Fjærsøte.

Fjærsøte (Gentianopsis crinita) eller ‘Frynset Genitan’ eller ‘Blå frynse’ er en toårig urteart, hjemmehørende i østlige USA og østlige Canada. Blomstene til ‘Fjærsøte’ åpner seg på solfylte dager, men forblir vanligvis lukket på dager når det er overskyet.

Fjærsøte heter seg å være en relativ sjelden plante i dag. Individuelle planter lever i bare ett eller to år, disse vokser da i fuktige, kalkrike skoger, enger og ved bekkebredder.

Om høsten utvikler ensomme, iriserende blå blomster seg på nakne stengler som er omtrent 2 til 10 cm i høyden. Noen ganger ser de lillaaktige ut, eller fiolette. Hvert kronblad med sine flotte frynser er 3,5 til 6 cm langt. De ytterste blomsterdelene er to par grønne begerblader, sterkt vingede og utstrakte på basalkantene, det ytre paret mye større enn det indre.

Fjærsøte er nært beslektet med ‘Smalbladet Fjærsøte’ (Gentianopsis virgata), også kalt ‘Smalbladet frynset Genitan’. Forskjellen på vanlig Fjærsøte og Smalbladet ligger i navnet. Disse vokser i samme område, og noen ganger i klaser sammen. Derav ser det ut som én art med forskjellige størrelser på bladene.

I følge den gamle romerske naturforskeren Plinius, fant kong Gentius av Illyria ut at røttene til Fjærsøte var nyttige som brekkmiddel, katarsis og som styrkende middel. Han er opphavet til det botaniske navnet.

Ved planting og dyrking krever ‘Fjærsøte’ jevn fuktighet, så jorda bør aldri få tørke ut. Godt drenert organisk jord er ideelt. Hvis jorden er tung, bør en blande sand eller fin grus inn i jorden for å oppnå bedre drenering. En bør også bruke kompost eller mulch dypt i jorden og vanne ofte.

Fjærsøte er en høstplante som blomstrer i august, september og oktober. Det finnes frø, men sjelden. På internett er de som oftest ‘fake’. Der Fjærsøte er fra er beskjeden at man ikke skal plukke eller høste disse, men la dem i fred.

Les også om: «Kinasøte».

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#fjærsøte #smalbladetfjørsøte #frynsetgenitan #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg