Duehode (Chelone obliqua) er planten jeg har tatt for meg i dag, og jeg har lenge nå stirret på noen bilder av dens blomst, og undres på hvorfor vi her i Norge kaller denne ‘Duehode’? Joda, stirrer man lenge nok så kan man vel se duehoder, men jeg leser litt om planten og jeg finner at slektsnavnet Chelone kommer av gresk kelone, skilpadde, som sikter til blomsterformen. I Sverige kalles planten lilla sköldpaddsört, og i England brukes navnet turtle-head. Og vet dere hva, skilpaddehodet ser jeg ned én gang, så hvorfor kaller vi den ikke ‘Skilpaddehode’?
Anyways, dét til side. Duehode er 40-80 cm høy og har sin opprinnelse fra sørlige deler av USA og er en bladfellende, opprett staude med stive stengler, brede mørkegrønne, lansettformede sagtannede blader og rosa eller hvite blomster, etter sorten, i akselignende blomsterstander.
Duehode trives best i en jevnt fuktig, næringsrik jord, med en pH mellom 5,5 og 7, i sol og halvskygge. Men planten vokser også bra i annen jord. På vindutsatte steder kan det bli nødvendig å binde opp planten.
Duehode er en utmerket rabatt- og solitærstaude der det anbefales en planteavstand på 35 cm. Blomstringen skjer normalt i juli-september. Duehode formeres villig med toppstiklinger. Kun for veiledning tilrås klimasone H6, men som jeg mange ganger har skrevet, den som intet våger intet vinner, jeg liker å forsøke få til planter uansett hvilke herdighetssoner som «tilrås». Utrolig vakker snittblomst, må sies!
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#duehode #skilpaddehode #bunnytrash #bunny
Finfin blomst, klem til deg og dine 💜💜
Klem til deg Belen 🥰🐰