Krim fra virkeligheten: Greve Dracula!

Heisann og god morgen alle sammen. Forrige helg hadde snuppen min og jeg en liten Halloween-fest her hjemme hos oss med venner. Det ble gjennomført en quiz hvor et av spørsmålene var dette: Grev Dracula er basert på en ekte historisk person, hva var navnet hans? Noen kunne svaret, andre ikke, men et spørsmål ble stilt av en venninne etterpå, hvem var han, var han vampyr, eller hva var greia?

Vlad Țepeș ble hans navn. Tepes er rumensk for «spidderen» som er et navn han fikk fordi han lot folk spiddes på påler av tre eller jern. Han ble også kalt Dracula, «Dragens sønn». Det mest riktige navnet er Vlad III Dracula etter sin far Vlad II Dracul.

Vlad ble født i november eller desember 1431og døde 14. desember 1476. Han var en hærfører og fyrste (monark) av fyrstedømmet Valakia i det nåværende Romania i årene 1448, 1456–1462 og 1476. Navnet Dracul kom av farens medlemskap i Drakeordenen, en ridderorden som ble dannet til forsvar mot Det osmanske riket.

Vlad Țepeș styrte med jernhånd og deltok i en rekke vellykkede slag mot tyrkerne. Han var populær blant befolkningen, blant annet fordi han skal visstnok ha utryddet korrupsjonen blant skatteinnkreverne.

Greve Dracula var imidlertid en brutal hersker, og lot anslagsvis mellom ti og tyve tusen mennesker, alt fra tyrkiske krigsfanger til høytstående i eliten, blant annet sultaner (muslimske ledere), bli spiddet levende på påler uten å skade vitale organer slik at smerten varte lenger før døden inntraff. Vlad Țepeș’ brutalitet skapte myten om at han var vampyr.

Så slik var det altså, på grunn av grusomme drap med intensjon om å utføres mest mulig smertefulle ble det slik at greven huskes i historien som en vampyr. Han massakrerte folk, det fløt elver av blod på hvert sted han hadde angrepet. Bøker som beskrev Vlads grusomme handlinger var blant de første bestselgerne i de tysktalende områdene. Hans grusomheter ble veldig dokumentert, så vi trenger ikke gå mer i detaljer her. Men slik ble det altså til at hans navn brukt som tittel til den irske forfatteren Bram Stokers berømte roman Dracula fra 1897, hvor hovedpersonen var basert på vampyrgreven Dracula fra området Transilvania nord for Valakia.

30 km vest for byen Brașov i Romania ligger landsbyen Bran og en borg som knyttes til Vlad Țepeș, og som overfor turister presenteres som «Draculaslottet» etter filmen Bram Stokers Dracula i 1992. Imidlertid er det lite sannsynlig at Dracula tilbragte mer enn korte besøk her. Bran-borgen, som ble bygd i 1377, er i dag en turistattraksjon.

Vlad Țepeș’ faktiske hjem og tilholdssted var borgen i Poienari i Valakia. Denne er idag i ruiner, etter et jordskjelv i 1915.

Link: Vlad Țepeș (Wikipedia)

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Greve Dracula Vlad Țepeș  ble styrtet i 1462 av ungarerne, men ble satt fri av befolkningen og kom tilbake i 1476. Samme år ble han drept av tyrkerne.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#vladtepes #grevedracula #dracul #dracula #fyrste #greve #hersker #monark #halloween #spidderen #valakia #bramstoker #bran #poienari #vampyr #transilvania #romania #historie #krim #bunny #bunnytrash

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg