Tore Tønne, husker dere han?!

Etter gårdagens innlegg om hvordan media forfølger og jakter på kronprinsesse Mette-Marits førstefødte sønn Marius Borg Høiby, ble det mange diskusjoner i sosiale media, og det var flere som kommenterte til meg og andre «husker dere Tore Tønne?»

Tore Tønne ble født 5. mars 1948 i Ogndal i Nord-Trøndelag, han døde 20. desember 2002, han tok sitt eget liv etter at det i dette året fram til dagen Tønne ble funnet død, ble publisert cirka 150 større eller mindre medieoppslag om han, hans person, karakteristikker, graverende uttalelser, beskyldninger om korrupsjon, og så videre. Et helt mediekorps som var ute etter å knekke han. Det greide de, Tore Tønne begikk selvmord, bare 54 år gammel.

Kronprinsessens førstefødte sønn, Marius Borg Høiby, som er dagens målskive i media, er 27 år gammel.

Tore Tønne var en sterk mann, målbevisst og målrettet. Han var politiker og næringslivsleder, konserndirektør i Statoil, konsernsjef i Røkke-firmaet Norway Seafoods og helseminister i Jens Stoltenbergs første regjering (2000 – 2001).

Tore Tønne ble utdannet siviløkonom i Bergen og studerte jus i Oslo. Han ble ansatt i Utenriksdepartementet i 1972 og arbeidet i diplomatiet frem til 1981. Han innehadde også en rekke ledende styreverv, blant annet i Fokus Bank, Nationaltheatret, Luftfartsverket, og Høgskolen i Stavanger.

I desember 2002 ble det kjent at Økokrim etterforsket Tønne for å ha mottatt et honorar på 1,5 million kroner fra Advokatfirmaet Bugge, Arentz-Hansen og Rasmussen (BAHR AS) for rådgivning han i en periode på seks uker utførte for Kjell Inge Røkke i forbindelse med oppkjøpet av Kværner i etterlønnsperioden etter helseministerposten i Stoltenbergs regjering.

Tønne hadde skriftlig forsikret at han ikke hadde lønnet arbeid, noe som også stemte på det tidspunkt forsikringen ble avgitt. Da var det uvisst når og om han skulle få noe betalt oppdrag.

Honoraret ble av BAHR AS kamuflert ved hjelp av en falsk faktura. Saken førte til omfattende mediedekning. Økokrim tok ut tiltale mot Tønne 20. desember. Tønne ble meldt savnet på morgenen den 21. desember 2002, og like før klokken 19 samme dag ble han funnet død like ved sin egen bil. Etter cirka 150 medieoppslag om han, som gikk på så mye annet enn selve saken, knakk han sammen. Belastningen ble for meget. Dødsfallet ble raskt betegnet som selvmord, der var ingen tvil.

Oppslagene om Tønne startet den 4. desember 2002, først ut var følgende forsidetittel i Dagbladet: «Fikk 1,5 mill. for seks ukers jobb». Deretter eskalerte det fullstendig.

Brurås-rapporten konkluderer med at enkelte medier hadde en tendens til å kaste et «mistenksomhetens lys over så å si alt» Tønne hadde foretatt seg. Det ble i mediebildet også brukt svært negative karakteristikker av Tønne som person, og saken ble hos noen medier blant annet stemplet som mulig korrupsjon.

Respekt for mennesker og menneskeverd i journalistikken ble tema i Brurås-rapporten, der det også ble stilt spørsmål ved om omtalen av Tønne var berettiget, uansett hva han eventuelt kunne blitt funnet skyldig i.

Er alt hva som skrives om Marius Borg Høiby berettiget? Er alt sant? Nødvendig? Er det menneskeverd i journalistikken?

Tiltalen mot Tønne ble henlagt, mens advokat Øyvind Eriksen i BAHR AS fikk og godtok en bot på usle 50 000 kroner.

Her er rapporten fra Brurås-utvalgets gransking, kalt «3 uker i desember».

Tore Tønne begikk selvmord fordi han følte seg maktesløs overfor alle anklagene som haglet mot ham i pressen. Han var 54 år, en tøff sterk offentlig person med masse erfaring. Det var ikke kjent at han hadde slitt psykisk, at han hadde rusproblemer, var ustabil eller trengte noen form for hjelp – i motsetning til 27 år gamle Marius Borg Høiby.

Les: «Åpent brev til Se og Hør og Dagbladet»

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#toretønne #mariusborghøiby #psykiskvold #media #selvmord #bunnytrash #bunny

4 kommentarer

    1. desverre er sjornalistene i Norge flinke til å spre så masse negativitet som dei bare greier ,det var jo heksejakt av sjornalister som tok livet av prinsesse Diana også ,kanskje det skulle vært et strengere lov om hvor mye dei har lov å skrive og forfølge mennesker ,for det er overhode ikke greit slik det er i dag

      1. Marius Borg er nå i Italia og feirer bursdagen til en kompis og media forfølger han inn på utestedene for å spørre han hvordan han stiller seg til anklagene mot han. Det er helt idiotisk. Om han hadde reist til Sør-Afrika hadde de vel forfulgt han dit også 🐰

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg