Pelargonia.

I morges var det en medblogger som fortalte meg at hun har begynt å se til pelargoniane sine nå, og skal nå klippe dem ned da en har begynt å blomstre, og jeg tenkte pelargonia ja, det er en populær plante. Personlig litt lei, den har liksom alltid vært overalt, men folk liker den fordi den er hardfør, blomstrer mye og har sterke farger. Jeg liker absolutt fargene, men jeg vil likevel ikke ha dem på min nå berømte balkong. Liker dem best i krukker i hager.

Det heter egentlig «pelargonium», tidvis også kalt «geranium», men videre nå skriver jeg «pelargonia», og denne er ei biologisk slekt i storkenebbfamilien (Geraniaceæ). Slekten har rundt 200 arter, og omfattar busker, sukkulenter og flerårige blomster. Opprinnelig fra Sør-Afrika.

Pelargonia er en av de sommerblomstene du kan oppbevare gjennom vinteren og plante i utepottene igjen når våren kommer. Blomstene bør oppbevares tørt og kjølig gjennom vinteren, gjerne i et kjellerrom som holder cirka 5 grader. Husk at pelargonia ikke tåler frost. De fleste setter de bort fra november til midten av mars, uten vanning. I mars tar de fleste dem opp, klipper de ned og skifter jord på dem. Noen begynner altså allerede nå, men vær forsiktig, januar og februar er kalde måneder. Advarer mot å sette disse i vinduskarmen nå.

Pelargonia er også en av de mest hardføre sommerblomstene du kan plante i krukkene ute, da i store potter og krukker, jo større desto bedre. Disse får masse røtter som trenger plass. I store potter og krukker holder også jorden bedre på fuktigheten, og en slipper å vanne så ofte. Det er også lurt å bruke potter med hull i bunnen slik at det blir god drenering. Bruk gjerne lecastein, eller litt stor grus.

Pelargonia trives på en lys og solrik plass. Må vannes jevnlig, men la den tørke opp litt mellom hver vanning. En kjensgjerning er at pelargonia oftere dør av for mye vann enn for lite. Vokser usedvanlig fort, så det er derfor viktig å gjødsle omtrent hver annen uke, altså hver 14. dag, eller bruke langtidsvirkende gjødsel. Knip av gamle og visne blomster, det fremmer ny blomstring.

Igjen, den tåler ikke frost, ta pelargonia som står ute inn i god tid. Fra november settes de til overvintring.

Liker du pelargonia?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#pelargonia #pelargonium #geranium #bunny #bunnytrash

4 kommentarer
    1. Ja, liker dei gjer eg, men får nok av dei når eg er på sjukeheimen og vitjar svigerfar 😜. Der har dei i “haugar og lass” av dei, både ute og inne.
      Svigermor har og to av dei, som hu har i to gamle svarte jerngryter. Ei på trappa, og ei som heng i ein slik gamal sak dei hengte gryter over elden, før i tida.
      Det er absolutt fint nok det, men det er og nok.

    2. disse er jo nydelige da. ❤️ Og mange gode minner bak nettopp denne blomsten. ❤️ Tror nok det blir en slik ute på verandaen i år… Om vi får tak i noen utemøbler. 🤭 Men ja, disse blomstene er vakre!

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg