Jonsokkoll (Ajuga pyramidalis) er en plante som kan bli opp til 25 centimeter høy. Blomstene er små og lilla med rosettblad liggende mot bakken. Selve blomstene er små og gjemt inne blant de blå-fiolette bladene, helt øverst på planten. Blomstene er normalt blå, men kan også være nesten blå-lilla, og er hvite innerst.
Blomsterbladene på øvre halvdel av stengelen er ganske hårete. Bladene helt nederst er tettstittende og ofte mørk grønne, de danner en flattrykt rosett nede ved bakken. Stengelbladene sitter motsatt og avtar i størrelse oppover stengelen.
Jonsokkoll vokser ofte i frodig kulturlandskap, og gjerne sørvendt i fruktbar jord. Den vokser også typisk langs gamle kjerreveier, på eng, beitemark og annen kulturmark. Den kan også finnes på berg hvis den står sørvendt.
Utbredt i Norden.
Jeg ler litt når jeg leser om blomsterforhandlere som selger kryp/jonsokkoll, de omtaler den som en fin og lettdyrked staude som pynter opp i mange norske hager. De forteller at den er hardfør og at den utgjør et stabilt element i hagen og holder seg fin nærmest uansett. Den gjør seg best om våren, når de vakre blomstene springer ut.
Så har vi Krypjonsokkollen og blomsterforhandlere forteller at den gir vakre farger til hagen og klarer seg stort sett selv.
Vel.. vel.. her er noen kriterier for at planten skal klare seg best mulig:
Krypjonsokkoll trives best i fuktig, men ikke våt, jord. Blir den for våt, kan det bli problemer med soppvekst. Krypjonsokkollen plantes helst i plantejord, men den trives også godt i vanlig, kraftig jord så sant den holdes jevnt fuktig. Et voksested med skygge til halvskygge er ideelt, men krypjonsokkollen kan også trives på et solrikt sted bare den får nok vann. Gi den gjerne langtidsvirkende gjødsel tidlig om våren for å sikre den best mulig vekstvilkår. Fjern blomstene etter hvert som de blomstrer av.
Les videre nå:
Det spiller egentlig ingen rolle om hageinteressen er sterk eller om man har grønne fingre eller ikke: Dette er hardføre og robuste planter som ikke krever mye stell, Krypjonsokkoll er nettopp en slik plante som gjerne vokser der andre må melde pass. I og med at krypjonsokkollen sprer seg raskt, dekker den bakken effektivt.
Dette vil si at for mange blir denne planten et problem, de lager krysninger/hybrider, får lett sopp og formerer seg i så høy grad at om en ikke passer på så overtar de. Jeg ville ikke hatt noen sokoller i min hage. Det er fine blomster på den jada, jada, men de overtar helt, så for meg blir de som ugress. La de vokse i naturen og friområder, ikke la de overta hager og bed, dét er mitt råd.
Men joda, det er delte meninger, og de fargerike bladene, som skifter fra grønt til rødt, er enda en overbevisende en grunn til å vurdere å plante krypjonsokkoll i bedet. Finnes i flere forskjellige sorter med blå, rosa eller hvite blomster. Men..
Dette er en robust plante som kan utkonkurrere svakere stauder og kan overta helt. I år har jeg sett flere på nettet som har plutselig funnet masse av disse i hagene sine. Bekjente og venner også. Så det er vel sånn «sokoll»-år i år?
Ønsker du jonsokkoll, Krypjonsokkoll eller krysninger av disse i din hage?
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#jonsokkoll #krypjonsokkoll #bunnytrash #bunny
Deisse har me mykje av i hagen. Kvar dei kjem frå veit ingen, men dei spreidar seg som ugras, ja. Plenane er fulle, og nå har dei spreida seg til vegskråningane og.
Me gjer ingen ting med dei, anna enn at dei verte nedklypte når me klypper plenen.
Eg tykjer dei er fine eg 😊, men eg vil ikkje ha dei i beda.
Hva du ikke har rundt deg, hehe.. 🤪
Ja, det er ganske utruleg.
I fjor laga eg eitt prosjekt, der eg fotograferte alle viltvoksande blomar her på tomta, og kom til over 100 forskjellege sortar.
Det hadde eg ikkje trudd, då eg starta på prosjektet.
Steike!!
Krypjonsokkoll er en kjekk skyggeplante der omtrent ingenting annet ønskelig vokser. Jeg har den på leirjord i nordskråning bak huset, på tynt jordsmonn. Den er nydelig når den blomstrer i mengder, og den er en magnet for humler og andre pollinerende insekter 🙂
Personlig ville jeg ikke hatt den inntil husveggene.