Cineraria.

Cineraria er en slekt av blomstrende planter i solsikkefamilien, hjemmehørende først og fremst i det sørlige Afrika med noen få arter lenger nord. Slekten inkluderer urteaktige planter og små underbusker. At den har samme navn som Sølvkrans (cineraria) synes jeg er litt dumt, da disse ikke har noe med hverandre å gjøre, såvidt jeg vet, men..

Cineraria er en blendende flott blomst, kjent noen steder som «vårens første blomst» og blomstrer da fra midten av januar til slutten av mai i livlige nyanser av koboltblått, ametyst, rubin og koraller. Denne vil tilføre glede til ethvert hjem i vente på at våren skal springe ut. Cineraria gjør også en flott utendørs tilskudd som innendørs, noen liker å kombinere den med andre vårfavoritter som stemorsblomster, påskeliljer og tulipaner. Jeg synes Cineraria er helt nydelig og står godt alene også!

Cineraria er en hybrid av to pericallis-arter som er hjemmehørende på Azorene, Madeira og Kanariøyene. Den trives på de kjølige havklippene som har utsikt over Atlanterhavet. Først utviklet i 1777 ble Cineraria et medlem av Aster-familien og er da nært beslektet med ageratum, gerbera tusenfryd, stråblomster og solsikker.

Cineraria liker måtehold når det gjelder lys, vann, temperatur og fuktighet. Med riktig mengde av hver, vil du garantert se spektakulære blomster fra disse produktive plantene. Altså, Cineraria er følsom for skarpt lys og gjør seg best innendørs i et vindu som får lyst, men indirekte sollys. Utendørs foretrekker den delvis til full skygge. Liker fuktig jord, men ikke overdriv! Må ikke bli stående i vann! La heller ikke jorden tørke ut! Altså ikke tørr, ikke våt, men fuktig.. blir den stående våt vil den visne.

Cineraria er en øm staude som trives i kjølige temperaturer, ideelt mellom 10 og 20 grader. Under optimale forhold vil Cineraria blomstre i opptil 3 hele uker. Varmere forhold vil forkorte blomstringen, altså varmen hindrer knopper i å åpne seg. Derfor kaller vi denne en vårblomst! Denne skjønnheten er svært følsom for høy luftfuktighet. Den er generelt fornøyd med tørr inneluft og trenger ikke dugges.

Hvis bladene til din Cineraria blir bleke og slappe, får den for mye sol, bare flytt den til et nytt sted hvor lyset ikke er like sterkt. Har du lyst å oppleve denne kjøp den nå, er du heldig får du kjøpt den, ikke vent, jeg gjentar, dette er en tidlig vårplante, liksom før det blir for mye sol.

En helt nydelig vakker fremskynding av våren!

Har dere noe lokalt navn på denne der du bor?

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#cineraria #bunny #bunnytrash

10 kommentarer

    1. Ikke det jeg trodde jeg skulle lese om i bloggen din i dag, noe jeg har misset? Jeg klarte også å lese “små underbukser” i stedet for “små under buSker” 😂.

      Ha en fin dag!

      1. «Ikke det jeg trodde jeg skulle lese om i bloggen din i dag, noe jeg har misset?» Jeg skjønner ikke hva du mener? Trodde ikke? Hø? Ha en fin dag du også.

        1. Bare at når jeg har vært innom her så har det ikke vært blomster/planter det er snakk om. Og jeg ser at det er ett par innlegg nå om det.

      1. Noen av disse kan man ta stiklinger av ja, men litt mer jobb enn mange andre planter. Disse forplantes med stiklinger på ti centimeter om sommeren. I dette tilfellet trenger du en “kutter” (bærbar boks), som stiklingen vil bli plantet inn i. En slik enhet er nødvendig, slik at du enkelt kan fjerne unge planter (stiklinger) fra solens direkte solstråler. For å lage det trenger du brett og kryssfiner. Ikke glem å lage dreneringshull i bunnen. Så helles et ti centimeter lag med hagegrunn blandet med sand, på toppen – et lag med grovkornet elvesand (5–7 centimeter tykt). Overflaten må jevnes og underlaget må helles med en vannkanne med en løsning av rosa kaliummangan. Behandle snittet med en rotrot i bunnen, senk det deretter ned i underlaget i “stiklingene” og tamp jorda litt rundt det. Etter det er skjæringen dekket med en avskåret plastflaske, noe som stikker den litt i sanden. Det vil være mulig å fjerne dette tilfluktsstedet bare etter fullstendig forankring. Om nødvendig, vanning av jorden over flaskene bør utføres 2 ganger om dagen. Rotede planter må begynne å venne seg til det ytre miljøet, for dette må du fjerne flaskene fra dem hver dag i 1-2 timer. Etter en tid må huslyen fjernes for godt, og det er bedre å gjøre dette når det er overskyet eller i regnvær. For overvintring plasseres stiklinger i et kjølig rom, uten å få dem ut av “stiklingene”. Om våren blir de plantet i åpen jord.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg