Liljekonvall.

Liljekonvall (Convallaria majalis) er en skjønn liten plante som jeg leste meg litt opp om i går da jeg fant den på lister over planter som folk forbinder med påske. Den er også omtalt som et sterkt vårtegn og nærmest et symbol på starten av sommeren med sin stolte holdning i skog og mark. Den er faktisk også såpass populær at folk gjerne vil ha, og også planter i hagene sine, i likhet med alle andre planter

Liljekonvall er en plante i konvallfamilien. Bladene og blomstene, og etterhvert også bærene, inneholder stoffer som har vært brukt som medisin i århundrer, men som kan være dødelige, også i mindre doser for barn og dyr. Slik er det med planter, mange er giftige, og det er kronisk morsomt, for når jeg skriver om diverse planter i plantegrupper opptrer enkelte som hysteriske fordi man skriver om planter som er giftige. Folk opptrer som det er en gruppe som handler om mat og ikke (pryd)planter, hahaha..

Uansett, navnet (Liljekonvall) kommer fra det gamle latinske navnet på planten, Lilium convallium. Sånn omentrentlig oversatt betyr det ‘dalens lilje’, som vi igjenkjenner også fra det engelske navnet på blomsten, «Lily of the valley».

Liljekonvall finnes oftest på bakken i lune skogholt, men er også observert helt opp i 1200 meter over havet, og så langt nord i landet som Rana. Den vokser altså vilt i store deler av Norge. Blomstene springer ut i mai og blomstrer frem til juni, før de danner røde, giftige bær. Planten er en flerårig urt og kan brukes som snittblomster for duftende buketter eller arrangement i vaser.

Det finnes både hvite og rosa liljekonvaller, og de ville variantene er nesten alltid hvite, mens dyrkede sorter også finnes i rosa samt med doble blomster og stripete blader.

I velassorterte blomsterbutikker finner du også pottedyrkede «iskonvaller». Disse har blitt kjølebehandlet slik at de kan blomstre frem til jul. Når de har blomstret ferdig, kan du vanne dem sparsommelig og plante dem i hagen når faren for frost er over. Har du flaks, kan de komme tilbake og blomstre igjen etter et år eller to. Den er veldig kjekk som bunndekke.

Når en planter Liljekonvall selv, husk å plassere den i skygge eller halvskygge, og at jorden som skal være godt drenert og rik på humus, ikke skal tørke ut i vokseperioden. Helst fuktig jord altså. Løkene settes i kompostjord med jordstammen vannrett. La det være cirka 20 cm avstand mellom hver plante. Dekk til med jord og vann med næring. Er man heldig, danner liljekonvallen en stor bestand ved hjelp av sine jordstammer. Blomstene blir som regel da cirka 15–20 cm høye.

Det finnes mange nye sorter liljekonvall som har blitt dyrket frem og kan kjøpes som stilker. Da kan en finne varianter med rosa, enkle blomster som får en dypere farge av mindre lys. Eller noen sorter med gulgrønne kanter på bladene og enkle, hvite blomster. Det finnes også varianter med store/større blomster, og noen med litt sterkere rosafarge enn «vanlig».

Andre fakta er at franskmenn elsker Liljekonvaller og det er fast tradisjon at disse selges på gatene i Frankrike 1. mai hvert år. Liljekonvallen har også vært Finlands nasjonalblomst siden 1982, og den er Østfolds fylkesblomst, for de som ikke visste det.

Andre planter som forbindes med påske: «Påskelilje», «Tulipan», «Påskekaktus», «Hyasint», «Kaninørekaktus», «Ildtopp» og «Gåsunger/kattelabber».

Flere vakre og spennende blomster her:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#liljekonvall #lilyofthevalley #lilje #påske #bunnytrash #bunny

8 kommentarer
    1. Det er en vakker plante, som jeg forbinder med våren 🥰 Skogbunnen ved enden av blokkene her var dekket av Liljekonvall inntil de gravde opp for å gjøre et eller annet der. Synd, for det var et fint skue 😊

    2. Liljekonvall er både svigerfars og min favorittblome. Han vart svært glad då me flytta opp her, og eg hadde Liljekonvall med meg.
      Eg sikra meg ein del, då mor ville kvitte seg med sine.
      Viltvoksane Liljekonvall er freda, så det er ikkje lov å ta med seg rotstokker for omplanting. Derimot kan dei kjøpast på Fk-butikken.
      Ein treng ikkje så monge i utgongspunktet, for dei spreidar seg velvilleg.
      Her på traktene blømer dei noko seinare enn i Rogaland, så her er me godt fornøgde når me kan plukka inn til svigerfars bursdag 15. mai.

      1. Yupp. Det ble dagens lærdom, at den er fredet, for det visste jeg ikke før noen timer etter jeg postet innlegget. Hadde tenkt å plukke med meg noen å sette i gården her, hehe.. 😜🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg