Jomfru i det grønne.

Jomfru i det grønne (Nigella damascena) kom opp en gang jeg søkte på nettet etter ‘hvilken blomst er den letteste å dyrke, eller få til’. Leste også at den på engelsk ofte kalles ‘Love-in-a-mist’ eller ‘Devil in the bush’. I Norge er det noen som kaller den for ‘Miss Jekyll’, men jeg forholder meg til ‘Jomfru i det grønne’.

Dette er en plante som blomstrer årlig og tilhører smørblomstfamilien. Den er opprinnelig fra, og hjemmehørende i Sør-Europa og man finner den også i Nord-Afrika og Sørvest-Asia, hvor den vokser på forsømte, fuktige flekker med land.

Jomfru i det grønne vokser og blir 20–50 cm høy, med trådlignende blader. Blomstene, som blomstrer på forsommeren, er oftest forskjellige nyanser av blått, men kan være hvite, rosa eller blek lilla, med 5 til 25 begerblader. De faktiske kronbladene er plassert ved foten av støvbærerne og er veldig små. Frukten er en stor og oppblåst kapsel som består av flere forenede follikler, som hver inneholder mange frø. Dette er ganske eksepsjonelt for et medlem av smørblomstfamilien. Kapselen blir brun på sensommeren. Planten selvfrør og vokser på samme sted år etter år.

Denne lettdyrkede planten har vært veldig populær i engelske hyttehager helt siden elisabethansk tid, beundret for sitt løvverk, sine piggete blomster og løkformede frøhoder. Den er nå mye dyrket over hele den tempererte verden, og mange kultivarer er utviklet for hagebruk. De mest kjente er ‘Persian Jewels’ som er en blanding av hvite, rosa, lavendel og blå blomster. ‘Persian Rose’ er blekrosa. Andre kultivarer er ‘Albion’, ‘Blue Midget’, ‘Cambridge Blue’, ‘Mulberry Rose’ og ‘Oxford Blue’. ‘Dwarf Moody Blue’ er mindre enn de andre, bare rundt 15 cm høy. Den blekblå ‘Miss Jekyll’ og den doble hvitblomstrede ‘Miss Jekyll Alba’ har vunnet Royal Horticultural Society’s Award of Garden Merit.

Jomfru i det grønne er også en trolig flott snittblomst da den i hovedsak blir 40-50 cm høy. Den blomstrer fra juni-september. Sneglene er ikke så veldig glade i denne, det er kjekt. Den vokser i de fleste jordtyper på solrike steder. De kan lage et teppe og dekke bakken der de vokser. Humler elsker denne. Til sist, den såes direkte på vokseplass i april-mai, cirka 1 cm dypt. Planteavstand 25 cm. Derfra ordner den stort sett seg selv. Den er godt egnet for bed og rabatter.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#jomfruidetgrønne #missjekyll #bunnytrash #bunny

2 kommentarer
    1. Den var interresant 🤔.
      Kanskje eg skulle så “pire fullt” av dei i skråninga ned mot vegen 🤔😜.
      Eitt par hundre m2 med fullt av deisse, kunne jo vera eitt vakkert skue.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg