Matucana krahnii er en kaktus jeg ble sittende og glane på her om dagen på nettet da noen bilder av den poppet opp. Jeg har i nyere tid funnet at kaktuser kan bli svært vakre når de blomstrer, og ikke bare være kjedelige stikkende grønne «nåleputer» som enkelte hadde da jeg vokste opp.
Denne vokser vanligvis ensom og spirer bare sjelden med flate korte sylindriske, grågrønne skudd som kan bli 10 til 14 cm høy med en diameter på 5 til 10 cm. Den har 10 til 18 lave og brede humpete ribber tilstede og gulbrune ryggrader som blir grå med alderen. De én til fire sentrale ryggradene er 2-15 cm og de 8-18 radielle ryggradene blir 1,5 til 5 cm lange.
Denne kaktusen får rette til svakt buede karmosinrøde blomster. Karmosin er en rødfarge med et svakt skjær av blå eller lilla i seg. Blomstene er opptil 8,5 cm lange og har en diameter på 7 cm. De bortimot kuleaktige grønne fruktene når en diameter på opptil 1 cm.
Matucana krahnii finnes i den peruanske Amazonas-regionen nord for byen Balsas i bratte sandsteinskråninger i høyder på 1650 til 1750 meter.
Denne kaktusen skal ikke være veldig vanskelig å dyrke eller få til hvis den er beskyttet mot kuldegrader. Den trenger omsorg i dyrkingen for å nå en god størrelse uten å utvikle stygge merker. Den trenger en minimumstemperatur på 10°C, men kan overleve en lett frost. Den har godt av et godt lys, men ikke sterkt sollys.
Den ønsker rik, porøs kaktuskompost og en må la jorden tørke ut mellom vanning og den trenger mindre vann om vinteren. Den trenger også god drenering.
Ompotting bør skje om våren når røttene deres blir trange. Generelt bør de plantes om hvert annet år for å gi frisk jord. Dette betyr imidlertid ikke nødvendigvis at de trenger større beholdere. Etter ompotting, ikke vann på en uke eller mer.
Formering skjer ved frø eller deling, ved å løsne og rote de små plantene rundt mammakatusen, eller morplanten.
Den første beskrivelsen som Borzicactus krahnii var i 1979 av John Donald Donald. Det spesifikke epitetet krahnii hedrer den tyske kaktussamleren Wolfgang Krahn og Rob Bregman plasserte arten i slekten Matucana i 1986. Derav navnet Matuchana krahnii. Jeg har ikke funnet noe eget (norsk) navn som brukes. Noen som vet?
Her er en annen flott kaktus: «Vårkaktus (Mammillaria)»
Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!
Følg Bunny på MeWe: Link!!
Følg Bunny på Facebook: Link!!
#blåorkidé #blueorchid #blå #orkidé #bunnytrash #bunny
Kaktus er egentlig en spennende blomst. Og vakker på sin måte.
Jeg husker en av brukerne jeg hadde i hjemmesykepleien , hun hadde en megastor november kaktus, den var over 40 år gammel, og den blomstret noe så enormt mye.
Den er veldig enkel hvis man husker sette den kjøligere mellom blomstringene 🐰
Jøss, for noen flotte blomster på den!! 🙂 Kaktus hadde sikkert passet her i huset, siden de nesten ikke trenger vann 😀
Det er motsatt hos meg. Kaktuser glemmer jeg av fordi de ikke skal ha vann så ofte, dermed så bare.. ja, du skjønner 🐰