Moralpoliti.

Jina Masha Amini

Bildet over dukket opp i feeden inne på blogg.no for noen dager siden. Det vekket jo selvsagt min interesse som i flere innlegg har skrevet om Jina Mahsa Amini som ble arrestert, grovt mishandlet og dermed drept av iransk politi. Jeg skrev om dette FØR Amini ble drept, fordi dette var ikke første gang en uskyldig ung kvinne ble drept, og ikke siste gang. Men så var det noen i main-stream-media som skrev om dette, da spesifikt om Masha Amini, og da plutselig ble folk veldig interesserte, engasjerte, og det ble hylekor utenom Iran.

Jeg dro inn til Oslo på kvinnedagen, snakket med kvinner fra Iran, gikk i parolen bak Masha Amini, jeg oppfordret i forkant, via bloggen, folk til å stille opp. Jeg mener bestemt jeg utfordret vedkommende blogger som her om dagen postet dette bildet over, til å komme å gå sammen med meg.

Jeg var også sammen med Lily Bandehy på Youngstorget under brenningen av hijaber. For de uinnvidde så er Lily flyktning fra Iran, ex-muslim og sønnen hennes er homofil. Hun har vært truet på livet nesten fra hun kom til Norge i 1988. Levd på hemmelig adresse med politibeskyttelse. Fordi hun er ex-muslim og islamkritisk forfatter.

«Sett dere inn i historien»

Bunny og Lily.

Da jeg så dette nevnte bildet over på blogg.no så klikket jeg meg inn på den bloggen og leste, der lærte jeg at bildet var brukt fordi det var fødselsdagen til Masha Amini. Hun skulle blitt 25 år den dagen. Men hun ble drept 16. september 2022 av iransk politi.

Innlegget forklarer hvordan hun døde. At hun ble drept av politiet for å ikke bære sin hijab riktig. Ordet moralpoliti blir brukt, men ordet ‘sharia’ og ‘islam’ blir ikke nevnt med et eneste ord. Så derfor tenkte jeg at jeg skulle skrive litt om det.. for dette med begrepet moralpoliti er bare enda en måte å dekke over hva islam er, og at det er islam som er årsaken til at kvinner blir undertrykket, utsatt for sosial kontroll, mishandlet og drept – ikke bare i Iran, men i hele den islamske verden.. det som er med Iran er at der er det relativt nytt at islam styrer landet, Iran blir verre og verre, strengere og strengere.. ikke motsatt.

Leser man i ‘Store Norske Leksikon’ forklares det slik (det som er skrevet i parenteser er noe jeg har lagt til): «Irans moralpoliti er en del av politistyrken i Iran. De har et særlig ansvar for at befolkningen overholder sømmelighet og moralsk oppførsel i offentligheten. I praksis betyr det at moralpolitiet gjennomfører kontroller i bygatene for å passe på at kvinner og menn går sømmelig kledd.

(Hva er «koden» for menns sømmelighet?)

Moralpolitiet er kjent for å irettesette kvinner som bærer «bad hijab», en dårlig hijab. Det kan innebære at de viser for mye hår, bruker for mye sminke eller har for trange klær. Påbudet om å bruke hijab for alle iranske kvinner er nedfelt i Irans straffelov. Lovbrudd kan medføre bot eller fengselsstraff (eller man blir drept, la oss være ærlige nå).

Klespåbudet innebærer imidlertid ikke bare at håret skal dekkes til med hijab, men også at kvinner skal bruke en manteau som skal dekke rumpe og lår. Hvis buksene er for trange eller kåpen for smal, kan moralpolitiet slå ned på dette. Kravet om å kle seg sømmelig gjelder også i noen grad iranske menn, som kan risikere å bli korrigert dersom de bruker for mye hårgele eller for trange jeans (har dere noen gang hørt det skje?).

Kravet om offentlig sømmelighet ble introdusert helt fra Den islamske republikken Irans første tid, men har blitt lovregulert og institusjonalisert gradvis. Allerede i den første tiden ble kvinner irettesatt for måten de gikk kledd på, og ble truet med vold dersom kravet om sømmelighet ikke ble overholdt.

Loven om påbudt bruk av hijab kom i 1983. Selv om det har vært utbredt kontrollert av oppførsel og klesdrakt helt siden 1979, ble moralpolitiet som institusjon formelt etablert i 2005. Samme år ble Mahmoud Ahmadinejad valgt til landets president og innledet en periode med svært konservativ politikk. Dette medførte også en konservativ vending i landets kjønnspolitikk og strengere krav om kjønnssegregering».

Amir Fashad Ebrahimi

Dette med «moralpoliti» kom i internasjonalt søkelys etter at Jina Mahsa Amini ble drept. I de påfølgende månedene fulgte store protester over hele landet, kjent som «kvinne, liv, frihet»-protestene. Folk var «rystet» verden over. Men nå hører vi ikke særlig om det, på tross av at situasjonen i Iran har forverret seg.

Og igjen, «moralpoliti», har dere hørt noe så dumt? Det er for å dekke over islam. Hvorfor har kvinner i Norge så stor berøringsangst? Hvorfor kaller man ikke en spade for en spade? Alle vet at dette handler om sharia og islam. Islam drepte Masha Amini, det er islam som mishandler og dreper disse kvinnene. Hvorfor denne «godhetsposeringen» der Aminis navn blir brukt, hvis man ikke kan si sannheten?? Hvis man virkelig bryr seg så deler man sannheten! Hvor er feministene i dette? Det er heeeeelt stille!! Er det frykten for islam som råder?

Jeg tenker det er ille at folk i Norge skjuler sannheten, dekker over og har berøringsangst for islam. At artikkelen om moralpoliti i ‘Store Norske Leksikon’ er hvitvasket og bruker begrepet ‘moralpoliti’ istedet for ‘islamsk shariapoliti’ det har jeg forståelse for. Det er jo tross alt journalisten Amir Fashad Ebrahimi grunnlegger av Ansar-e Hizbollah og tidligere medlem av Basij-militsen i Iran som har skrevet dette. Så her i Norge gjør folk (bloggere, media) som terroristene i Iran.

Forøvrig politiet som dreper kvinnene i Iran, de kalles Gasht-e-Ershad, og er rett og slett ‘patruljerende politistyrke’, noe sånt. Takk for at dere leste.

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#jinamashaamini #mashaamini #iran #hizbollah #terror #norge #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Eneste reglene eg vet om for menn er at shortsen skal stoppe over kneet, ikkje kortere, og de kan ha på t-shirt, singlet er ikke lov. Likevel har de et OK antrekk for sommerbruk og på stranden…Damene må være heldekkende fra topp til tå, også på stranden…Ja og mannen skal ikke gå med slips! For et tap, liksom…

        1. Iran er nok blant de strengeste, men ellers i flere muslimske land er dette nok så likt, det er mange regler ang klær og hva man kan og ikkje kan… Skjorter skal også være uten på buksa og nedenfor gylfen…Røde bukser på damer er fy-fy..hehe Det er mange sånne “småting” som er ganske irriterende…Eg har lett for å sette meg på bakbeina når noen sier “Det har du ikkje lov til” (Innen for rimelighetens grenser da). Har sett mye som eg egentlig har ristet oppgitt på hodet av, eg blir forbanna fordi damene finner seg i det, eller…det stemmer…de har ikkje noe valg…ja om man ikkje vil ha pryl f.eks…

          1. Vet flere som får pryl her i nabolaget, men det er ingen som kan gjøre noe… kan ikke tvinge dem til å kle av seg shariadraktene. De sier jo ikke noe heller, tør ikke.. 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg