Granateple blomst og frukt.

Granateplet (Punica granatun) er kronjuvelen i fruktverdenen, og vokser på en fruktbærende løvfellende busk i kattehalefamilien der underfamilien er granateplefamilien, som blir mellom 5 og 10 meter høy. Dens frukt er høyt verdsatt i tropiske områder, og granateplet er rikt på symbolske og mytologiske assosiasjoner i mange kulturer.

I tusenvis av år har granateplet blitt feiret av forskjellige kulturer og sivilisasjoner rundt om i verden, det dukker opp i gamle myter og religiøse tradisjoner. Granateplet antas å ha sin opprinnelse fra Afghanistan og Iran før det ble introdusert og eksportert til andre deler av Asia, Afrika og Europa.

Det ble introdusert i det spanske Amerika på slutten av 1500-tallet og i California av spanske nybyggere i 1769. Det er mye dyrket i hele Vest-Asia og Kaukasusregionen, Sør-Asia, Sentral-Asia, nordlige og tropisk Afrika, de tørrere delene av Sørøst-Asia og landene rundt Middelhavet.

Granateplet har også blitt hyllet som en superfrukt for sine betydelige ernæringsmessige og medisinske egenskaper som tradisjonelt brukes til å behandle tilstander fra fordøyelsessykdommer til hjertesykdom.

Frukten er fylt med mange små frø som er omgitt av røde, saftige kjerner. Disse kjernene har en syrlig smak. Blomstene er rødoransje og har fra gammelt av blitt brukt til utvinning av en saft som har vært brukt i medisinske formål.

Granatepleplanten er en stor busk eller et lite tre som har glatte grønne blader og prangende oransje til røde blomster. Den har avrundet frukt med et tørt ytre dekke (skall) som består av to lag: (1) et hardt ytre lag kalt en epicarp, (2) et mykt indre lag kalt en mesocarp. Den indre mesocarp har distinkte kamre som inneholder kjøttfulle frø.

Ekstrakter fra frøene av granateple brukes i hudpleieprodukter da de inneholder antioksidantforbindelser og er også inkludert i skjønnhetsprodukter for deres eksotiske, søte duft.

Under den iranske tradisjonen Yalda Night kommer folk sammen på vintersolverv og spiser granateplefrukt for å feire lysets seier over mørket.

Granateplefrø kan spises rå eller juice. Dens juice brukes på forskjellige måter i baking, matlaging, juiceblandinger, garnityr, alkoholfrie drinker og cocktailer. Granateple er en god kilde til C-vitamin, K-vitamin og folat. Den spanske byen Granada er oppkalt etter frukten, og som er avbildet i byens emblem.

Gamle kulturer brukte granatepler i midler mot fordøyelsessykdommer, hudsykdommer og tarmparasitter. Mange av disse tradisjonene fortsetter til i dag.

Moderne forskning har avslørt at granatepler inneholder forbindelser som kan bidra til å forebygge tilstander som hjertesykdom, diabetes og kreft. Det er imidlertid behov for ytterligere forskning for å støtte disse funnene.

Granateple (punica granatum) er en mye dyrket løvfellende busk og den dyrkes mest for sine smakfulle frukter, men er også meget dekorativt som et lite tre med sine flotte blomster som produseres om sommeren, da blomstrer den nydelige oransjerøde, traktformede blomster, da selvfølgelig etterfulgt av en rund spiselig frukt.

Frukten er typisk i sesong på den sørlige halvkule fra mars til mai, og på den nordlige halvkule fra september til februar.

For best resultat, dyrk granateple i godt drenert jord i full sol. Granatepler trenger en lang, varm sommer for å produsere frukt og en temperatur mellom 13ºC og 16ºC om høsten for at frukten skal modnes. Prøv å dyrke planter mot en varm, sør- eller vestvendt vegg, enten frittstående eller trenet mot veggen.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#granateple #bunnytrash #bunny

8 kommentarer
    1. For en interessant fortelling om granateple. Kanskje man skulle gå til innkjøp av en liten busk/tre selv om Stavanger ikke har lange varme somre, mest regn hos oss.

      1. Det er det. Her i Drammen så har vi en indisk restaurant, Safran, der de strør disse over retten tandoori grill. Ikke sett det andre steder, men veldig godt 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg