Høstfloks.

Høstfloks (phlox paniculata) er en vakker plante som det vitterlig er på tide å ta med i bloggen her. Den hører naturlig hjemme i østlige deler av Nord-Amerika. I dag er det kun hybrider som dyrkes og er i handelen..

Høstfloks er bladfellende stauder med opprette stengler, spisse, avlange blad og duftende blomster i i «alle mulige» farger som hvite, rosa, røde og blåfiolette fargenyanser som vokser i tette store topper på høsten. Det er mange sorter Høstfloks. Jeg kan nevne den purpurrøde ‘Aida’, den fiolette ‘Amethyst’, ‘Bright Eyes’ som er rosa med hvitt øye og ‘Brigadier’ som har en sterk rødfarge. Sorten ‘Europa’ er hvit, men rosa på midten. ‘Eventide’ som er blålilla. ‘Orange Petfection’ er orange. ‘Starfire’ er sterk rød. Høstfloks er veldig hardfør iht klima.

Vokser og blir 60-120 cm høye, har en grunn rot, opprette stengler og motsatte eller skruestilte, tynne, 8-15 cm lange, spisse, ovale-lansettformete blad med tydelige nerver. De øvre bladene har en litt hårete kant.

Høstfloks er duftende med 2,5 cm brede blomster i bortimot alle fargenyanser, som sitter i tette, store klaser (topper), fra juli til frosten. Blomstene har et trangt, opptil 3,5 cm langt kronrør, fem kronfliker og en stor, flat krage. Fem pollenbærere er festet i forskjellig høyde i kronen og tre grifler.

Trives best i dyp, moldrik, næringsrik og noe fuktig jord i sol og halvskygge. Trives ikke særlig godt i leirjord. Bør gjødsles hver vår. Den beste tiden for deling, omplanting og planting er om våren. Kan omplantes og flyttes ofte, den tåler det.

Høstfloks blomstrer rikt, såes innendørs i januar – mai. Dekkes med et tynt lag grus eller perlitt. Hvis spiring ikke har inntruffet innen en måned, er et tips å sette pottene i kjøleskap i cirka en måned. Deretter utendørs i skyggen. Kan også høstsåes i september – november utendørs i potter eller på friland avsatt for dyrking. Dette er en utmerket rabattstaude. Plantes med en avstand på 35 cm, helst bør den plantes dypt.

Den kan også tas inn og brukes som snittblomst. Veldig kjekk for mennesker som liker blomster og sliter med allergi. Phlox er en allergivennlig slekt for pollenallergikere. Men den har derimot en sterk og god duft som kan lage vansker for personer med duftoverfølsomhet.

Høstfloks kan formeres med rot-, topp- og basisstiklinger, eller ved deling. Slektsnavnet Phlox er av gresk phlogos, som betyr flamme, og viser til de sterke blomsterfargene til planten. Det engelske navnet er Garden Phlox. Superkjekk fin plante for de fleste!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#høstfloks #klaseflox #gardenphlox #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg