Rhododendron.

Dette bildet er fra nettsiden boredpanda.com og viser en rhododendron som er 125 år gammel.

En medblogger postet et innlegg av rhododendronene sine nylig, hellige kaninmåne for et skue, helt fantastisk. Dere kan se selv her «FruensVilje: Rhododendron». Dama elsker hage og planter og har så mye flott å vise frem, så bare klikk innom den bloggen nå og da så for dere sikker se mye flott i de nydeligste omgivelser.

Tilbake til Rhododendron, jeg har ingen selv, men ut fra hva jeg skjønner slekt i lyngfamilien som med sine nærmere tusen arter regnes som verdens største planteslekter. Den er mest spektakulær på våren og forsommeren. Med den store variasjonen i høyde og farge, passer rhododendron i de fleste hager. Er spesielt vakker hvis du planter flere sammen i en gruppe.

Å dyrke frem sine egne busker av disse er en investering som vil gi tilbake i mange år fremover. I tillegg til at de blomstrer tidlig, lukter godt og er relativt lettstelte, gir de også vintergrønt til hagen din. Med de rette forutsetningene og litt omsorg har en faktisk alle muligheter for å få frem vakre, friske rhododendroner som trives i hagen.

Slekten rhododendron omfatter over 900 ulike hageplanter, som alle har sine ulike farger, former og blomstringstider, selv om de fleste blomstrer tidlig på forsommeren. De senere år har interessen for denne vakre planten økt, og enda flere hybrider kommer inn på det norske markedet. Navnet har den fått fra det greske rhodo som betyr rose eller tre, kombinert med dendrom som betyr tre.

Jeg har funnet at rhododendron foretrekker et rolig og beskyttet voksested, helst i delvis skygge, men de kan også stå på et mer solrikt sted. Velger man en solrik plassering, så må en sørge for å vanne ekstra på varme dager.

Jorden der busken skal plantes bør være sur. Cirka pH 4,5 – 5,5 for at den skal trives. Jorden blr igså være kalkfattig, porøs og veldrenert. Det finnes ferdig blandet rhododendronjord som en kan bruke ved planting. En kan med fordel blande ugjødslet torv, kompost fra eik- eller bøkløv og/eller -bark i jorden for å øke kvaliteten enda mer. Noen bruker også blande inn litt grus.

Rhododendron har et grunt rotsystem, derfor bør den ikke plantes for dypt. De store plantene bør en forberede en dybde på cirka 40 cm for busken, og rundt 70 cm i diameter. La rotklumpens overside være kun et par centimeter under jordoverflaten. Vann rikelig i forbindelse med plantingen, og i hele den første sesongen. Dekk jorden med bøk- og eikeløv, barkbiter og denslags, altså langsomt nedbrytbare plantedeler med lav pH, for å beskytte busken

Rhododendron vil ha mye vann, men tåler ikke konstant fuktighet. Sørg derfor for god drenering. På høsten, før telen kommer, er det lurt å vanne rikelig, selv om det har regnet mye i det siste. Rhododendronen samler opp og bruker vannreserver under hele vinteren, da de fordamper en god del væske gjennom bladene, året rundt.

Rhododendron vokser sakte, og krever derfor begrenset med næring. På våren kan du gjødsle etter at busken har blomstret. Om solen begynner å skinne på vårparten, men telen ikke har gitt slipp, er det lurt å beskytte busken med striesekker. Hvis ikke risikerer busken nemlig å få skader som er vanskelig å overkomme. egelmessig fjerning av visne blomster holder den frisk og fin. Dette legger også til rette for at nye blad og knopper skal vokse frem.

Beskjæring er ikke nødvendig, men har busken blitt bar og er lite dekorativ, kan den fornyes med nedskjæring. Enten hele planten på en gang, eller deler av planten over noen år. Rensk bort alle skadde og døde grener du finner i busken, og skjær busken ned om du synes den har blitt for stor eller tung. Da kan du ta sikte på en beskjæring ned til cirka 10–15 cm over bakkenivå, og gjør det helst om våren.

Interessante fakta om rhododendron er at det er funnet 50 millioner år gamle fossiler som tyder på at denne planten har eksistert i minst 200 millioner år. Blomstene er enten hvite, gule, røde, grønne eller blå. Det finnes både gigantiske planter med 1 meter lange blader, og miniatyrer med 8–10 mm lange blader.

Utbredelse: alpint, temperert og tropisk klima i alle verdensdeler unntatt Sør-Amerika og Afrika. Rhododendron er fra gresk rhódon «rose» og déndron «tre. Kalles også Alperose!

Medblogger «FruensVilje» som jeg nevnte i begynnelsen her har cirka 20 forskjellige rhododendroner – og hun ønsker seg flere. Det skjønner jeg utrolig godt. Jeg tenker, har man plass så er det bare å kjøre på. Dette er utrolig vakre busker som passer de fleste hager.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#rhododendron #alperose #rododendron #busk #fruensvilje #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Rhododendron har me fleire av her på garden 😊. Nokon er planta av foreldrene til kjærringa, og nokon av besteforeldrene.
      Den eine er litt spesiell, for den slepper bladene seinhaustes, men får nye i mars/april. Den har 10-15 cm longe blad, og middels store gule blomar.
      Eg veit ikkje om det er typen, eller plassen den står, som gjer at den slepper bladene.

      1. Ikke greit å si. Jeg tror nok FruensVilje har mer kunnskaper om den busken enn jeg har. Bare vet at rhododendron er veldig flott, men giftig. Den flotteste rhododendronen jeg har sett stod i barnehagen, så var det noen som tystet på den at den var giftig. Barna elsket den busken, de hadde «hemmelig» hule inni der. Så ble den erstattet med sånn metallting til 200 000 som ingen barn enda den dag i dag bryr seg om.

        1. Ja, er det ikkje typisk. Dei vaksne må visst berre øydeleggja for borna.
          Om du søkjer på rododendron raudøya, så kjem der opp litt om to rododendronar på ei øy uti fjorden her. Eg har høyrt at dei er over 100 år, og det er som å gå i jungelen, når ein går inn i dei. Dei er så store, at der er fleire stiar inne i dei. Veldeg spesielt å gå der 😊.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg