Perlehyasint.

Forleden dag i mitt blomsterinnlegg lekte jeg med tanken om å plante noen vårløker sammen i en vid skål eller potte, og dekorere med det en har, eventuelt finne mose og eller småstein?! Det for å gi en liten «vår-piff» til balkongen her, en tyvstart på våren, rett og slett. Idéen da var å plante vårløker av rutelilje i denne potten. Etterpå fikk jeg en annen idé, hva hvis jeg og kjøpte vårløker til perlehyacint sammen med ruteliljene, så kunne jeg lage et par slike oppsatser i potter, og gi en oppsats til en venn? Ruteliljer og perlehyacint sammen kunne blitt kult!

Nå er det jo ikke slik at jeg synes perlehyacint er slående vakker og sådan, men den er litt morsom, meget anvendelig og blå. Så den kan gjøre en utmerket kontrast i en slik hjemmelaget oppsats.


Perlehyasint
(Muscari armeniacum) også kalt krukkeperleblomst, blåperle og Armeniaperleblomst finnes først og fremst i hvitt, rosa og blått. De blå nyansene er absolutt de vanligste, og det finnes også flere flerfargede sorter, men blå er altså den vi har lettest tilgjengelig. Perlehyasinten ble funnet i det sørlige Balkan på 1500-tallet, så opphavet hører naturlig hjemme i Yugoslavia, Bulgaria, Hellas, Kaukasus-området (inkl. Armenia) og Lilleasia, hvor den vokser på gressgrodde, steinete steder opp til 2000 moh. I dag eksisterer det cirka 30 arter hvorav 3 av dem vokser vilt i vårt naboland Sverige.

Dette er en 15-20 cm høy løkplante med en liten, kappekledd, kuleforma løk. Rosettstilte, kjøttfulle, 35 cm lange og 6 mm brede blad med båtform og renneforma underside. Mørke blåfiolette, klokkeformete blomster i en åpen lang klase på lange, tynne stilker. Blomstene har lyseblå, iblant hvite kanter og den trives best på veldrenerte jordtyper i sol og halvskygge.


Alt som perlehyasinten trenger, finnes allerede lagret i løken, så derfor kan man bruke den overalt og på helt uventede steder. Du kan henge den opp ned under taket om du vil, og den vokser. Så denne kan man lett bruke i oppsatser og hvor det måtte være uten problemer. Perlehyasinten kan en plante i blomsterbedet om høsten (september, tidlig oktober), da får du en fin vårblomstring i mars/april. Ellers så kjøper man i blomsterbutikken nå, og kan glede seg over den morsomme blomstringen innendørs som en liten tyvstart på våren.

Visste dere at perlehyasint avgir en svak liten duft, og at hvis man rister en potte med perlehyasint forsiktig, da kan en høre en liten lyd fra blomstene – som en liten bjelle. Ha en fortsatt fin dag 🥰

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#perlehyacinth #rutelilje #vår #vårløk #løk #bunny #bunnytrash

7 kommentarer
    1. Jeg hadde perlehyacinter i bedet under soveromsvinduet mitt, og det er noe av det mest voksevillige jeg har sett. De spredde seg for vært år, og til slutt hadde jeg dem over alt. Nå har jeg ingen igjen, og tenker at om jeg skal plante det igjen, så blir det i en krukke/potte for å kontrollere dem. Ha en fin torsdag, klem 🤗

      1. Ja, disse husker jeg fra hagene til besteforeldrene mine, på begge siden av familien. Den gang visste jeg ikke at det var bjelleklang i dem. Tenker at ingen fortalte meg det av opplagte grunner..

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg