Det har lavet ned med snø her siste dagene, samtidig er temperaturen veldig nært nullpunktet, litt regn innimellom, snøen smelter og blir til is. Speilholken er vekselvis med masse nedbør. En del mennesker ender på legevakten og akutten. Mye å gjøre på sykehuset for tiden.
I dag sitter jeg selv på balkongen og ser utover plassen hvor gravemaskinene holder på å fjerne snø. Jeg er tillitsvalgt her og har hengt opp oppslag for én uke siden om at beboerne måtte flytte bilene i dag fra klokken 12-15. Alle bilene må vekk. Det er tikket inn meldinger i dag, den og den har ikke flyttet bilen. Det får bare være, det er de samme hver gang, de kan norsk når de vil ha noe, og skjønner ikke norsk når de må gjøre noe. Å bidra til felleskapet er fremmedord. Slik er det, og nettopp på grunn av alle disse tingene er denne tiden av året den jeg liker minst. Jeg vil bare ha vår og sommer, litt høst går greit, men vinteren klarer jeg meg fint uten.
Så her sitter jeg da og fantaserer om vår og sommer, jeg tenker på nyutsprunget løv, gresset som kommer, masse fine plantevekster og vakre blomster. Det å bare kunne våkne om morgenen, få på seg underbuksen og bare komme seg ut på tur. I år skal jeg være flinkere å komme meg på tur enn jeg var i 2024. Jeg tenker på bær, i år skal jeg plukke bær i skogen. Det er masse skog her jeg bor.
Joda, jeg vet, bærplukkingen starter ikke før på sensommeren og varer utover høsten, det er da det bugner av blåbær, tyttebær, multer og markjordbær. Men sistnevnte kan man faktisk ofte plukke allerede i slutten av juni. Så inntil bærene kommer kan jeg bare gå turer i skogen for å nyte utsikten til eksempel. Se planter og vakre blomster, knipse dråpebilder og kose meg.
Det er generelt fritt fram for å plukke bær overalt, men en må være oppmerksom på det som kalles «multebærland». I Nordland og Troms og Finnmark har grunneiere lov til å forby plukking av multer på områder der de har særlig økonomisk betydning, ifølge friluftsloven. Disse områdene kalles «multebærland» og skal være godt skiltet. En har riktignok lov å plukke multer der, så lenge en spiser dem på stedet og Allemannsretten gjør at en kan ferdes i utmark hele året så lenge en opptrer hensynsfullt. Det er ikke lov å plukke bær i andres åkre eller hager uten tillatelse fra eier.
Disse bærene kan du finne i norske skoger, og jeg har listet dem opp etter min preferanse:
Blåbær (Vaccinium myrtillus) er det sesong på i juli og august
Blåbær hører til lyngfamilien, og plantene blir mellom 20 og 30 centimeter høye. Bladene er lysegrønne med sagtaggede kanter og faller av om høsten.
Blåbærplantene er dvergbusker og kalles både «lyng» og «ris». De får grønnhvite blomster fra midten av mai, ofte med et rødlig skjær og sammenvokste kronblader. Fruktene som dannes, er blåsvarte saftfulle bær som er modne fra slutten av juli.
I Norge finner man blåbær over hele landet, fra skogsområder i lavlandet og i høyfjellet opp til rundt 1700 meter over havet.
Blåbær er godt både til saft og syltetøy og mye mer, eller å bare spise dem som de er ute i skogen.
Markjordbær (Fragaria vesca) er det sesong på i juni og juli
Markjordbær er en flerårig urt i rosefamilien, og for mange er det dette bæret som varsler at sommeren endelig har kommet. Markjordbærplantene blir fra fem til 20 centimeter høye og danner lange utløpere langs bakken som slår rot og blir til nye planter.
En finner markjordbær i hele landet, oftest på enger, i tørre skråninger eller i urterik skog. Plantene får hvite blomster, og det er blomsterbunnen som blir til selve bæret. Bærene er søte og små, og mange synes det er best å spise dem direkte i stedet for å plukke dem med seg hjem. En trenger faktisk rundt 1400 bær for å få en liter.
Bjørnebær (Rubus) er det sesong på i august og september.
Bjørnebær er busker med kvasse torner som blomstrer med hvite til rødlige blomster.
I Norge finnes det mellom 20 og 25 arter. De fleste vokser på Sørlandet, særlig i Agder, og trives best på lune og solrike steder. Den vanligste er skogbjørnebær.
Frukten er en sammensatt steinfrukt som ligner bringebær, men er svart eller svartrød farge. De skiller seg fra bringebær ved at fruktene sitter fast på fruktbunnen. Sørg for at bærene er ordentlige modne når du plukker dem, da smaker de best.
Siden buskene har spisse torner, er det lurt å dekke armene og bruke solide støvler når en plukker bjørnebær.
Bringebær (Rubus idaeus) er det sesong på i juli og august.
Bringebær hører til rosefamilien. Buskene er på omtrent en meter og danner tette kratt, gjerne på bratte og steinete steder. I Norge er bringebær vanlig i store deler av landet, fra sør til Troms i nord. De røde bærene er sammensatte steinfrukter, og det er når plantene blir to år gamle at de får bær.
Bringebær er glade i næringsrikt jordsmonn med mye nitrogen, og derfor finner du gjerne store felt med bringebærkratt på hogstflater som er et par år gamle.
Bærene egner seg godt til både safting, syltetøy og desserter, eller man kan spise dem rett fra busken når en er på tur i skogen.
Multe (Rubus chamaemorus)har sesong i august og september og heter Molte der jeg kommer fra.
Multer hører til rosefamilien og regnes for en av våre mest eksklusive bær. Plantene er mellom fem og 20 centimeter høye, og i Norge er multer vanlige på kalkfattig torvgrunn, sumpskog og lyngheier opp til 1400 meter over havet. Gode multemyrer er gjerne godt bevarte hemmeligheter.
Multene blomstrer med hann- og hunnblomster tidlig på året, og en god multehøst avhenger av at det ikke for kaldt under blomstringen. Før de er modne er bærene røde, men når de er klare for å bli spist får de en blekgul farge. Det kan gå alt fra fem til åtte år mellom gode multeår.
Som nevnt tidligere, i Nordland og Troms og Finnmark hvor jeg er fra, har grunneiere rett til å forby plukking av multer på områder der de har særlig økonomisk betydning, i det som kalles «multebærland». En har riktignok lov å plukke multer så lenge en spiser dem på stedet. Jeg vet av noen veldig gode multesteder fra da jeg bodde nordpå, men aldri plukket og tatt med hjem, bare spist på stedet.
Tyttebær (Vaccinium vitis-idaea) er det sesong på i september og oktober.
Tyttebær er en dvergbusk i lyngfamilien med læraktige blader som sitter på i flere år. En finner tyttebær over hele landet, og den er vanlig på skrinne steder i furuskog og på lyngheier. I Jotunheimen vokser tyttebærlyngen helt opp til 1800 meter over havet.
Buskene får hvite til lyserøde blomster i juni, og tre måneder senere kan en plukke de røde, syrlige bærene. Tyttebær kalles også «Norges folkebær», og regnes for å være en av de viktigste ville bærsortene i Norge.
En finner mest bær i glissen skog eller på store hogstflater. Bærene er lette å oppbevare rørt eller syltet, og de holder seg godt fordi de inneholder benzosyre. Jeg elsker tyttebær til brun- og viltsaus, samt kan trollkrem være utrolig godt.
Blokkebær (Vaccinium uliginosum) har sesong i juli og august.
Blokkebær er en busk i lyngfamilien som blir mellom 40 og 70 centimeter høy og opptil 100 år gammel. Den finnes i hele landet, gjerne i myrlendt terreng.
Buskene får rødaktige blomster og feller bladene om høsten. Bærene er lyseblå og saftige som blåbær, men er hvite inni.
På Østlandet kalles blokkebærene «skinntryte», mens de på Sørlandet og i Vestfold og Østfold kalles «mikkelsbær».
Blokkebærene er surere enn blåbær, og har ikke blitt regnet for å være like gode fordi de også har seigt skinn og mer frø. De har likevel blitt brukt til mat i generasjoner, og inneholder tre ganger så mye C-vitamin som blåbær. De egner seg til syltetøy, saft og gele, og det går også fint å blande blokkebær med blåbær.
Krekling (Empetrum nigrum) har sesong i august og september.
Krekling er en krypende, dvergbusk i lyngfamilien. De eviggrønne plantene er mellom fem og 30 centimeter høye og har tykke, smale blader og mørkerøde blomster. Busken får blanke, svarte bær, som egentlig er steinfrukter med flere steiner.
Krekling er en lite utnyttet ressurs som finnes i hele Norge, og som egner seg godt til saft. Det finnes to varianter: vanlig krekling og underarten fjellkrekling. Sistnevnte er mest rik på bær. Disse bærene kalles også «tystebær», det vil si «tørstebær», for en neve krekling kan være å greit å slukke tørsten med om du er langt fra vann når du går i fjellet.
Til slutt, noen bær er giftige, derfor bør man ikke smake på bær man ikke vet hva er. Just saying!! Gleder du deg til vår og sommer, grønt gress, varm sol, lettkledde dager, knopper på trærne, vakre blomster i artige fasonger og alle verdens farger? Gleder du deg til å plukke og spise ferske egenplukkede bær? Hvilken bær er din favoritt?
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#bær #skog #skogsbær #norge #bunnytrash #bunny
Hei igjen 🌹❤️👍😊
Eg har blåbær,bringebær og markjordbær som vokser vilt i hagen min.
Eg har sjøen rett utenfor her,ca 25 meter fra huset med strandlinje,der fisker vi både krabbe,hummer og fisk (får mest torsk her)
Bringebær er min favoritt 😊
Hilsen synskepeggy.
Oi, masse delikatesser rett utenfor, elsker hummer og krabbe. Masse nydelig fisk også. Og deilige lune bær til dessert 😜🐰
Ja,veldig godt 🦞🦀🦈🍓
Men det er en stund enda til vi kan hente hele denne menyen fra hagen 🦞🦀🦈🍓
Krabbe og fisk får vi hele året,resten må vi vente på..
Hilsen synskepeggy.
Nå ble jeg sulten.. 🐰
ja det er mye du kan nyte før bæra dukker opp ,ennrettelse vil eg gi deg også,bilde av tyttebær er ikke tyttebær men tranebær som vi ogsåå har i fjella våre,i Norge er det helst småtranebær vi finner ,tyttebær henger sammen i klaser :=)
Jeg elsker å plukke bær ,hmm kanskje jeg skal finne frem litt fra fryseboksen :=)) det tror eg jammen att eg skal gjøre
Åå søren, tittet ikke så nøye, bare søkte opp tyttebær og rappet det første bildet som dukket opp.. takk! Var flere bær jeg kunne tatt med her, men da jeg ikke dytter tranebær eller rognebær i egen munn, så holdt det med de som ble med her. Skal skifte ut bildet av t-bærene, takk igjen 😜😂🐰
bare hyggelig ,og ps tranebær smaker egentlig det samme som tyttebær
Spiste tranebær som barn og husker det som grusomt, trollkrem derimot elsket jeg, og tyttebær til brune sauser 🥰🐰
tyttebær,tranebær ,rognebær og grønnkål bare for å nevne noe er bedre etter å ha vært gjennom frosten ,så det er ting som bør få en runde i fryseboksen før det brukes,grønnkålen kan stå ute hele året,tåler snø og frost uten problemer
Kjekt å vite – får se om jeg plukker tyttebær til høsten. Jeg går for blåbæra først og fremst 😜🐰
Min favoritt er helt klart markjordbær 🙂 Men de finner man ikke mengder av akkurat 😛
Dem er jo nusselige da, og smaker veldig godt om man får en neve full 😜🥰🐰
Jeg har blitt glad i å plukke bær – da aller helst blåbær og tyttebær! Men markjordbær er gull å plukke mens en er ute og går – det blir jeg glad av, rett og slett! Nå begynte jeg også å glede meg til det….. tusentakk <3
Bare hyggelig 😜🐰
Blåbær ❤️
Masse antioksidanter og smaker nydelig!!!
Gikk for blåbær jeg også 😜🐰
Multebærland altså…. høres rimelig greit ut det 🙂
Jeg er ingen bær-plukker… fikk nok da jeg plukket som barn… både i min barndoms hage og besteforeldres hage… det var kjedelig – og har fulgt meg siden… Mangler den tålmodigheten 😀 Men å SPISE bær – ja der er jeg ekspert!
Aldri vært noen bærplukker jeg heller, det var da altså verdens kjedeligste å bli lurt med på slikt. Men nå synes jeg vinteren er kjedeligere, med tiden forandrer ting seg, Åå tide å plukke litt bær selv?! 🐰
Blåbær, markjordbær, og villbringebær har me masse av rett utafor døra 😊.
Me haustar 3-4l markjordbær og villbringebær i året på eiga tomt. Noko vert fryst, og noko verte rørt.
Blåbær er der ikkje så mykje av, så dei verte fryst.
Deisse tre bæra, vaniljeis, og med vaniljesaus på, er dessert nr 1.
Blåbær brukar me ellers å ha ein tur opp i “dalen”, og plukke 18-20l på ettersomaren.
I tillegg til rørte blåbær til pannekakene, lagar me +/- 30l rå blåbærsaft kvart år 😊.
Tytebær er her og, men det brukar me reise til Sjåk for å plukke, mest for turen si skuld, men rørte tytebær må me ha 😊.
Multe finnes det litt av rundt her, men det er ingen av oss så glade i, så bryr me oss ikkje om.
Bjørnebær er her og, men det er sjeldan dei verte skikkeleg modne.
Krekling og Mikkelsbær, som det og heiter i Rogaland, brukte mormor å lage “kvardagssaft” av, men for vår del, verte det mest å plukke og stappe “i trynet” når me er på tur.
Joda, bærplukking er både kjekt og matnyttig 😊.
Tror faktisk aldri jeg har vært borti at noen har plukket markjordbær i mengde og tatt med seg hjem. Ser jeg dem, så spiser jeg dem, umiddelbart 😂🙈🐰
Tar med hjem er vel å dra det litt longt, når me berre går ut døra, og går maks 20m for å plukka dei 😜.
Når me har så mykje, rett utafor døra, må me jo gjera oss nytte av dei 😊, og så smakar dei så mykje betre enn dyrka bær.
Sant nok 🐰