Snøklokker.

Snøklokke (Galanthus nivalis) popper opp så fort bakken begynner å tine. Og det gleder ihvertfall jeg meg til. Jeg vil helst bare ha vår og sommer, og litt høst. Så nå er jeg veldig klar for våren og snøklokker, de første skuddene som signaliserer at våren er på vei og noe vakkert er i vente.

Snøklokke er en liten blomst, altså en ganske så liten løkplante (10-15 cm) med tynne, små og relativt ganske lange blader (i forhold til blomstens størrelse) i en blågrønn farge. Blomsten, som vokser opp på egen stengel, er en dråpeformet, snøhvit blomst med grønne avtegninger. Det finnes en annen, ikke like vanlig variant (Galanthus elwesii ), som har større blomster enn vanlig snøklokke.

Snøklokken plantes i hager og finnes av og til, noen steder, forvillet. Den er en av våre tidligste vårblomster, og blomstringen kan begynne allerede i januar i milde strøk. Ellers er mars-april vanlig blomstringsperiode.

Snøklokker formerer seg både ved løk og frø. Den hører hjemme i de sentraleuropeiske løvskogene, og trives spesielt på skyggefulle, beskyttede felt. Ønsker du snøklokker i din hage plantes løkene 5-6 centimeter dypt i grupper i plenen, i fjellhagen eller langs husveggen.

De fleste løkplanter får man kjøpt om høsten. I alle fall dem som skal blomstre om våren. Men med et par unntak, og deriblant snøklokkene, fordi de ikke liker å tørke ut. Derfor tåler de ikke så godt å spyles rene for jord, pakkes i poser og henge i butikken slik som annen løk. Dersom du gjør et forsøk likevel på å kjøpe løk i pose, bør du være på plass så fort løken kommer i butikken om høsten, og få den i jorden umiddelbart.

En bedre, eller enklere metode, er å få tak i en klump løk på våren. Etter at blomstene er avblomstret, men før bladene har visnet ned. Så hvis du kjenner noen som har store felt med snøklokker i sin hage, spør om du kan få en liten tue.

De er enkle å grave opp, dele, og igjen sette i jorden. Og får du dem i jorda før de rekker å tørke ut, da har du større sjans til å få dem til å trives og kan forhåpentligvis glede deg over store hvite klynger i årene som kommer.

Som et elegant teppe av hvite, dråpeformede perler sprer de seg utover i hagen din. Som det nydeligste vårtegn hvert år. Snøklokker kan også drives inne.

Liker du snøklokker? Gleder du deg til våren og se disse og andre fine små planter komme frem?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#snøklokke #bunny #bunnytrash

15 kommentarer
    1. *Kvekk* og der var du tilbake gitt 🙂

      Godt Nyttår!
      Ja nå gleder eg meg bare til våren og jakten på snøklokkene kan starte,
      våknet til F R O S T i dag….var jo 8 gr eller noe i går…sukk

      Kos deg! 😀
      Klem Vibbe

    2. Godt Nytt år, og fint å se deg tilbake etter juleferien 🥰
      Nå som jul og nyttår er lagt bak oss, begynner jeg å lengte etter våren. Jeg er jo ikke noe vintermenneske, og kan nesten ikke vente til snøen smelter og snøklokker og andre vårplanter titter opp av jorden. Ha en fin dag videre 🥰

    3. Ja, nå gleder eg meg til våren, snøklokker, klosterklokker, krokus, og ikkje minst til liljekonvallen kjem i mai 😊.
      Men, altså må vinteren utnyttast, og vedproduksjonen unnagjerast. Det bør helst gjerast før trea byrgjar produsere sevje.
      1. Det er lettere å sage då.
      2. Veden tørkar fortare då.
      3. Det er ikkje så lett å få muggsopp i veden.
      Eg har berre 26 sekker igjen under altanen, så er det å lø opp dei 102 sekkane eg har på vedlageret, og då må der vedast, slik at eg får fyllt opp lageret igjen. Sekkene eg brukar er 60l.
      Mykje god trening der, og vonaleg får julefettet “bein å gå på” 😜.
      GODT NYTT ÅR 😊.

    4. Å ja – snøklokker er selve lykken å oppdage tidlig på våren! Jeg har ingen sjøl, men…..! Det er en ting å tenke på til høsten! 🙂

      1. Såvidt jeg skjønner så er det på våren du skal tenke på det, du skal visst ta dem straks etter avblomstring og plante dem hos deg. Da kommer de opp neste vår, det har et mer garantert resultat enn å kjøpe løk på høsten.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg