Sommerknoppurt.

Sommerknoppurt (amberboa moschata) heter denne sørvestasiatisk planteartarten som også går under navnet ‘Søt Sultan’ (Sweet Sultan). Den antas å være opprinnelig fra Armenia, men er også hjemmehørende i land som Tyrkia, Irak og Iran i tillegg til at den vokser i fjellområdet Kaukasus tilhørende Georgia, Russland og Aserbajdsjan.

Sommerknoppurt er også mye dyrket mange steder som prydplante, og er angivelig naturalisert i deler av Kina og Nord-Amerika. Den er en forgrenet urt som blir opp til 50-60 cm høy. Blomstene er vanligvis lilla, prangende og duftende. En veldig vanlig dyrket hybrid av Sommerknoppurt er hvit og går under navnet ‘The Bride’ (Bruden). En kan også finne frø til hybrider som kalles ‘Crown Mix’ med forskjellige farger, gjerne rosa, lilla, rød, hvit og gul.

Denne blomsten ser ut til å bli en stadig større favoritt hos de blomsterglade mennesker med sine store, litt annerledes, søtt duftende, fjæraktige blomster. Disse er fantastiske i blomsterbed, skiller seg virkelig ut, men er enda mer populære som også snittblomster. Sommerknoppurter og varianten ‘The Bride’ blomstrer rikt fra juni til frosten kommer. Hvis en plukker bort visne blomster kommer det raskt flere blomster.

En kan så Sommerknoppurt i potter i mai for å få de i blomst litt tidligere enn når de sås på friland. Forkultivering i April-mai. Såes tynt i fuktet såjord for deretter å plantes om i potter når plantene er store nok til å håndteres. Gjerne 3-5 stk i hver potte. De vil ha det lyst og svalt og plantes ut etter frost. Altså når faren for frost er over. De vokser også godt om en
sår frøene direkte på vokseplassen i mai, det eneste da er at de blomstrer senere. Vanlig blomstringstid er juli og august. Trives best i næringsrik veldrenert jord, men er ikke kravstor. Liker sol. Sommerfugler og humler elsker sommerknoppurter.

Blomstene dufter og er flotte i frodige buketter og en kan tørke dem, de er veldig vakre også som tørket. Ettårig plante med mange frø som en lett kan så og plante året etter.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#sommerknoppurt #bruden #thebride #sweetsultan #søtsultan #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg