To-hjertet Blakea.

To-hjertet Blakea (Blakea gracilis) har livlige, intrikate blomster og et frodig løvverk. Dette er en tropisk klatrer hjemmehørende i skogene i Sentral- og Sør-Amerika. Det finnes ikke så mye litteratur om den, så det er nok en sjeldenhet som stort sett bare de mest engasjerte planteetusiaster kjenner til. Mange av sidene på nettet om denne er tatt bort, mest sannsynlig på grunn av at informasjon om den er usikker.

Det sikre om planten er at dens botaniske latinske navn er ‘Blakea gracilis’ og den trives i varme, fuktige omgivelser med indirekte sollys. Den foretrekker godt drenerende jord og drar nytte av regelmessig vanning, og når en planter denne selv må en passe på at ikke røttene blir stående i fuktighet

Det heter seg at To-hjertet Blakea kan være utfordrende å forplante, men suksess er mulig med tålmodighet og de riktige teknikkene:

Frøformering er mulig, men frøene er utrolig fine og krever grundig pleie. De trenger en steril, godt drenerende frøstartblanding og bør sås på overflaten av jorden, holdes jevnt fuktig og plasseres i et varmt, fuktig miljø. Spiring kan ta flere uker, og måneder.

Stiklikger er den vanligste og generelt mest vellykkede metoden. Da tar en stiklinger på slutten av våren eller forsommeren under plantens aktive vekstsesong. En velger da sunne, ikke-blomstrende stengler som er omtrent 10-15 cm lange. Man utfører et rent kutt rett under en bladknute. Man planter så stiklingen i en godt drenerende potteblanding, begraver den nederste noden og vanner godt.

Høy luftfuktighet er avgjørende for vellykket roting. Dekk potten med en gjennomsiktig plastpose eller plasser den i en fuktighetskuppel for å opprettholde fuktigheten.

Plasser stiklingen på et varmt sted med sterkt, indirekte lys. Unngå direkte sollys. Hold jorda konstant fuktig, men ikke vannfylt. Det kan ta flere uker til noen måneder før røttene har utviklet seg. Når ny vekst dukker opp, er det en god indikasjon på at roting har vært vellykket. Tålmodighet er nøkkelen.

Når stiklingen har utviklet et sunt rotsystem og viser tegn på ny vekst, er den klar for ompotting. Velg en potte litt større enn den nåværende og bruk en godt drenerende potteblanding formulert for epifytter eller tropiske planter. Gi en støttestruktur for denne klatreplanten å vokse på, for eksempel et espalier eller mosestang.

Trives best på et sted med sterkt, indirekte lys.
Vann: Vannes grundig når de øverste 2-3 centimeter av jord føles tørr å ta på. Trives i fuktige omgivelser, vurder derfor å bruke en luftfukter eller plassere potten på et brett fylt med vann og småstein for å øke fuktighetsnivået. Gjødsle hver 3. uke i vekstsesongen.

Fra grønne til røde blomsterkapsler, fra hvite til rosa blomster. Innendørsplante i Norge.

Å forplante din egen To-hjertet Blakea er en givende opplevelse. Selv om det krever tålmodighet og dedikasjon, er belønningen for å se denne eksotiske planten blomstre i hjemmet helt sikkert verdt innsatsen. Denne tropiske skjønnheten har fengslende blomster og gir stolthetsfølelse å få til.

Sjekk ut denne siden med masse blomster og planter:
Bunnys Blomster!!

Liker dere denne bloggen, lik og del gjerne innleggene!! Og følg gjerne Bunny i egne grupper på Facebook og MeWe, dette er den mest alternative og beste bloggen i landet – velkommen!

Følg Bunny på MeWeLink!!

Følg Bunny på FacebookLink!!

#tohjertetblakea #blakea #blakeagracilis #bunnytrash #bunny

2 kommentarer

    Legg igjen en kommentar

    Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
    Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
    Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg