Trollhassel.

Virginiatrollhassel.

En kvinne hadde postet på nettet et bilde av en buskvekst hvor hun spurte om hva slags buskvekst det var, om det var noen som visste. Jeg visste ikke, så jeg måtte søke på nettet, google, google, google, og der var den, jeg fant jeg fant!! Veksten heter Trollhassel!!

Trollhassel ja. Navnet kan forvirre. Trollhassel er ikke en hassel! Den er verken i slekt med den ville norske hasselen, eller den morsomme vrihassel som har sånne krøllete grener. Vitenskaplig navn er Hamamelis, mens hassel sitt vitenskaplige navn er corylus. Så var det avklart.

Japantrollhassel.

Trollhassel er ypperlig for de som trenger et aldri så lite vårtegn i januar eller februar. Trollhassel har bitte små gule blomster varsler om lysere tider. De er ikke lette å få øye på, men er helt magiske der de strutter frem rett på kvisten. Og apropos magi, nettopp det at trollhasselen blomstrer om vinteren, har blitt sett på som et guddommelig tegn på magiske krefter. Planten har rett og slett okkult betydning og skal gi beskyttelse mot onde krefter. At trollhasselbusken også har blitt brukt innen urtemedisin er vel derfor ganske så naturlig.

Jeg har funnet ut at fra høsten og gjennom hele vinteren blomstrer virgniatrollhasselen (Hamamelis virginiana). Det er jo ganske spesielt. Denne vokser vilt i Canada og USA, og bryr seg overhodet ikke om noen kuldegrader. Blir det kaldt krøller blomstene seg sammen, for så å åpne seg igjen når mildværet kommer. Selve begeret rundt blomsten er delt i fire gule begerblad og disse blir sittende igjen etter at de fire lange kronbladene faller av. Ettersom blomstene er bittesmå, brukes virginiatrollhasselen gjerne som podestamme for sorter med mer oppsiktsvekkende blomstring. Men mange synes likevel virginatrollhasselen er fin i seg selv, akkurat slik den er.

Japantrollhassel.

Hvis du vurderer du å skaffe deg en virginiatrollhassel bør du plante den lunt i fuktig, humusrik jord, i sol eller halvskygge. Den klarer seg fint stort sett de fleste steder her til lands, dyrkes i lavlandet i Sør-Norge og langs kysten til Nordland, og blir en busk på ca 4-5 meter.

Japantrollhasselen (Hamamelis japonica) kommer senere i blomst enn virginiatrollhasselen, to-tre uker, kanskje en måned etter. I tillegg til den gule finnes det ulike sorter i rosa, oransje og lilla. For å dyrke selv gjelder samme regel som for virginiatrollhassel, blr plantes lunt i fuktig, humusrik jord, i sol eller halvskygge, og da helst i lavlandet i Sør-Norge

Kinatrollhassel.

Det finnes også kinatrollhassel (Hamamelis mollis). Den er ikke like hardfør, og bor du andre steder en helt nederst i landet, på sør/østlandet, så vil jeg ikke anbefale denne. Anyways, den kjennetegnes av hårete kvist og purpurrøde begerblad. Den blir bare et par meter høy og passer fint i samplanting med vintergrønne busker.

Har du lyst til å se trollhassel og bor i Oslo, kan du ta deg en tur til Botanisk hage. Der er det visstnok en fin samling, og jeg har lyst å ta turen dit selv en gang snart. Da kan jeg kanskje lære meg å bedre se forskjellene på disse trollhasselene.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:  Bunnys Blomster!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#trollhassel #virginiatrollhassel #japantrollhassel #kinatrollhassel #hamamelis #bunnytrash #bunny

0 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg