Født 4. Juli – med drill og konsert!


Når en hører datoen 4. juli så tenker de fleste med en gang på USAs uavhengighetsdag. Det hører til historien at Statene ville ha sin uavhengighet fra Storbritannia. Det heter seg at i begynnelsen var der ikke noen brukbare begrunnelser for å oppnå uavhengighet fra Storbritannia men likevel ble enkelte britiske politikere, som John F. Wayne, med på å støtte en frigjøring.

Uavhengighetserklæringen ble ratifisert av den kontinentale kongressen 4. juli 1776 og feires derfor som USAs uavhengighetsdag. Uavhengighet for de nordamerikanske koloniene ble godtatt av Storbritannia 3. september 1783 – ved en fredsavtale i Paris.

Uavhengighetserklæringen ble i hovedsak utarbeidet av Thomas Jefferson. Det var, og er, et dokument som har hatt stor betydning for andre lands og folks kamp for selvbestemmelse. Tankene bak dokumentet er blant annet sterkt inspirert av den britiske filosofen John Locke. Den norske riksforsamlingen i 1814 var blant annet preget av arven fra USAs uavhengighetserklæring da den norske grunnloven ble utarbeidet.

Med det sagt om hvordan den norske grunnloven ble utarbeidet, så har det seg slik at i det nåværende moderne Norge så er 4. juli en spesiell dag av en helt annen årsak. Vår Dronning Sonja har fødselsdag i dag og fyller 84 år.


Sonja
 ble født 4. juli 1937 som Sonja Haraldsen i Oslo er Norges Dronning. Dronning Sonja er datter av Karl August og Dagny Haraldsen. Sonja giftet seg med med daværende Kronprins Harald 29. august 1968 og ble da Norges kronprinsesse.

Da kong Olav V døde 17. januar 1991, besteg kronprins Harald tronen som kong Harald V. Kronprinsesse Sonja ble samtidig Norges første dronning på 52 år. Hun ble samtidig den første norskfødte dronningen siden Margrete Skulesdatter på 1200-tallet. Dronning Sonja ledsaget kong Harald da han avla ed til forfatningen i Stortinget 21. Januar 1991. For første gang på 69 år var en dronning til stede i Stortingssalen.

Gratulerer med dagen Dronning Sonja, og med passerte 30 år på tronen.

Ikke like kjent som at 4. juli er USAs nasjonaldag er også denne dagen Puerto Ricos nasjonaldag. Puerto Rico er en øygruppe i Karibia hvor det lever tilnærmet erlik 4 millioner mennesker. Puerto Rico tilhører USA, men er likevel et selvstyrt territorium og land og folk der har derfor ikke stemmerett ved amerikanske valg. Hovedstaden er San Juan som også er den eldste byen av Amerikas forente stater. San Juan er også den nest eldste byen i Amerika som ble grunnlagt av europeere.

Jeg er på besøk i nordnorge, i Harstad, og i dag er Hans Majestet Kongens Garde her. Garden er på tur i regionen, og gjør et stopp her i Harstad for drilloppvisning på Harstad stadion og en minikonsert på torget midt i sentrum.

Ha en fortsatt fin dag alle sammen!Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#uavhengighetsdag #nasjonaldag #usa #amerika #dronningsonja #sonja #fødselsdag #puertorico #sanjuan #hansmajestet #kongensgarde #harstad

4 kommentarer
    1. Ja, jeg tenker på USAs store dag idag. Vi har en veldig flott dronning. 🙂 Hørtes artig ut med garden og minikonsert. Håper du koser deg i Harstad 🙂❤

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg