Ylang-Ylang (Magic Flower).

Ylang-ylang (Cananga odorata) er et alltidgrønt tre som kan bli opp til 12 meter høyt. Jeg fant fram til dette treet da det dukket opp omtalt som et tre med magiske blomster (Magic Flower).

Blomstene produserer en sterkt aromatisk olje, og blir høstet av den grunn. Den eteriske oljen utvinnes ved vanndampdestillasjon fra blomstene, som samles inn tidlig om morgenen, da innholdet av eterisk olje er størst. Ylang-ylang er en herlig eksotisk olje med svært blomsteraktig og søt duft. Den kommersielle produksjonen foregår hovedsakelig på Madagaskar, Komorene og på øya Reunion.

Oljen fungerer avslappende, psykisk beroligende, søvndyssende, antidepressiv, betennelseshemmende, antiseptisk, euforisk, afrodisierende, potensfremmende, nervestyrkende, blodtrykkssenkende, stimulerende for blodomløpet og feberdempende.

Den hjelper også mot manglende potens, frigiditet, manglende selvtillit, høyt blodtrykk, høy puls, sjokk, angst, depresjon, stress, sinne, irritabilitet, søvnløshet, anspenthet, hjertebank, raskt åndedrett, hyperventilasjon og hudproblemer.

Et tre kan produsere omkring 120 kg blomster hvert år, noe som gir 350 g eterisk olje.

Bladene er ellipseformede og 7-20 cm lange. Treet har gule blomster med lange, lansettformede blomsterblad. På eldre trær sitter blomstene gjerne i klaser. Frukten er mørkebrun og utvikler seg vanligvis samtidig med at treet blomstrer. Stammen er relativt svak og brekker ofte under stormer. Treet foretrekker fuktig, tropisk klima, og trives spesielt godt i regnskogene på Filippinene. Den er viltvoksende i Indonesia og på Filippinene, men dyrkes nå i tropisk Asia og Afrika (blant annet Reunion og Madagaskar).

Ylang-ylang er et tre med nydelig duft, og kalles derfor ofte for «parfymetreet». Navnet ylang-ylang er filippinsk og betyr «blomstenes blomst», eller fra de malaysike ordene alang ilang, som betyr «blomster som flagrer i vinden”». De jasminduftende blomstene plukkes som pynt, blir båret som et afrodisiakum og brukes i duftputer i lintøyskapet. I Indonesia blir blomstene strødd ut i sengen til nygifte par. På Filippinene brukes de i hudkremer, ofte med en kokosnøttoljebase.

Et tre kan produsere omkring 120 kg blomster hvert år, noe som gir 350 g eterisk olje.

Tidlig på 1900-tallet oppdaget man at ylang-ylang-oljen kunne være effektiv mot malaria, tyfus og tarminfeksjoner, og man registrerte at oljen har en beroligende virkning på hjertet. Ylang-ylang er derfor en viktig olje i behandlingen av høyt blodtrykk. Den bidrar til å senke blodtrykket, redusere unormalt raske hjerteslag og unormalt raskt åndedrett. Den har en beroligende virkning på hjertebank knyttet til angst og panikk.

Ylang-ylang er berømt som afrodisiakum, både for menn og kvinner. Oljen frigjør hemninger og fordriver stress, samtidig som den virker seksuelt opphissende. Den kan være effektiv i en sensuell massasje og i en duftlampe.

Den eteriske oljen av ylang-ylang skal bare brukes utvortes, og ikke i for store mengder, da det kan føre til hodepine og kvalme. Konsentrert olje kan også irritere følsom hud, og det er best å ikke bruke den på betent hud eller hudområder med dermatitt. I små mengder regnes oljen for å være ugiftig. Den virker ikke irriterende og regnes heller ikke som allergifremkallende. Bruk den eteriske oljen innvortes bare under tilsyn av kvalifisert helsepersonell.

Her i Norge er ikke planten i seg selv så interessant da den vokser dårlig eller ikke i det hele tatt. Mens oljen derimot, har hjulpet mange både medisinsk og som en del av aromaterapi og terapeutisk massasje.

Magisk altså!!

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:

Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#ylangylang #magicflower #parfymetre #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. Det var en så flott artikkel, Bunny! Tusen takk! 🙂 Som biolog (selv om jeg liker å kalle meg botaniker, siden botanikk er hovedfaget mitt) begynte jeg å lete etter en ferdig Ylang-ylang-plante. Ingen hagesentre i Norge har den. Kjipt. Hva gjorde jeg da? Jeg bestilte frø. Håper jeg får frøene, og at de er spiredyktige. Av alle mine «rare prosjekter» har jeg nå to vaniljeplanter inne, og en kakao… Det gjenstår å se om det blir kakao eller vanilje på oss om mange år. For å være helt ærlig, så tviler jeg egentlig på det, men det er så spennende å prøve uansett 😊 Det var så kjekt å lese din artikkel om Ylang-Ylang 🙂 Man får på en måte bekreftelse: det er ikke bare du som er botaniker som er rar. “Vi er flere, føler jeg nå” 🙂 Det er koselig!

        1. Jeg vet ganske lite om denne planten, men jeg tror ikke at den er giftig. I tradisjonell folkemedisin brukes dens knuste bark og blader til å behandle hoste og hudirritasjoner. Hadde den vært giftig, ville folk ikke bruke den som medisin.

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg