Vårkaktus (Mammillaria).

Jeg leste i går i et innlegg hos en medblogger at hun liker veldig godt kaktuser og sukkulenter. Tidligere har jeg jo egentlig bare av kaktuser skrevet om JulekaktusNovemberkaktus og Påskekaktus. Det var faktisk interessant og morsomt, fordi før jeg leste meg opp om disse tre kaktusene så trodde jeg alle tre var samme. Jeg visste ingenting om forskjeller og at de var flere og ganske like. Novemberkaktusen min er fremdeles favoritten min av disse tre, av grunner dere kan lese om hvis dere klikker på linken.

Anyways, til ære for min medblogger så ar dagens plante en kaktus. En kaktus som blomstrer. Den er opprinnelig fra Amerika og det latinske navnet er Mammillaria. Her til lands går den også under navnene Vortekaktus og Vårkaktus.

Vårkaktus skal stå så lyst som mulig, da gjerne rett i sola. Det som er viktig med kaktuser er at de får lys nok gjennom vinteren, masse lys, og da er det så å si bare vinduskarmen som gjelder. De tåler helt fint å stå i sola, til og med midt på sommeren. Denne kaktusen er en ørkenkaktus som tåler tørr luft og varme godt. De kan også stå ute i sola når det er varmt nok.

Det er svært viktig at potta er godt drenert. Egen kaktusjord anbefales, og får den stå lyst og kjølig gjennom vinteren, får den lett blomster om våren. Da kommer det blomster i en sirkel på toppen, jævlig kult egentlig. De fleste Vårkaktus vil under 15 grader for å sette knopper, står den inntil vinduet om vinteren blir det ofte kaldt nok, og da vil det stort sett bli blomstring. Husk bare at kaktuser tåler ikke frost.

Vårkaktus liker best å bli tørr mellom hver vanning. Det er ikke nok at overflaten tørker, det må bli tørt hele veien ned i potta. Ørkentørt. Det greieste er å løfte på potta og vanne når den kjennes lett ut. Blir det en glipp mellom jorda og pottekanten, betyr det også at jorda er helt tørr. Kaktuser bør vannes fra bunnen av, da de har dype røtter. Om vinteren holder det å vanne litt en gang i måneden.

Ørkenkaktuser går i vinterdvale, derfor trenger de ikke gjødsel om høsten og vinteren. Om sommeren kan de få kaktusgjødsel, eller blomstergjødsel i halv dose en gang i måneden. Igjen husk, Vårkaktus er som alle andre ørkenkaktuser svært lyskrevende.

Formeres ved stiklinger eller frø. Vårkaktus setter sideskudd, som kan deles fra og plantes som stiklinger. Det bør ta et par dager fra stiklingen er tatt til den plantes, så «såret» får gro.

Sesong hele året. Blomstrer lettest om våren.

Hvem ønsker seg en slik?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter: Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#mammillaria #vortekaktus #vårkaktus #bunnytrash #bunny

19 kommentarer
    1. Jeg ønsker meg IKKE en sånn. Har dårlig erfaring med at “stikkertene” strekker seg etter meg og stikker! 😅 Men de er flotte og kule å se på. Mulig jeg tar meg en tur i kaktusparken neste gang jeg skal til Spania. Kanskje de har noen påskekaktuser der 😀

    2. Så gøy! 🙂
      Mulig eg fortalt det, men eg tok med meg den siste Nov.Kaktusen fra mor mi sitt hus. Eg røsket skikkelig i den og klippet den opp en del slik at alle barnebarna skulle få hver sin avlegger. Storesøs tok på seg jobben med å kjøre 2 stk avleggere til nevøen min i Oslo. Kort tide etter kan han stolt fortelle at hans avleggere allerede hadde kommet med blomster..Endelig hadde han fått grønnefingre sa han…! Me som satset på blomstring 1.nov på mor mi sin bursdag….! Da måtte eg jo Google å sjekke litt og eg måtte knuse drømmen hans om grønne fingre…Det var nemlig ingen Nov.Kaktus, men Påskekaktus eg hadde delt ut *ler* Alle avleggerene mine står også nå i blomst 🙂 Forskjellen på Nov.Kaktus og Påskekaktus er veldig liten, bladene ser helt like ute, men Nov. har små tagger og ikkje bølger…Ikkje sant!

      Mulig eg må blogge om min kaktus/sukkulent samling! Har blitt en del nå 🙂

      Lage deg en flott dag!
      Klem Vibbe 🙂

      1. Fikk med meg at du hadde tatt med denne fra din mor og ordnet med avleggere.. moro at det gikk bra med stiklingene og at de blomstrer. Veldig mange som bommer på november- jul- og påskekaktus. Selv har jeg en Novemberkaktus som blomstrer nå 🤪 Fin fin dag til deg Vibbe, fra nederst ved bordet 😜

          1. Lusa på gangen, det er alltid en baktanke, men siden det er deg, så skal jeg i dag la tvilen komme til gode (not). Klem til deg uansett 🥰

    3. Eg hadde to slike, som eg fekk små i ungdomen ein gong. Då me flytta til Ørsta i 2009, var dei ca 40 cm høge, og fekk plass i eitt av stovevindauga. På vinteren etter, hadde me fleire døgn under – 20°C, og det tålte dei ikkje. Mogleg det var panelovnen som hang under vindauga som gjorde utslaget. Iallefall rotna dei innvendeg.
      Heldegvis hadde eg tatt stiklingar så me fekk avla fram nye. I haust var dei ca 30 cm, men då gjekk dei ut dørene. Då måtte me laga plass til nye. Eg har avtale med eitt hage/plantesenter om levering av stiklingar, så dei enda opp der. Så nå kan dei plukke stikmingar sjølv 😊.

        1. Det var altså under minus 20, då på utsida av vindauga, men eg mistenker og panelovner. Etter at eg nappa ut kontakten i 2013, har me ikkje hatt problem med plantene i dei vindauga. Det var dog frykteleg kaldt rett innafor glasa, så kanskje ein kombinasjon.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg