Aurikkel.

Aurikkel (Primula auricula eller Primula x pubescens) er en særdeles hardfør plante som lever godt i alle klimasoner. Den omtales også som ‘Hageaurikkel’, ‘Aurikkelprimula’, ‘Primula Hortensis’, ‘Primroser’ og ‘Hageprimula’. Disse navnene er samlebetegnelser for navnesorter, som er fremkommet etter krysninger mellom alpeartene ‘Primula auricula’, som har gule blomster, og Primula hirsuta, fiolette blomster.

(Hage)-aurikkel er bladfellende stauder som blir cirka 15-20 cm høy. De har grunne rotstokker, rosettstilte, fyldige, læraktige blad og blomster i hvite, gule, røde, fiolette eller noe brunlige fargenyanser, på korte, kraftige skaft. Fargene er bestemt etter sort, og har ofte avvikende farger i svelget. Blomstene sitter i helt i toppen av korte, kraftige skaft.

Aurikkel er en nøysom plante som kan trives i nesten all slags jord, gjerne kalkrik i sol og halvskygge. Normalt trenger ikke hageaurikkel omplanting, men planten kan med fordel omplantes minst annethvert år, for å hindre at rotstokkene vokser opp av jorda og at midtpartiet av planten dør bort. Deling og omplanting bør skje like etter blomstring.

Aurikkel frø kan sås fra november til januar. Spre frøet på et fuktig tynt lag såjord på et frøbrett i kjølig rom. Når frøene begynner å spire, dekkes de med et tynt lag vermikulitt. La de vokse litt før de flyttes til potter eller hvor de er ønsket. Bør plantes i vanlig hagejord med en avstand på minst 20 cm. De egner seg godt som kantplanter, i rabatten og i fjellhagen. Vil helst ha sol eller halvskygge. Blomstrer i (april), mai og juni.

Aurikkel er veldig kul med at den kan formeres med deling for å få fram en bestemt sort eller med frø, som gir blandete farger. Deling og omplanting bør skje like etter blomstring. Basisstiklinger kan også benyttes. Plantene er også flotte snittblomster. Veldig kjekk hybridplante.

Les om «Primula».

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#aurikkel #hageaurikkel #aurikkelprimula #hageprimula #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Jeg har sagt det før og sier det gjerne igjen, tusen takk for at du finner frem spennende planter, når jeg ser alle de fine så skulle jeg ønske at jeg fikk de til men har dessverre funnet ut etter mange år og en del 1000 lapper at jeg får holde meg til inneplanter, selv om de også til tider stryker litt oftere med enn jeg ønsker, men jeg kjenner at jeg drømmer meg vekk når jeg ser alle de ulike plantene du kommer med.

      1. Man prøver og feiler, det skjer meg også, ikke bare uteplanter, men inneplanter også. En lur ting å gjøre som «vanlige» folk ikke gjør er å sjekke jorden i hagen sin. Hva er pH-verdien. Noen liker su jord, noen liker nøytral. Sjekk dette og velg planter utfra jorden. Når det kommer til vær og klima så er vel ditt område H1 og passer godt til busker som rhododendron og kamelia 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg