Judy Garland Blackface!!

For et år siden, sommeren 2023 dukket et bilde av Judy Garland opp i sosiale media hvor hun er iført blackface og rastafletter. Intensjonen med å spre bildet i sosiale media var tydelig å henge Garland ut som rasist og medvirke til harselering av hennes navn, få hennes musikk og filmer kansellert. Ja rett og slett bruke henne i agendaen om å fremstille flest mulig hvite mennesker som ondsinnede rasister.

«Blackface» («svartfjes») er en amerikansk uttrykk på det å male ansiktet svart eller brunt for å karikere eller etterligne personer med mørk hud. Praksisen stammer fra amerikansk populærkultur på 1800- og 1900-tallet. Ordet brukes særlig om teatersminke på hvite skuespillere der hele ansiktet blir svertet bortsett fra huden rundt leppene som dermed virker overdrevent store. Artister sminket i blackface har ofte også vært utkledt med svart parykk, hvite hansker og fillete eller glorete finklær i latterliggjørende roller som «neger» fra sørstatene.

Blackface var vanlig i minstrel-show og musikalske varieté-forestillinger, i det rasedelte USA fra rundt 1840 og hundre år framover. Også enkelte svarte artister opptrådte med ansiktsmaling. De siste årene har sminken og disse rollefigurene blitt oppfattet som et rasistisk symbol på hvites historiske undertrykkelse og latterliggjøring av folk med mørk hud. I dag er derfor blackface ansett som upassende og uakseptabelt i vestlig underholdningskultur, også når det gjelder satire.

I fjor sommer da bildet av Judy Garland med blackface dukket på sosiale medier, startet det som det bruker å gjøre, slik det var ment, med hatkommentarer mot henne, ytringer om å sensurere, fjerne og kansellere både Garland, musikken hennes og filmene hun har medvirket. Så plutselig snudde det hele brått om og folk hoppet til for å forsvare Garland.

Bildet det er snakk om er et bilde fra filmen «Everybody Sing» fra 1938. Garland er da 15-16 år, en tenåring malt for å ha mørkere hud, med store hvite lepper og rasta. Judy Garland spilte Judy Bellaire i denne musikalske komedien, og handlingen er at hun blir med i et musikkshow som en blackface-sanger for å unnslippe sin dysfunksjonelle familie.

Selv om det da var 85 år siden denne filmen ble utgitt, så var det mange som fikk vite om dens eksistens for første gang etter at dette bildet først ble delt på X (Twitter) og deretter spredt overalt i sosiale medier. Vedlagt bildet var også et bilde av Garland i storsuksessen hennes, filmmusikalen «The Wizard of Oz» fra året etter førstnevnte film. Vedlagt bildene som spredde seg i sosiale media var en svært nedsettende ytring om Garland der hun ble kalt for «bitch» (tispe) og det takkes for at sannheten om henne omsider har kommet ut.

Innlegget fikk over 36 millioner visninger og skapte oppstyr på nettet, som ønsket. Men det gikk ikke helt etter planen, fordi folk flest reagerte ikke negativt på Garlands blackface-rolle. Folk hoppet til og tok Judy Garland i forsvar og gjorde oppmerksom på Garlands oppvekst, hvordan foreldrene hennes og studioledere, Hollywood styrte hennes liv. Og det faktum at Garland var en barnestjerne. Et barn.

En kommentar som fikk millioner av likes: «Hun var et barn tvunget til å gjøre dette, det var ikke 2023. Tror dere hun hadde noe å si som mindreårig eller kvinne på 30-tallet? Du tror den voldelige ledelsen hun hadde og foreldrene ville tillate henne å nekte rollen? En tur i skoene hennes kan føre til litt empati».

Deretter kom det mange lignende kommentarer: «Kanseller en som gjør dette som voksen, og fortsatt lever, ikke en tidligere barneskuespillerinne som døde for 54 år siden»

«Ta deg tid til å forstå, ikke bare hvordan Hollywood var, men spesielt hva Judy gikk gjennom».

Judy Garlands virkelige navn var Frances Ethel Gumm og hun ble født 10. juni 1922. Hun opptrådte for første gang på scenen som 2-åring og ble raskt en musikalsk sensasjon. Hun ble signert av Metro-Goldwyn-Mayer i 1935.

I 1938 fikk hun blackface-rollen i musicalkomedien «Everybody Sing». Den ble ikke noen særlig til suksess, men Garland gjorde en så bra rolle at hun året etter, i 1939, landet hovedrollen i sin mest kjente film noensinne, «The Wizard of Oz». Med andre ord, uten blackface-rollen ville vi nok mest sannsynlig aldri fått sett Judy Garland i «The Wizard of Oz», og det hadde vært synd, filmen og hennes rolle i den er legendarisk. Om disse kreftene som ønsker Garland og hennes filmer kansellerte, hadde fått sin vilje, så ville det vært et stort tap for historien.

Judy Garlands tragiske tidlige liv er godt dokumentert. Foreldrene hennes flyttet fra Minnesota til California da hun var bare 4 år gammel og hun hadde en mor som kunnet «gått over lik», fast bestemt på å gjøre sine tre døtre til stjerner.

Fra hun var 10 år ble vesle Judy Garland matet med amfetamin om morgenen og sovemedisiner ved sengetid, og fra det øyeblikket hun ble med i MGM ble kostholdet hennes konstant overvåket.

I løpet av sine syv år i studioet jobbet hun etter en slitsom timeplan, en timeplan ment for voksne, men Judy Garland var et barn. Hun var i full jobb i filmbransjen, tre timer skolegang daglig, etterfulgt av sangtrening og en hel dag med filming. Som 15-åring var Garland avhengig av piller, og under innspillingen av «Trollmannen fra Oz» var kostholdet hennes kontrollert av foreldre og filmstudio og hun var da på en diett med svart kaffe, kyllingsuppe og opptil 80 sigaretter om dagen for at hun skulle være så slank som mulig.

Det har også fremkommet at produsenten av «The Wizard of Oz», Louis B. Mayer, som også var studioets sjef, samt noen av skuespillerne, seksuelt trakasserte henne gjennom hele innspillingen av filmen. På tross av dette så greide hun å gjennomføre innspillingen av en av verdens største klassikere i historien. Judy Garlands karriere var turbulent, hun ble traumatisert av sine foreldre og Hollywood. Hun kjempet mot avhengighet og økonomiske problemer, og døde i 1969 av en barbituratoverdose. Hun ble bare 47 år.

Tilbake til blackface-bildet som ble delt på sosiale media i fjor. Der folk gikk til Judy Garlands forsvar var det en som skrev: «Jeg forsvarer ikke blackface overhodet, men Judy Garland hadde absolutt INGEN TING med dette å å gjøre, hele hennes karriere ble hun tvunget, hun var faktisk en STOR STØTTER av borgerrettighetsbevegelsen».

En annen skrev: «Hun har gjort mer for borgerrettighetsbevegelsen enn de fleste av oss».

Og en tredje: «Kan jeg spørre hva som forsøkes oppnås her? Hvis man forstår at Judy ble tvunget inn i disse rollene som barn, og vet at hun som voksen faktisk var en aktivist for det svarte samfunnet, hva er da poenget med å framstille henne som problemet her?».

På tross av hvor dårlig det gikk den gang å fremstille Judy Garland som rasist, få henne og hennes musikk og filmer kansellert, på tross av alle beviser for at Garland var det motsatte av en rasist, og kjempet for equal rights, likeverd og like rettigheter, så er denne propagandaen, denne agendaen nok en gang iverksatt. Nå skrives og deles det igjen i sosiale media og så videre, om Judy Garland med blackface. Jeg ble først oppmerksom da det flere ganger på TikTok har dukket opp klipp fra filmen «Everybody Sing» hvor Garland spiller denne karakteren. I disse klippene på TikTok er det lagt til en mannlig fortellerstemme som fremstiller Garland negativt.

Slik er nåtidens verden blitt. Ondsinnede stigmatiserende og graverende karakteristikker rettet mot enhver man ikke liker. Gjerne tatt ut av kontekst, vridd og vendt på, en konstruert virkelighet og et narrativ som stadig flere lar seg lure av. Hvis en løgn blir repetert ofte nok, blir den til slutt en sannhet for mange. Vi ser løgner i media, og folk biter på det narrativet som ytres. I sosiale media deles det. På blogg eksisterer dette også i beste velgående. Jeg har vært utsatt for dette selv i flere år. De samme personene som aldri gir seg. Det er så ille at disse menneskene går faktisk over lik for å ødelegge andre med ondsinnede beskyldninger. Bokstavelig talt!

Judy Garland døde som nevnt da hun var bare 47 år. Hun døde 22. juni 1969. Det er 55 år siden, ta dere en bolle!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#judygarland #judy #garland #everybodysings #thewizardfromoz #blackface #blm #rasisme #propaganda #some #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Patetiske taperar, som må tråkke andre ned i søla for å hevde seg sjølv.
      På amerikansk verte det forkorta til POS, det dei er deisse folka 💩. Piece of shit.

        1. Ja, og der er monge slike tragiske historiar frå USA, og då spesielt frå Hollywood.
          Å trekke deisse fram, for å bruke dei som døme på rasisme, er så undermåls at der er ikkje ord som kan beskriva det.
          Det er som å kalla Democratane som stifta terrororganisasjonen KKK for negerelskerar som jobba for rett, rettferd, og likeverd.
          Patetiske, historielause, kunnskapslause undermålerar, det er kva dei er.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg