid hatt særlig hell med orkidéer etter blomstring, men gir ikke opp og jeg skal kjøpe meg et par snart å gi det et nytt forsøk. Klem 🤗
Gi aldri opp orkidéer er mitt råd, plutselig løsner det bare, og da blir de veldig enkle å ha med å gjøre. Og de er noe av det vakreste en kan pryde hjemmet sitt med, in my opinion. Klem tilbake, håper feberen har begynt å gi seg 🥰
Tusen takk 🥰 Fortsatt feber og dett dese dessverre 🤒
Fortsatt god bedring 🥰
Så flott at flere får øynene opp for hvilke fantastiske planter orkideer er!
Hva gjør du når du flytter phalaenopsis fra en potte med bark til bare å ha den i vann? Hva slags potte bruker du til de da?
Jeg har kjøpt meg noen Vandaorkideer, men de er mye vanskeligere å få til å blomstre enn phalaenopsis.
Jeg skyller røttene og har planten i en høy sylinderformet gjennomsiktig vase der vannet dekker røttene, men ikke lengre opp enn før selve planten begynner.
Orkideer er ein absolutt favoritt ♥️.
Dessverre har me for liten plass til å ha så monge me har lyst til 😢. For tida har me berre seks, og dei står alle i eitt sydvendt vindu. Har til nå ikkje merka at dei ikkje toler det, men me har slike perforerte persienner, som me slepper ned når sola steiker som verst.
Det med å ha dei i slike sylinderar, utan jord, det skal eg jammen teste ut 😊. Tusen takk for tipset ♥️.
De flotteste orkidéer jeg har sett i noens hjem stod i slike, og da gjorde jeg det også da mine ikke ble så fine den gang, men etter det har jeg fortsatt.
Har et spm. På orkideeplantene så kommer det opp masse grener/røtter som det ikke blir noe av, kan jeg bare klippe dem av eller må dem være på for at planten skal fungere 100 %
Det heter seg vel at en strengt tatt ikke skal gjøre det. Men jeg gjør det, da én og én av gangen, ikke flere samtidig. Det kommer liksom ikke masse av disse grenene samtidig hos meg. Det svekker nok planten en anelse å klippe disse, men ikke vært et merkbart problem hos meg ihvertfall.
Takk for svaret, et var det jeg også trodde, er vel lufterøtter har jeg hørt
Stemmer, er de store/tykke, så er det et godt tegn på trivsel 🐰