Krim fra virkeligheten: Kong Ludvig XIV og Mannen i jernmasken!

Mannen i jernmasken var en fange arrestert i 1669 og holdt i Bastillen og andre franske fengsler i mer enn tre tiår, altså i 34 år fra han ble arrestert frem til hans død i 1703.

Historikere har også uttalt at «mannen i jernmasken» het Eustache Dauger, at han bare av og til hadde på seg masken og at når han hadde på seg en maske, var det fløyel, ikke jern. De er også helt sikker på at han var en betjent. Det de ikke har funnet ut er hvorfor holdt under streng sikkerhet i over 30 år.

Der har også fremkommet historiske teorier, senere popularisert av den franske filosofen Voltaire og forfatter Alexander Dumas om at den maskerte mannen var tvillingbroen til Ludvig XIV, eller en eldre halvbror født gjennom utenomekteskapelig forhold. Noen mente også at mannen bak masken kunne være Ludvigs egen far kong Ludvig XIII som var kjent for sine flyktige forhold til kvinner og giftet seg tre ganger.

Ludvig XIV, også kalt «Solkongen» ble født 5. september 1638 i Saint-Germain-en-Laye og var den eldste sønnen til kong Ludvig XIII og Anna av Østerrike. Da Ludvig XIV overtok makten innførte han et av Europas mest gjennomførte enevelder. Høyadelen mistet dermed mye av sin politiske makt, mens kongen regjerte med støtte fra flere dyktige rådgivere. Han lot det ikke være noen tvil om hvem som satt med makten: «L’état c’est moi (Staten, det er meg)».

I 1682 flyttet Ludvig XIV hoffet fra Paris til Versailles, hvor han fikk bygget et enormt palass. Slottet dannet rammen for et kostbart hoff, som skulle understreke monarkiets sterke stilling. Kongen viste seg smålig i sitt maktbehov og benyttet enhver anledning til å utøve og påpeke at han regjerte, hans ord var loven. Det medførte at Ludvig XIVs første år på tronen var preget av oppgangstid for Frankrike, hvor landets økonomi bedret seg, og militærvesenet ble forsterket. Under Ludvigs ledelse vant Frankrike flere kriger i årene 1672–1681, særlig den fransk-nederlandske krig, og erobret områder i Flandern. Så snudde det og han led store nederlag, både i niårskrigen og den spanske arvefølgekrigen i årene 1701–14. Ved hans død befant Frankrike seg i økonomisk og sosial krise.

Ludvig XIVs foreldre Ludvig XIII og Anne av Østerrike hadde vært gift i 23 år da Ludvig kom til verden. Anne hadde før Ludvigs fødsel opplevd fire dødfødsler mellom 1619 og 1631. Det heter seg at han var første født av to gutter og ble ansett som en gave, og at hans yngre tvillingbror ble satt bort.

Det lille som er kjent om fangen «mannen i jernmasken» er basert på samtidsdokumenter som dukket opp i løpet av 1800-tallet, hovedsakelig noe av korrespondansen mellom Saint-Mars og hans overordnede, der fangen hadde blitt stemplet som «bare en betjent» kort tid etter arrestasjonen. Det som kommer frem av disse dokumentene er at han ble fengslet for «det han hadde sett» og «det han visste».

Øya Sainte-Marguerite er blant annet kjent for å være der «mannen i jernmasken» hovedsaklig ble holdt, og det var kongens musketerer ledet av D’Artagnan som bragte den antatte kongelige tvillingbror dit – på kongens egen befaling.

Kong Ludvig XIV overlevde både sin eldste sønn og sønnesønn, og ble etterfulgt av sin sønnesønns sønn Ludvig XV. Han døde i Versailles 1. september 1715, 12 år etter «tvillingbroren» bak masken» etter å ha regjert i 72 år, lenger enn noen annen fransk eller stor europeisk monark – ustraffet for sine umenneskelige handlinger mot et menneske som ble holdt fanget og skjult i 34 år «for hva han visste».

Hva tenker dere om denne historien?

Link: 84 historier krim fra virkeligheten.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#ludvigxiv #mannenijernmasken #fengsel #frankrike #historie #krim #bunny #bunnytrash

2 kommentarer
  1. Der er monge spekulasjonar på kven “mannen med jernmaska” var.
   Ein teori eg vart fortalt i Frankrike ein gong på 90-talet, var at han var den eigentlege Ludvig XIV, og at tvillingbroren hadde stjole trona frå han.
   Om sanninga bak “mannen med jernmaska” nokon gong kjem for ein dag, er vel heller tvilsamt.

  Legg igjen en kommentar

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg