Svibel/Hyasint.

Heisann! Nå skal snuppen min og jeg tilbringe noen dager i Nederland. Og siden jeg allerede har skrevet om Nederlands nasjonalblomst, nemlig Tulipanen, her i Bunnys Blomster, så tenkte jeg at i dag kan jeg heller poste et innlegg om Svibel. For det har seg nemlig slik at helt siden 1600-tallet har Svibel blitt dyrket for kommersielle formål, og en stund konkurrerte den faktisk i popularitet med tulipanen i Nederland.

Svibel (Hyacinthus orientalis) kan en få i mange ulike farger. De vanligste er hvit, blå og rosa. Svibel er veldig lett å ta vare på, men hvordan du steller den avhenger av hvordan du har tenkt å bruke svibelen.

Svibel i potte vil gjerne stå på et lyst sted, men ikke spesielt varmt. Lyst og kjølig fungerer best for planten. De fleste av oss har svibel i potter rundt juletider. Basert på dette er det vanlig blomsterjord som gjelder. Vann alltid rundt – ikke på selve løken. Svibel får næring fra sin løk, ikke fra tilsatt næring som andre potteplanter. Løkens størrelse har derfor noe å si. Jo større løk, desto mer næring lagrer den.
Når Svibel har visnet som potteplante er det ingen grunn til å kaste den, løken kan fortsatt brukes til å dyrke nye Svibler.


Når stilken har visnet kan du dra den opp og la bladene være igjen. Nå skal løken få vann og næring frem til frosten slipper taket. I løpet av denne perioden vokser løkene, og etterpå kan du plante dem i blomsterbed på et kjølig og lyst sted i hagen. Du kan også plante ut planten rett ut etter blomstring. Når løken med blader plantes ute vil bladene visne og gi mer næring til løken. Du kan ikke regne med at svibelen vil vokse og blomstre samme vår, men det er store sjanser for at våren deretter vil gi hagen din vakre og velduftende svibler når våren sakte men sikkert kommer tilbake til landet vårt!

Så tilbake til dette med Nederland. Faktum er at Svibel deler egenskaper og voksemåte med en annen populær plante «fra» Nederland – den nevnte tulipanen. Akkurat som tulipanen er svibel en løkplante som gjerne dyrkes i stort omfang i landet. De har samme voksemåte siden de stikker opp av løkene i blomsterbedene om våren, og de blomstrer vakkert. Svibel er med andre ord en plante du vil kunne bruke flere ganger, så ikke kast den etter jul – oppbevar den på et kjølig og mørkt sted, og plant den utendørs etterpå!

Det finnes veldig mange grunner til å la svibel være en vakker vårblomst som gir blomsterbedet et vakkert utseende, samtidig som den sprer sin deilige duft. Selv om denne planten er synonymt med julen og juletider for de fleste, er den veldig anvendelig på flere måter i ulike perioder av året. Det finnes rundt 150 ulike sorter svibel som har ulike egenskaper.

Svibel har fått navnet sitt fra den greske gudeverden. Den vakre ynglingen Hyakintos ble drept av en diskos, og Apollon skapte en blomst av hans blod, på norsk kalt hyasint.

Svibel kan dyrkes både ute i blomsterbed og i potte eller glass innendørs. At svibel er populær rundt juletider er unikt i Norge, siden det normalt anses for å være en vårblomst.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#svibel #hyasint #bunnytrash #bunny

6 kommentarer
    1. Vakre farger! Jeg har fått slike i gave ved juletider noen ganger, men de varer aldri mer enn i maksimum ei uke… Får prøve å ikke vanne selve løken neste gang, da… 🙂
      God tur til Nederland!!!

      1. Ikke vann løken, og ikke vann mye, den har næring i løken. Når du vanner mye så vokser den bare fortere og varer kortere. Husker du dette til desember? 😜 takktakk, vi koser oss vi 🐰

    2. Elsker svibler. Ble ikke jul for de og amarylus sto i vinduskarmen. Beklageligvis har min andre halvdel astma og allergi og med tiden har svibler kommet på sisten over hva vi ikke kan ha inne. Har alltid plantet dem ut og de kommer trofast hver vår, så jeg drøyer julen til april og nyter synet av dem da.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg