Agurkurt (stjerneblomst).

Agurkurt (Borago officinalis) er også kjent som stjerneblomst og er en populær krydder- og medisinplante som opprinnelig stemmer fra middelhavsområdet, men blir nå dyrket i resten av Europa. Den har lenge vært brukt som prydplante, men er også en veldig god kilde for nektar for bier. Den er i tillegg bestanddel av forskjellige matretter som bestemte varianter av grønn saus og den er veldig fin å bruke i salater. Den smaker agurk, er ettårig, og kan bli rundt 80 cm

Dette er buskete planter som stort sett blir 60 cm høye og utvikler løse klynger av små blå, stjerneformede blomster som danner en omkrets på rundt 60-80 cm fra forsommeren. Bladene på planten er ovale, langstrakte, ganske tykke og dekket med grove hår. De sitter på en hul stamme.

Agurkurt tilhører de mest populære mykgjørende og pollenproduserende plantene. Den blomstrer allerede 40 dager etter frøene blir sådd, blomstringen begynner da gjerne i midten av juni. Den produserer store mengder blomster over en periode på 20 dager. Klipping og beskjæring kan forlenge blomstringsperioden til høsten.

Frø bør sås tidlig på våren i en rad hvor de er 30-40 cm fra hverandre. Jorden bør være lett, moderat fuktig og godt drenert. Liker litt sur jord. Plassering på solrike steder er å foretrekke, det gir den beste sjansen for mye oppblomstring og tettsittende stengler.

Når planten er moden, kan en la jorden tørke ut mellom vanningene. Planten er hardfør og tåler temperaturer i begge ender av spekteret. Men selv om den tåler både varme og kjølig vær, vil den ikke tåle en hard frost. Gjødsel som er høy i fosfor vil hjelpe til med blomsterproduksjon.

På grunn av sin høye dekorative verdi plantes agurkurt (stjerneblomster) er denne veldig fin i hager. Ekstra fin i større, naturalistiske grupperinger og de fungerer forebyggende mot mange skadedyrinsekter. De er smarte til å plante ved siden av, eller nært tomater, squash, jordbær og lavtvoksende frukter som skal høstes. Færre skadedyr øker for eksempel jordbærproduktiviteten.


Agurkurt brukes på kjøkkenet i salater, supper og sauser. En kan erstatte spinatblader med unge agurkurtblader i smørbrød, fyll og gryteretter og de vakre blomstene er et kreativt tips til å ha i vannet når en lager isbiter som en flott cocktaildekorasjon i selskaper eller sådan.

Agurkurt er mye brukt i naturmedisin og kosmetikkindustri. Den viser vanndrivende, betennelsesdempende, antireumatiske, slimløsende og sudorificerende egenskaper. Agurkurtens frøolje (borgage) anbefales til behandling av grov, kløende, tørr, moden hud og kvisehud.

Når planten kom hit til norden, er usikkert, men eldre kilder omtaler at planten hjelper mot hjerteverk og tung pust.

Som nevnt smaker blomstene som agurk og er yndet pynt i grøntsalater, og mange dyrker den av den grunn. Den er ettårig, men sprer seg lett og overlever som frø, den selvbestøver og har en tendens til å tiltrekke bier og andre pollinatorer til hagen. Dermed har den en evne til å dukke opp av seg selv på nye steder.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#agurkurt #stjerneblomst #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg