De 15 beste middager i verden!!

Tom Yam Goong, Pizza og Fårikål.

Ingen hemmelighet at jeg elsker mat. Som barn elsket jeg å lære å lage diverse mat på kjøkkenet, og allerede før skolealder fikk jeg faktisk lov til å lage diverse retter, alt hva jeg hadde tilgang til, eksperimentere på kjøkkenet. Første jeg lærte var vel å lage ostesmørbrød og smørgrøt. Da tenker jeg sånn utenom å skjære brød og smøre nugatti på, haha.. Det ble noen svidde kasseroller opp gjennom årene for å si det sånn, men interessen avtok ikke.

Etter skolegangen (dette er kortversjon) for å bli hjelpepleier merket jeg ute i arbeidslivet at å være pleier var en byrde for meg, jeg tok jobben med meg hjem, og jeg dvelet over de skjebner jeg møtte i jobben. Jeg fikk utrolig vondt i meg av å se og oppleve de sykdommer, skader og lidelser mennesker blir utsatte for, og jeg fant med meg selv at det ville etterhvert bli en byrde som kunne forhindre meg å gjøre en så bra jobb som jeg ønsket og som disse menneskene fortjener. All respekt for helsearbeidere, mer takknemlighet og høyere lønn til dem!!

Jeg omskolerte meg, og gikk da kokkeskolen, men har aldri jobbet som kokk. Har faktisk jobbet som servitør, kantinemedarbeider, buffétvert og kjøkkensjef, men aldri vært lønnet som kokk. Da jeg flyttet fra nordnorge til Drammen endte jeg som pedagogisk medarbeider i barnehage, som er jobben jeg har trivdes aller best med.

Kokkeskolen var likevel ikke forgjeves, så langt derifra, når det kommer til matlaging blir en aldri ferdig utlært, dere finner ikke én kokk i verden som er ferdig utlært og kan alt, og det er ikke fakta at en utdannet kokk er noe bedre enn andre til å lage mat. Det er interessen, engasjementet og kjærligheten som betyr mest. Og selv om jeg er en mester på enkelte matlagningsområder og spesielle retter, så er det en ting med mat som jeg alltid kommer til å like bedre enn å tilberede den, nemlig å spise den!!

Jeg har laget en liste her, basert på spørreundersøkelser hvor både fagfolk og reiseturister har blitt spurt om verdens beste mat/middagsretter. Dette er gjengangerne, de 15 middagsrettene som ble «stemt» frem.

Sushi og Pekingand.

01). Sushi, Japan

Sommeren 2005 spiste jeg Sushi første gang, og fra den gang har dette vært en ledende favoritt hos meg, så enkel som den måtte virke, og atpåtil en kald rett. Japansk og indisk mat stiller høyest hos meg i dag, og jeg ble ikke overrasket over at sushi ble stemt frem som den beste retten. Sushi er i hovedsak rå fisk/sjømat tilberedt med vineddikert ris og et bredt utvalg av ingredienser, grønnsaker og noen ganger frukt. Sushi smaker best når servert med wasabi, syltet ingefær og soyasaus.

02). Pekingand, Kina

Som barn opplevde jeg at eneste utenlandske restauranten vi hadde i hjembyen var en kinesisk. Den var populær, og min favoritt der var en rett jeg kalte for ‘sprengt and’ som da faktisk var Pekingand. Endene til denne retten skal være spesielt avlet og slaktet etter 60 dager og krydret først før de stekes i lukkede ovner. Dette gir kjøttet et sprøtt skinn og tynn tekstur. Retten serveres med agurk, vårløk og søt bønnesaus. Denne skjæres opp foran gjestene og serveres deretter i tre deler. Først med sukker og hvitløkssaus og deretter med pannekaker. Resten av anda serveres også med buljong.

03). Ramen, Japan

Om en ikke prøvd selv, så har stort sett alle hørt om Ramen minst en gang i livet. Hvis ikke så har en muligens levd i en form for boble? Nå mener jeg ikke de pakkede instantnudlene en får overalt, men Ramen. Dette er en japansk rett laget av hvetenudler servert i buljong sammen med grønnsaker og kjøtt.

04). Rendang, Indionesia

Denne har ofte blitt omtalt som «verdens deiligste rett» og den tilberedes ved å småkoke biff med kokosmelk med en blanding av de beste av krydder, inkludert gurkemeie, hvitløk, sitrongress, ingefær og chili. Retten stues deretter i noen timer, noe som gir en mør tekstur og eksotisk smak. Smaken av smaker kan en si, og jeg skjønner veldig godt at retten er elsket globalt.

05). Kobe Wagyu-biff, Japan

Verdens beste biff heter det seg, og jeg må ærlig innrømme og ikke ha spist denne selv. Det er noe med at den er fra Kobe, og da «skal» man spise den i Kobe. Kobe-kjøtt er oksekjøtt fra kastrert okse i et bestemt område i Japan, «Hyogo». Oksen har kun spist kornmat derfra og blitt slaktet der. Kjøttet har en marmoeringsgrad på over 6 og meget høy kvalitet. De fleste som nevner denne retten har nok sikkert spist en kopi, men selv en kopi vil ligge høyt på en liste over beste matretter.

06). Tom Yum Kung, Thailand

Denne suppen er et mesterverk av en matrett. Vi snakker reker, sopp, tomater, sitrongress, ingefær, og limeblader laget på kokosmelk. Denne suppen er søt, salt, sterk og sur, en billig rett og en herlig blanding som overrasker hver gang.

07). Neapolitansk pizza, Italia

Altså pizza ble nummer 7 på listen, men da noen omtalte ‘neapolitansk pizza’ så måtte det nevnes, for pizza som lages Napoli-style regnes for å være den beste pizzaen i verden. Denne pizzaen lages med San Marzano-tomater eller Pomodorino del Piennolo del Vesuvio, osten Mozzarella di Bufala Campanja og det er også strenge regler på hvordan bunnen bør lages. Eksempelvis skal den ikke være mer en 3 millimeter tykk, og skal bakes i 60-90 sekunder på 485 grader. Jeg har vært i Napoli og spist denne, og det var beste pizzaen jeg spiste i Italia. Jeg må likevel nevne at når det kommer til pizza så liker jeg hvordan blant annet vi nordmenn har «videreutviklet» italiensk pizza med mer fyll. Jeg liker fyll!

08). Lasagne, Italia

Lasagne måtte selvsagt  på listen over «verdens beste matretter». Denne ovnsretten er genial, kan ikke argumentere mot det. Jeg selv spiser heller lasagne fremfor pizza, men det er meg. Lasagne er en av de eldste pastarettene. Ingrediensene i seg selv høres bare digg ut – kjøtt, pasta, grønnsaker, tomatsaus og massevis av ost. Blir aldri lei!! Jeg var vegetarianer i 1 år og 6 dager inntil jeg sprakk på en Lasagne, måtte bare ha!!

09). Hamburger, Tyskland

Muligens en tysk matrett, om dette strides det faktisk, selv om navnet skulle gjøre det helt klart hvor hamburgeren er fra. Denne retten havnet med største selvfølgelighet på lista, det er jo en grunn til at det er gatekjøkken og hamburgere overalt. Det er svært få mennesker som ikke elsker hamburgere. Selvfølgelig nok inneholder en god burger et nydelig hamburgerbrød, skikkelig kjøtt, syltet agurk, litt salat og dressing. Jeg selv vil også aller helst ha bacon og ost på i tillegg. For noen få år siden kom kjeden «BurgerLand» hit til Drammen, der spiste jeg for første gang «Blue Cheese Bacon Burger», altså hamburger med blåmuggost og bacon. Ble umiddelbart en favoritt hos meg.

10). Kebab, Tyrkia

Kebab er jo populær overalt og hele Midtøsten er jo bare kebab «so to speak». Kebab kommer opprinnelig fra Tyrkia, består av en type kjøttdeig som helst skal være og vanligvis er fårekjøtt eller lam. Men der er oppskrifter med biff, geit og kylling. Også fisk, det ser jeg sjelden i Norge, men har spist det blant annet i Tyrkia. Kebab består også av frukt og grønnsaker og diverse krydder som hvitløk og sort pepper. Kjøttet tilberedes riktig på et spyd med en stor brann under, akkurat som en grill på grillen. Kebab som den skal være har en perfekt blanding av smak, alt fra syrlig til krydret, noe som gjør den elsket og nesten like populær som hamburger.

11). Paella, Spania

Det er en eldgammel rett gjenskapt med et moderne preg i nåtiden. Det er forskjellige måter å spise paella på. Den originale oppskriften inneholder hvit ris med grønne bønner, kjøtt, kanin (uffda) eller kylling, noen ganger and, smørbønner, snegler, toppet med krydder som rosmarin. I sesong brukes også artisjokker. Tilberedt i olivenolje i en panne er retten full av smaker og dermed har den havnet på listen over å være en av de beste middagsrettene i verden.

12). Goulash, Ungarn

Denne retten dateres helt tilbake til 900-tallet i Ungarn. Hovedelementene i retten er kjøtt og krydder, da spesielt paprika. Gulasj er «lapskauskjøtt» tilberedt av enten biff, svinekjøtt, kalv eller lam krydret lett med salt. Brunes deretter med olje og løk i skiver, blir satt til putring en stund. Serveres med en rekke grønnsaker, inkludert gulrot, persille, selleri og poteter. Jeg har aldri spist riktig god gulasj i Norge, men i Ungarn var den helt nydelig, utrolig bra rett. Den verste jeg har spist var i Romania, måtte bare nevne det, da opplevelsen var så forferdelig at det ikke blir glemt.

13). Chicken Tikka Masala, India

Paneer butter masala, eller tikka masala om du vil er en indisk rett som består av ost i krydret saus. Altså original tikka masala er uten kjøtt. Chicken tikka masala er en videreutvikling (britisk-indisk), denne består obviously av kyllingbiter tilberedt i tandoor og servert i en krydret saus som gjerne inneholder tomat og fløte. Det heter seg at varianten med kylling oppsto på 70-tallet og har deretter erobret verden.

14). Pinnekjøtt, Norge

Da en god andel deltakerne av spørreundersøkelsen var nordmenn er det ikke forundrende at denne retten fikk være med på listen. Pinnekjøtt er jo en tradisjonell norsk matrett av saltet og tørket ribbe av sau (eller geit) som har vært brukt særlig som festmat til jul. Opphavet til navnet pinnekjøtt er uklart. Navnet kan komme av bjørkepinnene som brukes i oppskriften som innebærer dampkoking. Andre oppskrifter tilbereder pinnekjøttet uten bruk av dampkoking blant annet koking i vann eller melk og steking i ovn eller over glør. Eksempelvis kommer navnet «julesteik» fra steking av ribbene på glør. Retten kan dokumenteres tilbake til 1700-tallet i Norge, men er trolig langt eldre. Tradisjonen med tørket og røykt sauekjøtt spredte seg trolig fra Fastlands-Norge til Færøyene og Island fra 1000-tallet. Pinnekjøtt serveres helst med kålrotstappe og Beate-poteter. Det er vanlig å bruke sjy fra dampingen som saus.

15). Fårikål, Norge

Fårikål er en matrett av sauekjøtt eller lammekjøtt, hodekål og hel sort pepper som er kokt sammen i en gryte. Noen ganger brukes det hvetemel for å jevne kraften litt. Retten serveres med kokte poteter. Regnes som Norges ubestridte nasjonalrett.

Takk for at du leste! Noen innvendinger eller innspill? Alle tilbakemeldinger mottas med takk!!

Bunny

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny Trash i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny Trash på MeWeLink!!

Følg Bunny Trash på FacebookLink!!

#mat #middag #matretter #middagsretter #verdensbeste #bunny #bunnytrash

19 kommentarer

Siste innlegg