Hei! Hils på Axol!

I en del år holdt jeg akvarium, jeg drev med Betta-fisker, for de fleste kjent som Kampfisk. Det er sikkert derfor jeg enda i dag får opp ting på min Facebook om denslags, og andre relaterte innlegg. I går dukket det opp en video med noen skapninger som kalles for Axolotl, Ambystoma mexicanum. Heretter omtalt i dette innlegget som Axol.

Dette er en salamander som lever i det sentrale Mexico. Arten er pedomorf, det vil si at den ikke gjennomgår noen metamorfose, som de fleste andre amfibier gjør, men beholder larvekarakterene også som kjønnsmoden voksen og den beholder da gjellene hele livet.

Axol skiller seg fra vanlige salamandere ved at den ikke gjennomgår metamorfosen og den lever under vannet hele sitt liv. Den formerer seg som rumpetroll. Axol oppstod i sjøene som en gang var under det som i dag er Mexico by. De er spesielle innen det vitenskapelige for sin evne til å gro ut kroppsdeler den har mistet og at den har lett for å reprodusere.

En kjønnsmoden Axol, ved cirka 18-24 måneder, er mellom 15-45 cm i lengde. Den er vanligvis omtrent 23 cm, og alt over 30 cm er sjeldent. De blir cirka 10-15 år gamle. Axol er ganske like andre salamanderes larver, med eksterne gjeller, brede hoder og øyer uten øyelokk, men lemmene deres er underutviklet. De har tre par eksterne gjeller på siden av hodet. Disse brukes som det primære pusteapparatet, men de har også lunger, som de bruker når de av og til dukker opp på overflaten for å gulpe til seg litt frisk luft.

Axol finnes i fire forskjellige farger, hvorav to av dem er naturlige og to er mutasjoner. De naturlige er enten brune med prikker eller svarte. De muterte er leucistiske, med rosa farge og svarte øyne, eller albinoer, med gull-, hud- eller rosa farge og rosa øyne. Forskere har faktisk også fremavlet en type som er selvlysende grønn. Spinnvilt, men fascinerende!

Axol er nå svært utrydningstruede og finnes naturlig bare i Xochimilco-sjøen og Chalco-sjøen i det sentrale Mexico. Dessverre finnes ikke Chalco-sjøen mer, ettersom den ble tømt for å forhindre oversvømmelser. Xochimilco-sjøen er også nesten borte og er for det meste bare kanaler.

Axol i dag blir solgt som mat i Mexico by og ble også i sin tid spist av aztekerne. Selv om deres ville tilstand er utrydningstruet blir mange født i fangenskap og solgt som kjæledyr i blant annet USA, Storbritannia, Japan og Australia. De er også å få kjøpt i Sverige og Danmark, men er ulovlig i Norge. Det heter seg at den ville bestanden av Axol har 50 % risiko for å dø ut fra 10 til 100 år fram i tid.

Siden det er mulig å avle arten i fangenskap, gjør det faktisk usannsynlig at den vil bli utryddet selv om den ville bestanden potensielt blir det. Også vitenskapelige instutisjoner avler Axol til bruk innen forskning.

I 1863 ble seks Axol sendt fra Mexico til Paris. Mottageren Auguste Duméril ble overrasket da han fant ut at han hadde fått tilsendt seks individer av en hittil ukjent art. Det viste seg at Axol hadde gjennomgått sin glemte metaformose og forandret seg til en art som ikke hadde vært sett på tusener av år. Senere utførte tyskeren Vilem Laufberger et eksperiment der han gav Axol det manglende hormonet. Eksperimentet lyktes, og Axol forvandlet seg til voksne salamandere som likner den nærstående arten tigersalamander, Ambystoma tigrinum.

Som nevnt er det forbudt å holde Axol her i Norge, men hvis man bor i et land hvor det er lov å holde Axol er det viktig at grusen i akvariet er så finkornet at det kan passere igjennom fordøyelsessystemet til dyret. Eller at det er så store steiner at Axol ikke kan bite over dem. De har som mange amfibier brede kjever og spiser alt den kan få inn i munnen. Reker, mygglarver, andre fisk og meitemark. Men det er ikke smart å ha andre fisk i samme akvarie som Axol. Fisker napper på gjellene til Axol og kan skade dem på denne måten, samme som med Betta (Kampfisk).

Axol har heller ikke øyelokk så disse skal helst ikke ha for mye lys. Fyll akvariet med lavastein, røtter, planter og andre steder de kan gjemme seg. Temperaturen skal ligge på 14 – 21 grader.

👉🏼 Her er videoen 👈🏾 jeg fikk opp på min Facebook, ta en titt, jeg syntes Axol var kjempemoro å se på, veldig fascinerende skapning på sies, og jeg gleder meg til å se Axol i virkeligheten en gang. Søt!!

Hva synes du?

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#axolotl #salamander #bunnytrash #bunny

14 kommentarer
    1. Kjempespennende og fascinerende innlegg. skulle gjerne sett den i virkeligheten.
      Hadde to akvarium før på 350 og 550 liter. En periode hadde vi scalare. Utrolig fin (og dyr) fisk. Et blikkfang 😊 Selvsagt og mange andre typer da. Akvarium er Utrolig vakkert og så beroligende å bare følge med.

      1. Helt enig. Hadde en periode scalare og andre ciklider, men med min forkjærlighet for Betta så ble det i hovedsak den arten, og Platy som jeg avlet selv, for de kunne være sammen med Kampfisk om de vokste opp med dem.

    2. den er så søt. tror det var i Bergen som jeg fikk se denne i et akvarium. det var min favoritt med en gang jeg så den. så skjønn! men jeg viste lite om den før jeg leste dette. fascinerende. 😍

      1. Det var nok en annen du har sett i Bergen. Er ikke lov å ha disse i Norge. Jeg driver å sjekker ut om de har den i Nederland siden det blir neste utenlandstur for oss.. 🥰🐰

        1. den ser prikk lik ut hvertfall. har et bilde et eller annet sted. men ja, det var en sånn, under vann. og jeg har kun vært på akvarium/dyreparker i Norge så det må ha vært der. sikker på at det ikke bare er ulovlig å ha dem privat?

          1. Nå har jeg søkt, leitet og spurt, og det er visstnok helt forbudt med denne, selv etter den nye loven i 2018. Men der er en artikkel på nett som heter «Axolotl – Akvariet i Bergen». Det står ikke at dem har den, men det står skrevet om den. Men de må jo ha den der når du har sett den, for dette er jo en helt unik skapning.

    3. De der er altså så himla kule!! 🦎🐊
      – Det henger jo overhodet på greip at de har beholdt forbudet mot å ha disse i Norge! (But then again, – who cares.. Det er uansett en papirbestemmelse som det rett og slett ikke er mulig å håndheve *hehe*)

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg