Syrin – Internasjonal dag for ALS!

I dag 21. juni er det «Internasjonal dag for Amyotrofisk lateral sclerose (ALS)» og jeg har bitt meg merke i at ALS NORGE ofte bruker fargen lilla i sine logoer, og gjerne også syrinbusker i fargen lilla når de poster bilder. Derfor har jeg i dag valgt å skrive litt om Syrin (Syringa vulgaris) som er en slekt av 12 anerkjente arter av blomstrende treplanter i olivenfamilien eller Oleaceae kalt Lilac.

Bli med du også på isbøtteutfordringen for fokus på og støtte til ALS. Sjekk dette —> ALS ISBØTTEUTFORDRING!!

Vanlig syrin er en løvfellende busk med flere stammer eller et lite tre og kan bli 6-7 meter høyt. Treet har glatte, grålige greiner og furet stammebark som faller av i tynne flak. Knoppene er eggformede, grønne, og på kraftige skudd er de ofte over 0,5 cm lange.

De 4-8 cm lange, lysegrønne bladene har kort stilk, er glatte, eggformede med hjerteformet basis og tilspissede, og de skifter ikke farge om høsten. Bladene sitter i motsatte par eller noen ganger i grupper på tre stykker. Blomstene kommer i opprette, pyramideformede topper som er 15-25 cm lange. Hver blomst har 4 (3-7) kronblad som er vokst sammen til et rør. Blomsterfargen til den opprinnelige arten er lys fiolett, og blomstene har en kraftig duft som mange setter stor pris på. Frukten er en cirka 1 cm lang, tørr og brun kapsel med smalvingete frø. Vanlig syrin setter lett rotskudd og kan på den måten danne bestand, og arten forviller seg gjerne.

Det finnes en mengde kultivarer av syrin med ulike blomsterfarger, og med enkle eller fylte blomster. Kultivarene blir podet, vanligvis på arten. Mens de gamle, blekt blå sortene dufter sterkt, har nyere sorter med fylte blomster, sterke farger og lengre blomstringstid ofte liten eller ingen duft.

Blomstene kan brukes i matlaging, mens både barken, bladene, blomstene og fruktene har vært brukt som medisin, som febernedsettende (malaria), styrkende og ormemiddel. Og mot munnsår og revmatisme. Vanlig syrin kan knapt regnes med blant medisinplantene. Aktive virkestoffer i syrin er syringin og syringopicrin, et duftstoff som brukes i parfymer blir utvunnet fra blomstene.

Det vitenskapelige slektsnavnet Syringa kommer av det greske ordet for rør eller fløyte, syrinx, og viser til blomstenes rørlignende form eller at barken danner et rør når margen i greinene fjernes. Artsnavnet vulgaris betyr rett og slett vanlig.

Syrinblomster har normalt fire kronfliker, men de kan også ha tre, fem, seks eller syv. Finner man syrinblomster med fem fliker betyr det lykke, og disse blomstene kunne man spise samtidig som man ønsket seg noe. Å finne en syrinblomst med tre kronfliker betyr imidlertid ulykke. Ifølge myter og overtro så bringer det også ulykke å ta syrinblomster innendørs.

Vanlig syrin er svært hardfør så fremt plantene får nok sommervarme til at knoppene kan modnes. Plantene trives best i porøs, humusrik, næringsrik og veldrenert jord, som godt kan være kalkholdig, men syrin er lite kravfull og vil også klare seg i andre typer jord. For å få rikest blomstring og penest vekst, må buskene dyrkes i full sol, men de klarer seg også på skyggefulle lokaliteter. Syrin plantes ofte i hekker og hager, og her kan den bre seg utover ved hjelp av rotskudd.

Vanlig syrin er opprinnelig viltvoksende i Sørøst-Europa (Ungarn, Romania, Serbia og Lilleasia), men helt siden tidlig middelalder har den vært dyrket som prydbusk og er nå forvillet eller naturalisert mange steder i Europa. I Norge er syrin mye brukt i hager og arten har forvillet mange seder på Øst- og Sørlandet, med spredte funn nordover til Troms.

Som prydbusk finnes det en rekke foredlete kultivarer av vanlig syrin, over 1000 ulike navnesorter er registrert, gjerne med større og mer fargerike blomsterklaser, og disse kalles gjerne med et fellesnavn for edelsyriner. Til bruk i hager finnes det dessuten flere andre hardføre syrinarter som ikke sprer seg like lett som vanlig syrin, for eksempel ungarsk syrin (Syringa josikea), nikkesyrin (S. reflexa) og lodnesyrin (S. villosa).

Som nevnt i begynnelsen av innlegget, ALS Norge bruker ofte fargen lilla og syriner som symboler og i lover for å få fokus på denne grusomme sykdommen vi så sårt trenger en kur mot.

Link: ALS NORGE

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#syrin #als #bunnytrash #bunny

4 kommentarer
    1. Syrin er vakker, og dufter nydelig. Det er ikke rart at alle elsker syriner. Dessverre er det svært få som vet at blomstene kan brukes for å pynte kaker, og fruktsalater, tørkes for å bruke i te blandinger, eller lage nydelig syrinvann. Om syrinvann har jeg en artikkel. Syrinvann er en luksuriøs drink 😊 https://www.hagebonden.no/2022/06/08/velduftende-luksurios-drink/ I år laget jeg det til 17.mai. Gjestene ble ikke skuffet 😊

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg