Akeleier.

Black Barlow.

Akeleie (Aquilegia vulgaris) er en flerårig blomst som tilhører soleiefamilien. Den befinner seg høyt oppe på manges favorittliste over planter. Akeleier elskes fordi de er så ualminnelig søte der de står, samtidig som de blomstrer på en tid av året hvor man er veldig sulten på blomstring. De er av de første i åkeren som blomstrer etter løkplantene og de forteller at vi er kommet til tidlig sommer.

Planten regnes som svært gammel og har vært vanlig å finne i mange norske hager, der den er blitt plantet som prydplante. Akeleie har sin opprinnelse fra Mellom- og Sør-Europa, og Nordvest-Afrika og var hellig for middelaldermennesket under middelalderen og ble ofte avbildet som en kristen symbolplante eller Mariaurt. De karakteristiske honningsporene ble sett på som fem vanndrikkende duer og blomsten ble derfor tydet som et bilde av Den hellige ånd.

Stellata Nora Barlow.

Akeleie er siden blitt forvillet i Norge og finnes praktisk talt overalt fra i veikanter til i gamle kirkegårder.

Den vanligste og opprinnelige fargen på blomstene til akeleie er blå, men den dukker ofte opp i rosa (rødfiolette) og hvite varianter. Akeleieplanter krysser seg lett med hverandre og nye fargekombinasjoner kan dukke opp.

Årsaken til dette innlegget var at jeg fikk lye på en helt mørk Akeleie i Barlow-serien, som er en godt kjent gruppe akeleier med såkalt bonnet blomster, det vil si at formen kan ligne på gammeldagse kyser. Blomstene er ikke så store. Denne jeg så kalles for «Black Barlow» og jeg synes den er helt nydelig. Litt sånn «mørk og mystisk». Altså, «Black Barlow» er selvfølgelig temmelig mørk, men i solskinn ser man at den egentlig er veldig dyp burgunder. Barlow-akeleier fungerer veldig bra som snittblomster.

Blue Barlow.

Blomsterdekkbladene på akeleier har form som kremmerhus og er forlenget til lange honningsporer. Stengelen er nesten hårløs, og bladene er blågrønne. De er to ganger trekoblet, og har hår på undersiden. Det er til sammen fem begerformete blomsterblader og fem fargete honningblader på en plante. Sistnevnte bladtype har lange honningsporer.

Akeleie har en tykk loddrett rotstokk, og sprer seg derfor ikke med rotsystemet. Småplanter kan fint flyttes på våren hvis man vil flytte på dem. Akeleie sprer seg ved frøspredning og frøene, som er blanke og svarte, sitter i apokarpe belgkapsler som åpner seg når frøene er modne. Frøene drysser da ned på bakken og blir liggende i nærheten av morplanten, men de kan også spres med vinden lenger bort til nye steder.

Rose/Pink Barlow.

Akeleie kan bli mellom 30 og 80 cm høy, alt avhengig av lysforhold, jordas surhetsgrad og tilgang på næring. Planten trives best i halvskygge og i næringsrik, fuktig og kalkrik jord. Den dyrkes som staude i hager, men Akeleie kan også trives godt på næringsrik grunn, for eksempel i rike lier under sørberg langs kysten, i baserik skog og gjerne ut på havstrand.

Akeleie ble opprinnelig dyrket som medisinplante i klosterhager allerede fra 1100-tallet. Den gang ble den sett på som en god medisinsk plante som ble brukt som febernedsettende, mot barnekramper og hovne lymfekjertler. Frøene ble brukt mot gulsott og forstoppelse i leveren. Saften av planten anvendtes til å lege gamle sår, utslett, øreverk. Det har også blitt solgt frø av denne på norske apoteker mot skabb og flass. Det viste seg at planten og frø inneholder blåsyre, er giftig og at barn kunne dø av dem, så i dag anses Akeleie for å være farlig til medisinske formål.

Akeleie Aquilegia vulgaris.

Men Akeleie er fremdeles populære prydplanter og såes innendørs på cirka 18 grader. Frøet dekkes lett, viktig å ikke dekke det for godt. Bruk gjerne vermiculite til dette. Etter spiring kan de gjerne så kjøligere, for eksempel 12-15 grader hvis du har mulighet til det. Den plantes ut når faren for frost er over, med en planteavstand på cirka 25 cm. De liker sol og godt drenert jord. Ellers er Akeleier lite kravstore og lever i mange mange år.

Jeg liker disse!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#akeleie #barlow #bunnytrash #bunny

6 kommentarer
    1. Der fekk eg svar på eitt spørsmål 😊. Eg har i fleire år lurt på navnet på nokre blomar som veks vilt her. Me har dei på det området eg held på med, for å laga til parkområde. Ellers veks dei fleire plasser, i vegskråningane utover vegen her.
      Akeleie Aquilegia vulgaris.
      Det er nok hageplanter som har forvilla seg ein eller annan gong.
      Rose/Pink Barlow har svigermor i eitt bed, men må jo seia at Black Barlow tiltala meg meir.
      Blue Barlow såg ikkje dum ut den heller.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg